ПРИСЪДА

 

25

 

град Първомай, 22.11.2018 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито съдебно заседание на двадесет и втори ноември две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

Председател:

Спасимир Здравчев

Съдебни заседатели:

Б.Н.

Н.Г.

 

при участието на секретаря Венета Хубенова и прокурора Валерий Велчев, разгледа докладваното от Председателя НОХД № 214 по описа на Съда за 2018 година и

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимия А.Е.Х., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, осъждан, с начално образование (завършен четвърти клас, грамотен), общ работник в Германия, с адрес:***, понастоящем в Затвора - Пловдив с мярка за неотклонение задържане под стража по настоящото дело, за виновен в това, че на 08.08.2018 година в град Първомай, област Пловдив, в условията на опасен рецидив - след като е осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от НК, и след като е осъждан три пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, като за нито едно от тях изпълнението на наказанието не е отложено по чл. 66 от НК, прави опит да се съвкупи с лице от женски пол – Е.Я.Я., ЕГН **********,***, като я принуждава към това със сила, и деянието остава недовършено по независещи от него причини, поради което и на основание чл. 152, ал. 3, т. 5 във връзка с ал. 1, т. 2, предложение 1 във връзка с чл. 18, ал. 1 във връзка с чл. 29, ал. 1, букви А и Б от НК и във връзка с чл. 58а, ал. 1 във връзка с чл. 54, ал. 1 от НК го осъжда на лишаване от свобода в размер на пет години.

Определя на основание чл. 57, ал. 1, т. 2, буква Б от ЗИНЗС първоначален строг режим на изтърпяване на наложеното наказание пет години лишаване от свобода.

Приспада на основание чл. 59, ал. 1, т. 1 и ал. 2 от НК от определеното наказание лишаване от свобода времето, през което подсъдимият А.Е.Х. е задържан – по чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР, по чл. 64, ал. 2 от НПК с Постановление № 750 / 2018 / 09.08.2018 година на Районна прокуратура - Първомай и с Протоколно определение № 64 / 10.08.2018 година по ЧНД № 157 / 2018 година на Районен съд - Първомай, с което е взета мярка за неотклонение задържане под стража – считано от 08.08.2018 година до влизане на Присъдата в сила, като един ден задържане се зачита за един ден лишаване от свобода.

 

Осъжда на основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК подсъдимият А.Е.Х. да заплати по сметка на Областна дирекция на МВР - Пловдив сумата от 234,60 лева за експертизи на досъдебното производство.

 

Да се унищожат като вещи без стойност намиращите се на съхранение в РУ на МВР - Първомай веществени доказателства: кухненски нож с дължина 30 см (17 см острие и 13 см дръжка), дървена дръжка и метална част от лопата, две черни джапанки и сив потник с кичур косми по него.

Да се оставят между кориците на делото приложените като лист 88 от досъдебното производство проби от поднокътно вещество (обект № 1 и обект № 2).

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

Председател:

 

(п)

Съдебни заседатели:

1.

(п)

 

2.

(п)

СЗ / ВХ