№ 55

 

град Първомай, 17.09.2018 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на двадесет и четвърти юли две хиляди и осемнадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря Венета Хубенова,

като разгледа докладваното от Председателя АНД № 118 по описа на Съда за 2018 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 315647-F329765 / 30.01.2018 година на и. д. Директор на Териториална дирекция на Национална агенция за приходите - Пловдив, с което на „АБ и МД” ООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: град Първомай, ***, представлявано от управителя Б.С.М., ЕГН **********, за нарушение по чл. 38, ал. 1, т. 1 от Закона за счетоводството на основание чл. 74, ал. 1 от същия Закон е наложена имуществена санкция в размер на 3621,94 лева (три хиляди шестстотин двадесет и един лева и деветдесет и четири стотинки).

 

Жалбоподателят „АБ и МД” ООД - Първомай чрез процесуалния си представител адвокат Е.А.З. ***, моли за отмяна на Наказателното постановление по съображения, изложени в Жалбата и в съдебно заседание на въззивната инстанция.

Въззиваемата страна Териториална дирекция на Национална агенция за приходите - Пловдив, чрез процесуалния си представител юрисконсулт П.К.Я. моли да се постанови решение, с което да се потвърди Наказателното постановление като правилно и законосъобразно.

 

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира, че Жалбата следва да се счита за подадена в срока по чл. 59, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания, т.е. същата е процесуално допустима, а разгледана по същество е основателна.

 

От фактическа страна:

На 19.07.2017 година в Национална агенция за приходите постъпва писмо (вх. № 12-00-307 по описа на Централното управление) от Агенция по вписванията, с което са представени списъци на търговците, неизпълнили задължението си по чл. 38, ал. 1, т. 1 от Закона за счетоводството до 30 юни на текущата година да публикуват в Търговския регистър годишните си финансови отчети за дейността за предходната година. От своя страна, с Писмо изх. № 20-00-122 / 09.08.2017 година Централното управление на Национална агенция за приходите уведомява териториалните си дирекции с препращане на данните за търговците със седалище и адрес на управление в съответните области.

Едно от юридическите лица, фигуриращи в списъците на Агенцията по вписванията, е дружеството жалбоподател, на което главен инспектор по приходите в Териториална дирекция - Пловдив А.И.И. изпраща покана да се яви представител за съставяне и връчване на акт за установяване на административно нарушение.

Известието е получено от управителя Б.С.М. на 30.08.2017 година и след заявяване за вписване и представяне за обявяване в Търговския регистър, на 07.09.2017 година годишният финансов отчет на „АБ и МД” ООД - Първомай е публикуван.

На 08.09.2017 година в присъствието на управителя на дружеството му е съставен и връчен Акт за установяване на административно нарушение № F329765, а на Б.С.М. също е съставен акт за административно нарушение, че като задължено лице да публикува финансовия отчет в сроковете по чл. 38 от Закона за счетоводството не го е сторила.

Въз основа на Акт № F329765 / 08.09.2017 година е издадено атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от разпита в съдебно заседание на въззивната инстанция актосъставител, който се възприема като обективен и логичен, от приетите по предвидения в НПК ред писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

Доколкото са налице противоречия между показанията на свидетеля и кредитираната писмена доказателствена съвкупност, същите се дължат на отдалечеността на събитията във времето и са несъществени, за да повлияят на преценката на Съда, изградена по вътрешно убеждение, при постановяване на крайния му акт.

 

От правна страна:

Правилно е квалифицирано от наказващия орган нарушението по чл. 38, ал. 1, т. 1 от Закона за счетоводството, съгласно чийто текст: Предприятията публикуват годишния финансов отчет, консолидирания финансов отчет и годишните доклади по глава седма, приети от общото събрание на съдружниците или акционерите или от съответния орган, както следва: всички търговци по смисъла на Търговския закон – чрез заявяване за вписване и представяне за обявяване в търговския регистър, в срок до 30 юни на следващата година, а не се спори, че „АБ и МД” ООД - Първомай е търговец и е факт, че до 30.06.2017 година дружеството не е публикувало в Търговския регистър финансовия си отчет.

Точно е посочена и следващата се административнонаказателна норма за нарушението – чл. 74, ал. 1 от Закона: Който е задължен и не публикува финансов отчет в сроковете по чл. 38, се наказва с глоба в размер от 200 до 3000 лв., а на предприятието се налага имуществена санкция в размер от 0,1 до 0,5 на сто от нетните приходи от продажби за отчетния период, за който се отнася непубликуваният финансов отчет, но не по-малко от 200 лв.

Съгласно подадената като данъчно задължено лице Годишна данъчна декларация вх. № 1600И0421754 / 16.02.2017 година по чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане, нетният приход от дейността на търговеца жалбоподател възлиза на 3621945,73 лева и в съответствие със санкционната разпоредба наказанието правилно е определено на 3621,94 лева при изчисляване върху минималния 0,1% от печалбата.

И Актът, и издаденото въз основа на него Наказателното постановление са конкретизирани по време, място, извършител и са в съответствие с всички други изисквания на чл. 42, чл. 43 и чл. 57 от ЗАНН.

Въпреки всичко гореизложено, Наказателно постановление № 315647-F329765 / 30.01.2018 година следва да се отмени, тъй като с оглед на конкретиката на деянието е налице маловажен случай по смисъла на чл. 93, т. 9 от НК (приложим по аргумент на чл. 11 от ЗАНН) и минимално наложената от наказващия орган санкция се явява несъразмерно тежка и несъответна на превенцията по чл. 12 от ЗАНН.

Нарушението, предмет на делото, с оглед на смекчаващите обстоятелства представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на нарушения от този вид – липсват доказателства по делото, а и не се твърди „АБ и МД” ООД - Първомай да е санкционирано в предходен период за нарушения по Закона за счетоводството, нито от нарушението са настъпили вредоносни последици за фиска на Държавата; почти незабавно след получаване на поканата за съставяне и връчване на акт за установяване на административно нарушение, финансовият отчет е обявен публично в Търговския регистър, а и управителят на търговеца също е санкциониран, заради бездействието си.

Предвид гореизложеното, настоящият съдебен състав намира, че формалното нарушение по чл. 38, ал. 1, т. 1 от Закона за счетоводството следва да се квалифицира като маловажен случай и доколкото е налице неизпълнение на императив, вменяващ ежегодно повтарящо се задължение, Наказателното постановление – да се счита за писмено предупреждение.

Предвид изложеното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, Съдът

 

 

Отменя Наказателно постановление № 315647-F329765 / 30.01.2018 година на и. д. Директор на Териториална дирекция на Национална агенция за приходите - Пловдив, с което на „АБ и МД” ООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: град Първомай, ***, представлявано от управителя Б.С.М., ЕГН **********, за нарушение по чл. 38, ал. 1, т. 1 от Закона за счетоводството на основание чл. 74, ал. 1 от същия Закон е наложена имуществена санкция в размер на 3621,94 лева (три хиляди шестстотин двадесет и един лева и деветдесет и четири стотинки), като Наказателното постановление се счита за писмено предупреждение по чл. 28, буква А от ЗАНН.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Районен съдия:                     (п)               

СЗ