№ 51

 

град Първомай, 17.09.2018 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на двадесет и четвърти юли две хиляди и осемнадесета година със

Съдия докладчик Спасимир Здравчев

с участието на секретаря Венета Хубенова,

като разгледа докладваното от Председателя АНД № 75 по описа на Съда за 2018 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № К - 0045254 / 06.02.2018 година на Директора на Регионална дирекция за областите Пловдив, Смолян, Пазарджик, Хасково, Кърджали и Стара Загора на Комисия за защита на потребителите, със седалище Пловдив, с което на ЕТ „Голдън Фрут Ес - А.М.”, ЕИК *, със седалище и адрес на управление: град Първомай, област Пловдив, **, представлявано от собственика А.И.М., ЕГН **********, за нарушение на чл. 127, ал. 2 от Закона за защита на потребителите на основание чл. 222 от същия Закон е наложена имуществена санкция в размер 500 (петстотин) лева.

Жалбоподателят А.И.М. моли Съдът да отмени атакуваното Наказателно постановление като неправилно е незаконосъобразно, а алтернативно – да се приложи разпоредбата за маловажен случай по чл. 28 от ЗАНН. В съдебно заседание на виззавната инстанция моли за по-малка глоба.

Въззиваемата страна Регионална дирекция - Пловдив при Комисия за защита на потребителите, редовно призована чрез Директора, не изпраща представител, не взема становище по Жалбата.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване, от фактическа и правна страна намира следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество, същата е неоснователна.

 

От фактическа страна:

 

Във връзка с писмо на Върховна административна прокуратура (вх. № П - 01 - 505 / 12.10.2017 година по описа на Комисията в Регионална дирекция - Пловдив) за проверка на в търговски обекти на територията на училищата и детските градини и на такива обекти в непосредствена близост до тях главен инспектор в Дирекцията З.П.Р. съвместно със служители на Областна дирекция по безопасност на храните и Регионална дирекция на МВР от град Пловдив на 07.11.2017 година извършва проверка в ученически стол-бюфет в ОУ „Христо Ботев“ - Първомай, стопанисван от търговеца жалбоподател.

Непосредствено преди започване на проверката, в 10:23 часа от действащия в бюфета касов апарат е разпечатан фискален бон, удостоверяващ, че обектът е в работен режим. Установено е, че се раздават безплатни закуски на децата и се продават различни асортименти опаковани храни, като липсва предлагане на тютюневи и свързани с тях изделия както в бюфета, така и в района на училището по време на организирани за учениците обществени мероприятия.

Но е констатирано, че ЕТ „Голдън Фрут Ес - А.М.” - Първомай няма информация за работното време на стол-бюфета и за адреса на управление на търговеца на поставената до входа на проверявания обект табела с данни за името на фирмата, името и фамилията на лицето, отговорно за обекта, и телефон за контакт с управителя, както и че не се поддържа Регистър за предявени рекламации, а А.И.М., който не може да представи такъв регистър, обяснява, че никога не го е имал.

За резултатите от проверката е съставен Констативен протокол № К  2630881 / 07.11.2017 година, съгласно който едноличният търговец изпълнява указанието да се яви на 09.11.2017 година в Регионална дирекция на Комисия за защита на потребителите, град Пловдив. Там представя табела с всички реквизитите по чл. 8, ал. 1 от Закона за защита на потребителите, включително с информация за работното време на обекта (т. 3) и адреса си на управление (т. 1), но не и Регистър за предявени рекламации.

За това нарушение в присъствието на А.И.М. му е съставен и връчен Акт за установяване на административно нарушение № К - 0045254 / 09.11.2017 година, като на 14.11.2017 година (два дни след срока по чл. 44, ал. 1 от ЗАНН) търговецът представя писмено възражение с приложено копие на заглавна страница на Регистър за предявени рекламации с отбелязване, че е започнат на 03.01.2017година.

Въз основа на Акта е издадено атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитания в съдебно заседание на въззивната инстанция актосъставител в качеството на свидетел и от приложената административнонаказателна преписка.

 

От правна страна:

 

Въз основа на фактически установеното Съдът намира, че нарушението правилно е подведено под нормата на чл. 127, ал. 2 от Закона за защита на потребителите, чийто текст визира, че Търговецът е длъжен да поддържа регистър на предявените пред него и пред упълномощените от него лица рекламации. Точно е определена и санкционната разпоредба по чл. 222 от Закона: За неизпълнение на разпоредбите на чл. 123, ал. 2 и чл. 127 на виновните лица се налага глоба, а на едноличните търговци и юридическите лица - имуществена санкция, в размер от 500 до 3000 лв.

Нарушението е формално, на просто извършване и с оглед на конкретиката на случая обществените отношения, които се бранят със Закона за защита на потребителите, и посочените в чл. 1 цели – защита на основни права на потребителите, като рискове от придобиването на стоки и услуги, които могат да застрашат живота, здравето или имуществото им, защита на икономическите им интереси при придобиването на стоки и услуги при нелоялни търговски практики и способи за продажба и от неравноправни договорни условия с предоставянето на гаранции за стоките – липсват основания за прилагане на чл. 28 от ЗАНН.

С оглед на доказателствената съвкупност, за нарушението правилно в съответствие с чл. 83, ал. 1 от ЗАНН е наказан ЕТ „Голдън Фрут Ес - А.М.” - Първомай, тъй като се касае за неизпълнение от страна на търговеца на задължение към държавата при осъществяване на дейността му.

Санкцията за неизпълнение на императива по чл. 127, ал. 2 от Закона за защита на потребителите е наложена при спазване на чл. 27, ал. 1 от ЗАНН – в рамките е на предвиденото по специалната норма, като съобразно ал. 2 на чл. 27 от ЗАНН е отчетено, че нарушението е първо за А.И.М. и имуществената санкция е определена в минимума от 500,00 лева.

И Актът, и издаденото въз основа на него Наказателното постановление са конкретизирани по време, място, извършител и са в съответствие с всички други изисквания на чл. 42, чл. 43 и чл. 57 от ЗАНН и са несъстоятелни всякакви възражения за допуснати съществени процесуални нарушения, ограничаващи правото на защита жалбоподателя и съставляващи основания за отмяна на атакувания акт като незаконосъобразен.

Ето защо и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН Районен съд – Първомай, първи съдебен състав

 

 

Потвърждава Наказателно постановление № К - 0045254 / 06.02.2018 година на Директора на Регионална дирекция за областите Пловдив, Смолян, Пазарджик, Хасково, Кърджали и Стара Загора на Комисия за защита на потребителите, със седалище Пловдив, с което на ЕТ „Голдън Фрут Ес - А.М.”, ЕИК *, със седалище и адрес на управление: град Първомай, област Пловдив, **, представлявано от собственика А.И.М., ЕГН **********, за нарушение на чл. 127, ал. 2 от Закона за защита на потребителите на основание чл. 222 от същия Закон е наложена имуществена санкция в размер 500 (петстотин) лева.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Районен съдия: (п)

СЗ