О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 286

гр. Първомай, 30.10.2018 г.

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в закрито съдебно заседание на тридесети октомври две хиляди и осемнадесета година, с

 

Председател: София Монева

 

след като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 318 по описа на съда за 2018 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на Глава двадесет и девета от Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

Настоящото производство е образувано по искова молба вх. № 4243/29.06.2018 г., с която З.П.Т., ЕГН: **********, с постоянен адрес:***, и Б.П.Л., ЕГН: **********, с постоянен адрес:***, процесуално представлявани по пълномощие от адв. Д. К. Я., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Хасково, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, предявяват срещу Б.А.Б., ЕГН: **********,***, и Д.А.Б., ЕГН: **********,***, иск с правно основание чл. 69, ал. 1 от Закона за наследството.

С постъпила молба вх. № 6833/30.10.2018 г. ищците заявяват оттегляне на исковата претенция и пледират за прекратяване на производството с доводи за постигнато извънсъдебно разрешение на спора, а с молба вх. № 6834/30.10.2018 г. ответниците изразяват съгласие с така предприетото процесуално действие по десезиране на съда. 

След като съобрази обективираната от страните воля, настоящият съдебен състав намира, че в съответствие с приложимия в гражданското съдопроизводство принцип на диспозитивното начало делото подлежи на прекратяване.

На основание чл. 9 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, в тежест на ищците следва да се присъди плащането на дължимата се в полза на бюджета на съдебната власт държавна такса при прекратяване на делото не по спогодба в определения от съда размер от 50, 00 лева. 

Водим от горното, и на основание чл. 232 от ГПК съдът                       

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гражданско дело № 318/2018 г. по описа на Районен съд – Първомай, ІІ състав.

ОСЪЖДА З.П.Т., ЕГН: **********, с постоянен адрес:***, и Б.П.Л., ЕГН: **********, с постоянен адрес:***, процесуално представлявани по пълномощие от адв. Д. К. Я., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Хасково, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, да заплатят поотделно в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 25, 00 (двадесет и пет) лева – държавна такса за разглеждане на иска. 

Препис от настоящото определение ДА СЕ ИЗПРАТИ на страните.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд – Пловдив в едноседмичен срок от връчването му на страните.  

                                                                          

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

СМ/ПМ