Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е 

 15

гр. Първомай, 08.02.2016 г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД – ПЪРВОМАЙ, втори съдебен състав, в публично заседание на тринадесети януари две хиляди и шестнадесета година в състав:

                                                                                    

          Председател: София Монева

 

при секретаря П.М.,

след като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 496 по описа за 2015 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на чл. 330 от ГПК.

Постъпила е молба с правно основание чл. 50 от СК във вр. с чл. 330 от ГПК.

………………………………………………………………..

Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА ГРАЖДАНСКИЯ БРАК между Н.П.П., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, и С.В.П., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. И.Д., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с посочен адрес на практиката: ***, сключен на 08.05.2004 г. в гр. Пловдив с Акт за граждански брак № Ц-210/08.05.2004 г., съставен в Община – Пловдив, поради сериозно и непоколебимо взаимно съгласие.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Н.П.П., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, и С.В.П., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. И.Д., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с посочен адрес на практиката: ***, споразумение, по силата на което след прекратяване на брака:

1.    Упражняването на родителските права по отношение на ненавършилите пълнолетие деца на страните - П.С. П., с ЕГН: **********, и Й.С. П., с ЕГН: **********, се предоставя на бащата С.В.П., с ЕГН: **********.

2.    За местоживеене на ненавършилите пълнолетие деца на страните - П.С. П., с ЕГН: ********** и Й.С. П., с ЕГН: **********, се определя жилището, ползвано от бащата С.В.П., с ЕГН: **********,***.

3.    Майката Н.П.П., с ЕГН: ********** ще има право да вижда и взима децата П.С. П., с ЕГН: ********** и Й.С. П., с ЕГН: ********** при себе си, както следва:

§  всяка втора и четвърта седмица от месеца, с преспиване, като децата ще се взимат от майката от адрес: ***, в 17:00 /седемнадесет/ часа на ден неделя и ще се връщат на адреса в 17:00 /седемнадесет/ часа на ден неделя;

§  20 /двадесет/ календарни дни през летните месеци, във време, несъвпадащо с времето на ползване на платен годишен отпуск от бащата;

§  всяка нечетна година майката ще има право на лични контакти с децата във времето от 10:00 /десет/ часа на дата двадесет и трети декември до 16:00 /шестнадесет/ часа на дата двадесет и седми декември, като децата ще се взимат от майката от адрес: ***, и ще се връщат на същия адрес;

§  всяка четна година майката ще има право на лични контакти с децата във времето от 10:00 /десет/ часа на дата двадесет и девети декември до 16:00 /шестнадесет/ часа на дата втори януари, като децата ще се взимат от майката от адрес: ***, и ще се връщат на същия адрес;

§  всяка нечетна година майката ще има право на лични контакти с децата за Великденските празници, както следва: във времето от 10:00 /десет/ часа на ден петък /Разпети петък/ до 16:00 /шестнадесет/ часа на ден понеделник, като децата ще се взимат от майката от адрес: ***, и ще се връщат на същия адрес.

4.    Майката Н.П.П., с ЕГН: ********** се задължава да заплаща месечна издръжка за отглеждането и възпитанието на децата, както следва: за детето П.С. П., с ЕГН: ********** - в размер на 200 /двеста/ лева месечно, и за детето Й.С. П., с ЕГН: ********** - в размер на 200 /двеста/ лева месечно, платими до двадесето число от съответния календарен месец, като:

§  посоченият размер на месечна издръжка се дължи от датата на влизане в законна сила на съдебното решение за прекратяване на брака на страните и одобряване параметрите на настоящото споразумение от съда;

§  издръжката за отглеждането и възпитанието на детето П.С. П., с ЕГН: ********** - в размер на 200 /двеста/ лева месечно, и на детето Й.С. П., с ЕГН: ********** - в размер на 200 /двеста/ лева месечно, ще се заплаща от майката Н.П.П., с ЕГН: ********** на бащата С.В.П., с ЕГН: ********** като законен представител на децата по един от следните начини: с пощенски запис, с предаването на парите в брой - срещу издаване на разписка, или чрез превод по банкова сметка ***.

5.    Към датата на сключване на настоящото споразумение страните са  трудоспособни и могат да се издържат самостоятелно с доходите от труда си и от личното си имущество, поради което не си дължат издръжка за минало време или занапред след постановяване на съдебното решение.

6.    Ползването на семейното жилище, находящо се в ***, се предоставя на съпруга С.В.П., с ЕГН: ********** и ненавършилите пълнолетие деца на страните - П.С. П., с ЕГН: **********, и Й.С. П., с ЕГН: **********, до навършване на тяхното пълнолетие.

