Р Е Ш Е Н И Е 

123

гр. Първомай, 21.12.2018 г.

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично заседание на двадесет и първи ноември две хиляди и осемнадесета година, с

                                                                                    

                                                                                                           Председател: София Монева

 

при участието на секретаря Петя Монева,

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 28 по описа за 2018 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Предявени са активно и пасивно субективно кумулативно съединени искове с правно основание чл. 87, ал. 3 от ЗЗД.

Ищците Б.Т.Х., ЕГН: **********, и Д.Д.Х., ЕГН: ********** ***, процесуално представлявани по пълномощие от адв. Х.С.В., вписан в регистъра на Софийска адвокатска колегия, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, молят съда да постанови срещу ответниците Т.Б.Х., ЕГН: **********, с адрес: ***, и Н.Г.Х., ЕГН: **********, с адрес: ***, решение, с което да развали Договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане, сключен с Нотариален акт № 81, Том ІІІ, рег. № 2083, нот. дело № 299/2009 г. от 10.07.2009 г. по описа на Нотариус Л.К. с район на действие Районен съд – Първомай и с рег. № 563 по регистъра на Нотариалната камара, вписан в Служба по вписванията – Първомай с Акт № 2, Том VІ, дело № 1007/2009 г. от 10.07.2009 г., с който ищците прехвърлят на ответника Т.Б.Х., ЕГН: **********, през време на брака му с ответника Н.Г.Х., ЕГН: **********, правото на собственост върху урегулиран поземлен имот № ***в кв. 11 по застроителния и регулационен план на кв. „Дебър” в гр. Първомай, утвърден със Заповед № 626/1965 г., находящ се в кв. „Дебър” на гр. Първомай, с площ от 876 кв. м., предназначен за жилищно строителство, с приложени дворищна и улична регулации, като част от поземления имот с площ от 70 кв. м. попада извън регулация, при граници: ***, нива, ***и улица, ведно с построените в него по документ за собственост: жилищна сграда със застроена площ от 63 кв. м., лятна кухня със застроена площ от 20 кв. м., стопанска постройка със застроена площ от 40 кв. м. и баня със застроена площ от 12 кв. м., и по скица: полумасивна жилищна сграда със застроена площ от 89 кв. м., полумасивна жилищна сграда със застроена площ от 34 кв. м., масивна жилищна сграда със застроена площ от 18 кв. м. и стопанска постройка със застроена площ от 68 кв. м., срещу задължението на приобретателя за издръжката и гледането на прехвърлителите.

Претендират и присъждане на сторените в настоящата инстанция съдебно-деловодни разноски.

Исковите претенции се обосновават с фактически твърдения, че по силата на Договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане, обективиран в Нотариален акт № 81, Том ІІІ, рег. № 2083, нот. дело № 299/2009 г. от 10.07.2009 г. по описа на Нотариус Л.К. с район на действие Районен съд – Първомай и с рег. № 563 по регистъра на Нотариалната камара, вписан в Служба по вписванията – Първомай с Акт № 2, Том VІ, дело № 1007/2009 г. от 10.07.2009 г., ищците, които поради напреднала възраст и влошено здравословно състояние все повече се нуждаели от чужда помощ, прехвърлили на сина си в лицето на ответника Т.Б.Х. по време на брака му с ответника Н.Г.Х. правото си на собственост върху процесния парцел и построените в границите му гореописани сгради срещу насрещното задължение на приобретателя да ги гледа и издържа.

Макар в изминалия от сключването на оспорената сделка до момента период да изпитвали потребност, прехвърлителите не получавали грижи и финансова подкрепа от страна на ответниците. До фактическата си раздяла, настъпила преди около година, последните съжителствали в къща, изградена през 1993 г. в процесното дворно място от ответника Т.Б.Х. въз основа на отстъпено му право на строеж, и не се интересували от състоянието и нуждите на своите праводатели, обитаващи друга жилищна постройка в имота, като многократно им отказвали съдействие с оправдания за липса на парични средства или време или наличие на собствени проблеми. Ищците понасяли изцяло за своя сметка разходите си за електричество, вода, храна и лекарства.

В срока по чл. 131, ал. 1 от ГПК ответниците депозират отговори вх. № № 2119/27.03.2018 г. и 2196/29.03.2018 г., с които признават исковете.

В открито съдебно заседание ищците чрез процесуалния си пълномощник поддържат исковата молба и пледират за постановяване на решение по чл. 237, ал. 1 от ГПК, а ответниците, редовно призовани, не се явяват и не се представляват.  

