ПРИСЪДА

 

22

 

град Първомай, 25.10.2018 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито съдебно заседание на двадесет и пети октомври две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

Председател:

Спасимир Здравчев

Съдебни заседатели:

Д.П.

М.И.

 

при участието на секретаря Венета Хубенова и прокурора Йоанна Запрянова, разгледа докладваното от Председателя НОХД № 220 по описа на Съда за 2017 година и

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимия Д.К.Х., роден на *** ***, ЕГН **********, самоопределящ се като българин, български гражданин, женен, осъждан, без образование (завършен първи клас, неграмотен), работник в ***, с адресна регистрация: ***, живущ ***, за невинен в това, на 13.08.2017 година в град Първомай, област Пловдив, в немаловажен случай да държи акцизни стоки без бандерол: 1) 220 (двеста и двадесет) кутии цигари Merilyn slim – всяка с по 20 (двадесет) къса цигари, или общо 4400 (четири хиляди и четиристотин) къса цигари с обща пазарна стойност 1650,00 (хиляда шестстотин и петдесет) лева и обща стойност на дължимия акциз 889,90 лева (осемстотин осемдесет и девет лева и деветдесет стотинки), 2) 160 (сто и шестдесет) кутии цигари FM Blueвсяка с по 20 (двадесет) къса цигари, или общо 3200 (три хиляди и двеста) къса цигари с обща пазарна стойност 1200,00 (хиляда и двеста) лева и обща стойност на дължимия акциз 647,20 лева (шестстотин четиридесет и седем лева и двадесет стотинки), когато такъв бандерол се изисква по закон – чл. 28, ал. 1 от Закон за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия: Тютюневи изделия се транспортират, пренасят, съхраняват, предлагат или продават в търговски складове и обекти само с бандерол, залепен върху потребителската опаковка при условията и по реда на Закона за акцизите и данъчните складове, чл. 2, т. 2 от Закон за акцизите и данъчните складове: На облагане с акциз подлежат тютюневите изделия, чл. 99, ал. 2, т. 2 от Закон за акцизите и данъчните складове: Забраняват се държането, пренасянето, превозването, предлагането и продажбата на тютюневи изделия без бандерол, когато такъв е задължителен, облепени с неистински или подправен бандерол или с бандерол с изтекъл срок на валидност, и на основание чл. 304 от НПК го оправдава по повдигнатото обвинение по чл. 234, ал. 1 от НК.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

 

Съдебни заседатели:

1. (п)

 

2. (п)

ОСОБЕНО МНЕНИЕ!

 

Председател:

(п)

СЗ / ВХ