П Р О Т О К О Л

№ 239

 

гр. Първомай, 03.10.2018 г.

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в открито заседание на трети октомври две хиляди и осемнадесета година, с

 

Председател: София Монева

 

при участие на секретаря Петя Монева

сложи за разглеждане гр. дело № 143 по описа за 2017 г., докладвано от Председателя.

 

След изпълнение на процедурата по чл. 142, ал. 1 от ГПК и на именно повикване в 10:00 часа:

Ø за ищеца „А1 БЪЛГАРИЯ“ ЕАД, редовно и своевременно призован, се явява юрисконсулт М.М.К., с пълномощно, приложено по делото;

Ø ответникът С.Д.Ц., редовно и своевременно призована, не се явява и не изпраща процесуален представител. От нейно име и вместо нея се явява адв. С.Д.К.-М., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с пълномощно, приложено по делото.

 

Съдът предостави на страните възможност да изложат становище по хода на делото.

 

Юрисконсулт М.К.: Да се даде ход на делото.

Адвокат С.К.-М.: Да се даде ход на делото. Получих препис от Определение № 322/29.12.2017 г.

 

След като съобрази, че отсъстват процесуални пречки за разглеждане на делото в настоящото съдебно заседание, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Съдът пристъпва към изясняване на фактическата страна на спора.

 

Юрисконсулт М.К.: Предвид отговора на исковата молба и другите такива случаи, които са ни известни, заявявам, че за нас няма интерес да продължаваме да водим настоящото дело, и затова правя оттегляне от иска.  

Адвокат С.К.-М.: Независимо от оттеглянето на иска поддържам искането си за присъждане на направените по делото разноски, а именно заплатеното от доверителката ми възнаграждение за правна помощ.

Юрисконсулт М.К.: Възразявам да бъдат присъдени разноските на ответната страна, тъй като ход по същество не е даван в настоящото дело.

 

          След като съобрази волята на ищеца за оттегляне на исковите претенции, обективирана от овластения му съобразно чл. 34, ал. 3 от ГПК пълномощник, и доколкото към настоящия процесуален етап съгласно чл. 232 от ГПК правните последици на така предприетото процесуално действие по разпореждане с предмета на спора не са обвързани от съгласието на ответника, съдът намира, че в съответствие с приложимия в гражданското съдопроизводство принцип на диспозитивното начало делото подлежи на прекратяване.

С оглед на изхода на спора се обосновават предпоставките на чл. 78, ал. 4 от ГПК за ангажиране отговорността на ищеца за заплащане на сторените от ответника съдебно-деловодни разноски за адвокатско възнаграждение, уговорено и заплатено, съгласно приложения Договор за правна защита и съдействие от 05.05.2017 г. в размер на 300, 00 лева

В този смисъл съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гражданско дело № 143/2017 г. по описа на Районен съд – Първомай, ІІ състав.

ОБЕЗСИЛВА Заповед362/28.12.2016 г. за изпълнение на парично задължение по чл. 410 от ГПК, издадена по ч. гр. дело676/2016 г. по описа на Районен съд – Първомай, І състав.

ОСЪЖДА „А1 България“ ЕАД (с предишно фирмено наименование МОБИЛТЕЛ ЕАД), ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: ***, представлявано от А.В.Д. и М. М. в качеството на членове на Съвета на директорите и по процесуално пълномощие от юрисконсулт М.М.К., да заплати на С.Д.Ц., ЕГН: **********, с адрес: ***, процесуално представлявана по пълномощие от адв. С.Д.К.-М., вписана в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, сумата от 300, 00 (триста) лева – съдебно-деловодни разноски за квалифицирана процесуална защита от един адвокат.

След влизане в сила на настоящото определение досието на ч. гр. дело676/2016 г. по описа на Районен съд – Първомай, І състав, ДА СЕ ВЪРНЕ на състава ведно със заверен препис от определението.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд – Пловдив в едноседмичен срок, считано от днес.

Заседанието се закри в 10:12 часа.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

 

Председател: (п)

Секретар: (п)

СМ/ПМ