№ 52

 

град Първомай, 17.09.2018 година

 

 

Районен съд- Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на седемнадесети юли две хиляди и осемнадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря Венета Хубенова,

като разгледа докладваното от Председателя АНД № 77 по описа на Съда за 2018 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 17 - 0325 - 001060 / 04.01.2018 година на Началника на Районно управление - Полиция към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, с което на М.Н.Д., ЕГН **********,***, са наложени:

Ø      глоба в размер на 200 (двеста) лева на основание чл. 179, ал. 2, предложение 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение на чл. 20, ал. 2 от същия Закон;

Ø      глоба в размер на 200 (двеста) лева и лишаване от право да се управлява МПС за срок от един месец на основание чл. 175, ал. 1, т. 5 от Закона за движение по пътищата за нарушение на чл. 123, ал. 1, т. 2, буква Д от същия Закон.

М.Н.Д. моли Съдът да отмени атакуваното Наказателно постановление като неправилно и незаконосъобразно, а алтернативно – да се приложи институтът на маловажен случай по чл. 28 от ЗАНН.

Въззиваемата страна, Районно управление на МВР - Първомай, редовно призована чрез Началника, не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество, същата е основателна.

 

От фактическа страна:

 

От 08:00 часа до 20:00 часа на 02.12.2017 година младши автоконтрольор в звено „Пътен контрол“ при РУ на МВР - Първомай Я.Г.Д. (актосъставител) и негов колега са дежурен автопатрул, когато след обяд получават сигнал за възникнало пътнотранспортно произшествие с пострадали лица на пътя между селата Искра и Брягово.

На място органите на реда констатират, че на 12 км и 200 м от общински път PDV 1217 лек автомобил „Опел Корса“ с ДК № ***, напуснал платното в ляво по посока на движението си, е в крайпътна нива, а вътре и около него няма хора.

Полицаите се прибират в Управлението в град Първомай, където младши автоконтрольорът установява от дежурния обстоятелствата по произшествието – автомобилът е управляван от жалбоподателката, а с нея са мъжът й и двумесечното им бебе; на мястото на инцидента колата се завърта, напуска платното и преустановява движението си в нивата; и тримата са с контузии в областта на главата и М.Д., притеснена за пеленачето, телефонира на родителите си, които незабавно пристигат на място и отвеждат тримата със собствения си автомобил в Центъра за спешна медицинска помощ в град Първомай, откъдето жалбоподателката звъни в РУ на МВР - Първомай и съобщава за случая; здравното заведение транспортира пострадалите в УМБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив; там след преглед са освободени за домашно лечение.

Полицай Я.Д. съставя Протокол за ПТП с пострадали лица № 27 / 02.12.2017 година и в отсъствието на М.Д. – Акт за установяване на административно нарушение № 1060 / 02.11.2017 година (бланка серия Д, № 597003).

Въз основа на акта е издадено и атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитания в съдебно заседание на въззивната инстанция актосъставител в качеството на свидетел, които се кредитират като обективни и логични, от приобщените по надлежния ред писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

 

От правна страна:

 

Настоящият състав намира, че в случая не е необходимо да излага съображения по същество относно евентуално осъществяване на фактическия състав на вменените в административна отговорност на жалбоподателката нарушения.

Дали с действията си М.Д. действително нарушава чл. 20, ал. 2 от Закона за движение по пътищата – че като водач на моторно превозно средство, съгласно посоченото в Наказателното постановление: „не избира скоростта на движение, съобразно атмосферните условия, релефа, условията на видимост, интензивността на движение и други обстоятелства, за да спрат пред предвидимо препятствие, или създадена опасност за движението. ПТП“, и кой точно е съставомерният признак от различните хипотези, и дали поведението й покрива елементите на чл. 123, ал. 1, т. 2, буква Д от Закона за движение по пътищата, задължаващ водачите на пътни превозни средства, участници в пътнотранспортно произшествие, да вземат мерки следите да бъдат запазени до фиксирането или описването им от компетентните служби, и как наказващият орган констатира всички тези вменени във вина обстоятелствата, и не е ли налице хипотезата на чл. 8 от ЗАНН, щом първата цел на М.Д., непосредствено след инцидента, е да търси професионална лекарска помощ за контузеното си бебе, е без значение, защото административнонаказателното производство започва при грубо неспазване на процесуалните правила.

И в Акта, и в издаденото по него Наказателно постановление като дата на деянието се сочи 02.11.2017 година, но от фактите по делото е безспорно, че пътнотранспортното произшествие настъпва на 02.12.2017 година, а в Акта се сочи и че е съставен на 02.11.2017 година – нарушен са разпоредбите на чл. 42, т. 2 и т. 3 и чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН за описание на датата на съставяне на акта и на датата на нарушението; съгласно и двата документа произшествието е причинено от М.Д. в 14:20 часа, но видно от Протокола за ПТП от 02.12.2017 година инцидентът е в 16:50 часа и отново в нарушение на визираните императиви на ЗАНН не е ясно кога точно са нарушени правилата на Закона за движение по пътищата; самият АУАН № 1060 / 02.11.2017 година е съставен при неспазване на изискванията на чл. 40 от ЗАНН – в присъствието на нарушителя, който дори не е търсен за самото съставяне.

Всичко гореизложено води до извод за незаконосъбразност на атакуваното Наказателно постановление, поради неспазване на процесуалните правила, водещи до ограничаване правото на защита на жалбоподателя, за което и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, Районен съд - Първомай, първи съдебен състав

 

РЕШИ:

 

Отменя Наказателно постановление № 17 - 0325 - 001060 / 04.01.2018 година на Началника на Районно управление - Полиция към Областна дирекция на МВР - Пловдив, Районно управление - Първомай, с което на М.Н.Д., ЕГН **********,***, са наложени:

Ø      глоба в размер на 200 (двеста) лева на основание чл. 179, ал. 2, предложение 1 от Закона за движение по пътищата за нарушение на чл. 20, ал. 2 от същия Закон;

Ø      глоба в размер на 200 (двеста) лева и лишаване от право да се управлява МПС за срок от един месец на основание чл. 175, ал. 1, т. 5 от Закона за движение по пътищата за нарушение на чл. 123, ал. 1, т. 2, буква Д от същия Закон.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

 

Районен съдия:                                 (п)                  

СЗ / ВХ