№ 63

 

град Първомай, 04.10.2018 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на четвърти септември две хиляди и осемнадесета година със

Съдия докладчик Спасимир Здравчев

при секретаря Петя Монева,

разгледа докладваното от съдията АНД № 98 по описа на Съда за 2018 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвани са две наказателни постановления на Началника на Районно управление „Полиция” към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, с които на К.Т.К., ЕГН **********, с адрес: ***, е ангажирана административнонаказателната отговорност, както следва:

§  с Наказателно постановление № 17-0325-001064 / 02.04.2018 година е наложено административно наказание глоба в размер на 20 (двадесет) лева на основание чл. 185 от Закона за движение по пътищата за нарушение по чл. 20, ал. 1 от същия Закон;

§  с Наказателно постановление № 18-0325-000193 / 25.04.2018 година са наложени административни наказания глоба в размер на 200 (двеста) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца на основание чл. 175, ал. 3, предложение 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение по чл. 140, ал. 1 от същия Закон.

К.Т.К. чрез процесуалния си представител И.Б.С. *** поддържа Жалбите срещу всяко от Наказателните постановления. Редовно уведомени за съдебно заседание по същество, никой от тях не се явява и не взема становище.

Въззиваемата страна – Районно управление „Полиция” към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай – редовно призована чрез Началника, не изпраща представител и не взема становище по Жалбите.

След преценка на събраните по делото доказателства във връзка с направеното оплакване и съобразно задължението си по чл. 314 от НПК във връзка с чл. 84 от ЗАНН в качеството си на въззивна инстанция да провери изцяло правилността на обжалваното наказателно постановление, независимо от основанията, посочени от страните, Съдът намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата срещу всяко Наказателно постановление е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество е основателна, но не по изложените съображения.

 

От фактическа страна:

На 04.10.2017 година актосъставителят полицай И.П.П. (тогава младши автоконтрольор при РУ на МВР - Първомай) и негов колега – полицай по охрана на обществения ред, са дневна смяна автопатрул, когато по разпореждане на дежурния в оперативната част на Управлението посещават село Православен, община Първомай, област Пловдив, във връзка с подаден сигнал за възникнало пътнотранспортно произшествие с пострадал гражданин.

Установено е, че на инкриминираната дата жалбоподателят прибира на собствен ход от село Бяла река, община Първомай, област Пловдив, към дома си в село Драйгоново, община Първомай, област Пловдив, мотора на сина си sIMSON S51 с рег. № ***, където преди това с ремарке превозното средство е оставено за ремонт. Около 10:05 часа, при преминаване през село Драгойново, на кръстовището на улица 4 с улица 10 пред К.Т.К. изскача куче и в намерението си да го заобиколи той губи контрол над симсона и пада, от което губи за момент съзнание.

Жена от селото, виждайки инцидента, спира момче с автомобил, което помага на пострадалия да се изправи и да седне на тротоара, сигнализира на спешен номер 112 и изчаква до идването на полицаите и екип на спешна медицинска помощ.

С линейката К.К. е откаран в Центъра за спешна помощ в град Първомай, а оттам – в УМБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив, заради наранявания с кръв по главата и съмнение за комоцио, където остава за лечение над месец.

След като се прибира в сградата на Управлението в град Първомай, полицай И.П.П. извършва проверка в информационните масиви на МВР, установява, че sIMSON S51 с рег. № *** е със служебно прекратена регистрация от 01.10.2006 година, в присъствието на колегата си съставя Акт за установяване на административно нарушение (бланка серия Г № 810565) по чл. 20, ал. 1 и по чл. 140, ал. 1 от Закона за движение по пътищата, оставя го на отговарящия за село Драгойново младши районен инспектор и документът е връчен на жалбоподателя на 27.11.2017 година, щом се прибира от здравното заведение.

Заради настъпилото пътнотранспортно произшествие с пострадал е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 343, ал. 1, буква Б от НК, а въз основа на Акта е издадено атакуваното Наказателно постановление № 17-0325-001064 / 02.04.2018 година, с което К.К. е глобен по чл. 185 от Закона за движение по пътищата за нарушение по чл. 20, ал. 1 от същия Закон.

За управлението на моторно превозно средство без надлежна регистрация е образувана прокурорска преписка № 1045 / 2017 година за евентуално извършено престъпление по чл. 345, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК, по събраните материали от която Районна прокуратура - Първомай преценя, че деянието на жалбоподателя, поради своята по-ниска степен на обществена опасност, представлява нарушение по Закона за движение по пътищата, а не престъпление по Наказателния кодекс и с Постановление № 1045 / 2017 / 11.04.2018 година отказва да се образува наказателното производство с указание за реализиране на административнонаказателната отговорност на К.Т.К..

Въз основа на прокурорския акт е издадено атакуваното Наказателно постановление № 18-0325-000193 / 25.04.2018 година.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитания в съдебно заседание на въззивната инстанция актосъставител, които се кредитират като обективни и логични, от приетите по съответния по НПК ред писмени доказателства и от приложените административнонаказателна преписка и прокурорска преписка № 1045 / 2017 година по описа на Районна прокуратура - Първомай.

 

От правна страна:

За нарушението по чл. 20, ал. 1 от Закона за движение по пътищата: Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват, наказанието е наложено по чл. 185 от същия Закон: За нарушение на този закон и на издадените въз основа на него нормативни актове, за което не е предвидено друго наказание, виновните се наказват с глоба 20 лв., а за нарушението по чл. 140, ал. 1 от Закона: По пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места (изречение първо), санкцията е определена по чл. 175, ал. 3, предложение 1 от Закона за движение по пътищата същия закон: Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 до 12 месеца и с глоба от 200 до 500 лв. водач, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред….

Но за вмените в административнонаказателна отговорност на жалбоподателя нарушения на правилата за движение по пътищата настоящият състав счита, че не следва да се произнася по същество, тъй като производство е започнато при нарушаване на процедурни правила – Акт за установяване на административно нарушение от 04.10.2017 година (бланка серия Г № 810565) е съставен без спазване на императива на чл. 40, ал. 1 и ал. 2 от ЗАНН да бъде поканен нарушителят, когато е известен, и документът да бъде съставен в негово присъствие и ако не може да бъде намерен или не се яви, тогава актът да се състави в негово отсъствие.

Административнонаказателното производство въвежда строги правила за осъществяването му, свързани с гаранция за правото на защита на лицата, чиято административнонаказателна отговорност се ангажира, и нарушаването на което и да е от тези правила е самостоятелно основание за отмяна на наказателното постановление, с което се санкционира субектът, а в случая и деецът, и местонахождението му са известни - липсва основание актът да се състави в отсъствие на К.Т.К., докато му се оказва спешна помощ в Центъра в град Първомай и впоследствие лицето се лекува в УМБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив.

Предвид изложеното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН настоящият съдебен състав

 

РЕШИ:

 

Отменя Наказателно постановление № 17-0325-001064 / 02.04.2018 година на Началника на Районно управление „Полиция” към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, с което на К.Т.К., ЕГН **********, с адрес: ***, е наложена глоба в размер на 20 (двадесет) лева на основание чл. 185 от Закона за движение по пътищата за нарушение по чл. 20, ал. 1 от същия Закон.

Отменя Наказателно постановление № 18-0325-000193 / 25.04.2018 година на Началника на Районно управление „Полиция” към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, с което на К.Т.К., ЕГН **********, с адрес: ***, са наложени административни наказания глоба в размер на 200 (двеста) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от шест месеца на основание чл. 175, ал. 3, предложение 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение по чл. 140, ал. 1 от същия Закон.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Районен съдия:                   (п)               

СЗ