7.    Съпругата Н.П.П., с ЕГН: ********** ще продължи да носи  фамилното име – „П.”, с което е станала известна в обществото.

8.    Страните заявяват, че по време на брака си са сключили два договора за финансов кредит, средствата от които са ползвали за задоволяване нуждите на семейството и за които носят солидарна отговорност, както следва:

§  банков ипотечен кредит с пълна отговорност на физическо лице № 751/28.12.2010 г., с кредитополучател - С.В.П., с ЕГН: **********, и солидарен длъжник - Н.П.П., с ЕГН: **********, по който вземането на кредитора – „УНИКРЕДИТ  БУЛБАНК” АД, с ЕИК: 831919536, е обезпечено с вписване на ипотека върху недвижимо имущество - собственост на ипотекарните длъжници: С.В.П., с ЕГН: ********** и Н.П.П., с ЕГН: **********. Страните декларират, че им е известно обстоятелството, че към 31 август 2015 г. размерът на дълга по посочения кредит е: главница – 133 056, 71 лева, дължима лихва - 144, 88 лева, и месечна погасителна вноска – 920, 88 лева, и

§  договор за потребителски кредит с физическо лице /по Закона за потребителските кредити/ № 359/1320/27769004/15.05.2014 г., с кредитополучател - С.В.П., с ЕГН: **********, солидарен длъжник - Н.П.П., с ЕГН: **********, и кредитор – „УНИКРЕДИТ БУЛБАНК” АД, с ЕИК: 831919536. Страните декларират, че им е известно обстоятелството, че към 31 август 2015 г. размерът на дълга по посочения кредит е: главница – 22 664, 95 евро, дължима лихва – 10, 52 евро, и месечна погасителна вноска – 308, 50 евро.

8.1.   Страните декларират и договарят, че както до момента, така и за в бъдеще погасяването на всяка една от дължимите месечни вноски по всеки един от горепосочените кредити се извършва и за в бъдеще ще продължи да се извършва от С.В.П., с ЕГН: **********.

8.2.   Страните декларират и договарят, че ако някоя от тях е сключила друг/и договор/и за кредит и/или е получила заем от датата на фактическата им раздяла – 20 януари 2015 г. до датата на влизане в законна сила на решението за прекратяване на брака им, то задължена по тях остава само и единствено страната, която ги е подписала.

9.         Страните заявяват, че по време на брака си не са придобивали влогове със съвместен принос, като след прекратяването на брака си всяка от тях има пълни права на управление и разпореждане с влоговете, на които е титуляр.

10.     Страните заявяват, че по време на брака си не са предоставяли заем/и на трети лица, които към момента на подписване на настоящото споразумение да са непогасени.

11.     Страните заявяват и декларират, че по време на брака си не са поемали задължение /лично и/или заедно/ за предоставяне на лични задължения към трети лица – издръжка, гледане и други, които към момента на подписване на настоящото споразумение, а и за в бъдеще да са дължими.

12.     Страните се споразумяват, че ако някой от тях е регистриран като едноличен търговец, самоосигуряващо се лице и/или земеделски производител, или е придобил дялове или акции от капитала на търговски дружества, то имуществото, придобито от дейността му като самоосигуряващо се лице, земеделски производител и/или едноличен търговец ще остане в изключителен негов дял, включително и за придобитите по време на брака дялове и/или акции от капитала на търговски дружества. В изключителна собственост за всяка една от страните ще останат и движимите вещи, които страната е придобила по повод и във връзка с изпълнение на обичайните си служебни и/или трудови задължения и дейности и необходими за изпълнение на същите, като всяка една от страните декларира, че в момента няма никакви претенции към тези права, вземания и имущество.

13.     Всяка страна ще заплати определената от съда държавна такса за развода, както и адвокатското възнаграждение на ангажирания от нея адвокат. 

14.     С подписването на настоящото споразумение страните декларират, че  уреждат окончателно и изцяло личните си и имуществени отношения във връзка с прекратяването на брака им по взаимно съгласие и нямат никакви претенции една към друга.

ОСЪЖДА Н.П.П., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 308, 00 лева - окончателна държавна такса за допускане на развода и за постигнатото споразумение за издръжката.

ОСЪЖДА С.В.П., с ЕГН: **********, с посочен адрес: ***, процесуално представляван по пълномощие от адв. И.Д., вписан в регистъра на Адвокатска колегия – Пловдив, с посочен адрес на практиката: ***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 20, 00 лева – окончателна държавна такса за допускане на развода.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                      

      РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

СМ/ПМ