След като констатира кумулативното наличие на процесуалните условия на чл. 237, ал. 1 от ГПК, доколкото ответниците обективират признание на исковете, ищците чрез довереника си молят за процедиране по реда на чл. 237, ал. 1 от ГПК, а процесните материални права не противоречат на закона и добрите нрави и не са изключени от разпоредителната власт на ответните страни, съдът е мотивиран да уважи изцяло исковите претенции.

С оглед на гореуказания изход на спора и неприложимостта на процесуалната привилегия, предвидена в чл. 78, ал. 2 от ГПК, тъй като именно виновното договорно неизпълнение на приобретателя Т.Б.Х. е провокирало ищцовия интерес от съдебна защита на признатите притезания, се обосновават предпоставките на чл. 78, ал. 1 от ГПК за ангажиране отговорността на ответниците за репариране на съдебно-деловодните разноски на ищците, възлизащи в размер на 700, 00 лева, от които: 100, 00 лева – внесена държавна такса за разглеждане на предявените искове, и 600, 00 лева възнаграждение за квалифицирана процесуална защита от един адвокат, уговорено и заплатено, съгласно Договор за правна защита и съдействие от 15.01.2018 г. Предвид казаното ответниците следва да бъдат осъдени да заплатят поотделно на всеки от ищците сумата от 175, 00 лева.

Водим от горното, и на основание чл. 237, ал. 1 от ГПК съдът

 

Р Е Ш И:

 

РАЗВАЛЯ по исковете, предявени от Б.Т.Х., ЕГН: **********, и Д.Д.Х., ЕГН: ********** ***, процесуално представлявани по пълномощие от адв. Х.С.В., вписан в регистъра на Софийска адвокатска колегия, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, срещу Т.Б.Х., ЕГН: **********, с адрес: ***, и Н.Г.Х., ЕГН: **********, с адрес: ***, Договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане, сключен с Нотариален акт № 81, Том ІІІ, рег. № 2083, нот. дело № 299/2009 г. от 10.07.2009 г. по описа на Нотариус Л.К. с район на действие Районен съд – Първомай и с рег. № 563 по регистъра на Нотариалната камара, вписан в Служба по вписванията – Първомай с Акт № 2, Том VІ, дело № 1007/2009 г. от 10.07.2009 г., с който Б.Т.Х., ЕГН: **********, и Д.Д.Х., ЕГН: **********, прехвърлят на Т.Б.Х., ЕГН: **********, през време на брака му с Н.Г.Х., ЕГН: **********, правото на собственост върху урегулиран поземлен имот № ***в кв. 11 по застроителния и регулационен план на кв. „Дебър” в гр. Първомай, утвърден със Заповед № 626/1965 г., находящ се в кв. „Дебър” на гр. Първомай, с площ от 876 кв. м., предназначен за жилищно строителство, с приложени дворищна и улична регулации, като част от поземления имот с площ от 70 кв. м. попада извън регулация, при граници: ***, нива, ***и улица, ведно с построените в него по документ за собственост: жилищна сграда със застроена площ от 63 кв. м., лятна кухня със застроена площ от 20 кв. м., стопанска постройка със застроена площ от 40 кв. м. и баня със застроена площ от 12 кв. м., и по скица: полумасивна жилищна сграда със застроена площ от 89 кв. м., полумасивна жилищна сграда със застроена площ от 34 кв. м., масивна жилищна сграда със застроена площ от 18 кв. м. и стопанска постройка със застроена площ от 68 кв. м., срещу задължението на приобретателя за издръжката и гледането на прехвърлителите.

ОСЪЖДА Т.Б.Х., ЕГН: **********, с адрес: ***, да заплати поотделно на Б.Т.Х., ЕГН: **********, и на Д.Д.Х., ЕГН: ********** ***, процесуално представлявани по пълномощие от адв. Х.С.В., вписан в регистъра на Софийска адвокатска колегия, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, сумата от 175, 00 (сто седемдесет и пет) лева – съдебно-деловодни разноски за внесена държавна такса за разглеждане на предявените искове и за квалифицирана процесуална защита от един адвокат.

ОСЪЖДА Н.Г.Х., ЕГН: **********, с адрес: ***, да заплати поотделно на Б.Т.Х., ЕГН: **********, и на Д.Д.Х., ЕГН: ********** ***, процесуално представлявани по пълномощие от адв. Х.С.В., вписан в регистъра на Софийска адвокатска колегия, с адрес за съдебна кореспонденция: ***, сумата от 175, 00 (сто седемдесет и пет) лева – съдебно-деловодни разноски за внесена държавна такса за разглеждане на предявените искове и за квалифицирана процесуална защита от един адвокат.

Препис от решението ДА СЕ ВРЪЧИ на страните.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                                           

  РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

СМ/ПМ