П Р О Т О К О Л

 

гр. Първомай, 26.03.2014 година

 

РАЙОНЕН СЪД – ГР. ПЪРВОМАЙ, ВТОРИ СЪДЕБЕН СЪСТАВ, в открито заседание на двадесет и шести март 2014 година с

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЕЛ ПАВЛОВ

 

при участие на секретаря Мария Запрянова

 

сложи на разглеждане гр. д. № 506 по описа за 2013 година, докладвано от Председателя.

 

След изпълнение на процедурата по чл. 142, ал. 1 от ГПК.

На именното повикване в 10:00 часа:

Ищецът Д.И.А., редовно призован, се явява лично и с адвокат Т.А.Б., упълномощен от днес.

Ответникът Н.Г.Б., редовно призована, се явява лично.

 

По хода на делото:

Адвокат Т.Б.: Да се даде ход на делото.

Ответник Н.Б.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че няма процесуална пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

На основание чл. 145, ал. 3 ГПК приканва страните към доброволно уреждане на спора извънсъдебно или чрез сключване на съдебна спогодба.

 

Адвокат Т.Б.: Господин председател, с ответницата проведохме преговори и уточнихме всички подробности във връзка със спогодбата. Постигнахме такава, като по силата на нея:

 

Страните се споразумяха за следното:

І. ИЩЕЦЪТ Д.И.А., със съгласието на ОТВЕТНИКА Н.Г.Б., частично оттегля иска си за делба - по отношение на наследствения недвижим имот, подробно описан в пункт 3 на исковата молба, и представляващ: НИВА с площ от 4,099 дка, представляващи 4099/6746 идеални части от поземлен имот от ОПФ №*** по плана за обезщетяване, цялата нива с площ от 6,746 дка, пета категория, местност „Михови поляни” при граници и съседи: №*** – нива на насл. на И.К.А.,***. По отношение на този имот страните изявяват воля производството по делото да бъде прекратено. Останалите имоти – предмет на делото, страните поделят помежду си, както следва:

ІІ. ДЯЛ ПЪРВИ

В ДЯЛ НА ИЩЕЦА Д.И.А. се предоставят в дял и същият става изключителен собственик на следните недвижими имоти:

НИВА с площ от 9,569 дка /девет декара, петстотин шестдесет и девет квадратни метра/, находяща се в местността „Коджа кория”, пета категория, представляваща имот № *** - парцел № *** от масив № ***по плана за земеразделяне на землището на село Драгойново, ЕКНМ23385, Община Първомай, при граници и съседи: имот № *** – нива на насл. на Ж.В.К., имот №*** – нива на насл. на И.А.М., имот № *** – полски път на ОПФ – необработваема земя.

НИВА с площ от 2,818 дка /два декара, осемстотин и осемнадесет квадратни метра/, находяща се в местността „Селска кория”, пета категория, представляваща имот № *** - парцел № *** от масив № *** по картата на землището на село Драгойново, ЕКНМ23385, Община Първомай, при граници и съседи: Имот № *** – нива на ОПФ – остатък, имот № *** – широколистна гора на ДГФ, имот № *** – нива на насл. на Ж.Н.Д. и имот № *** – полски път на ОПФ – необработваема.

НИВА с площ от 0,443 дка /четиристотин четиридесет и три квадратни метра/, четвърта категория, находяща се в местността „Турско гробе”, представляваща имот № *** - парцел № *** от масив № *** от землището на село Драгойново, ЕКНМ23385, Община Първомай, при граници и съседи: Имот № *** – нива на насл. на Г.К., имот № *** – нива на насл. на А.К.Д., имот № *** – нива на Г.Ж.С., и имот № *** – нива на насл. на В.Х..

НИВА с площ от 0,769 дка /седемстотин шестдесет и девет квадратни метра/, девета категория, находяща се в местността „Старата кория”, представляваща имот № *** - парцел № *** от масив № *** по картата на землището на село Драгойново, ЕКНМ23385, Община Първомай, при граници и съседи: имот № *** – нива на насл. на К.Й.Д., имот № *** – нива на ОПФ – остатък, имот *** – нива на насл. на Д.М.В., и имот № *** – полски път на ОПФ – необработваема.

 

ДАНЪЧНАТА ОЦЕНКА НА ТОЗИ ДЯЛ е в размер общо на 1141,70 лв. /хиляда сто четиридесет и един лев и седемдесет стотинки/.

 

ІІІ. ДЯЛ ВТОРИ

В ДЯЛ НА ОТВЕТНИЦАТА Н.Г.Б. се предоставят в дял и същата става изключителен собственик на следните недвижими имоти:

НИВА с площ от 9,661 дка /девет декара, шестстотин шестдесет и един квадратни метра/, четвърта категория, находяща се в местността „Ходжова кория”, представляваща имот № *** - парцел № *** от масив № *** по плана за земеразделяне на землището на село Драгойново, ЕКНМ23385, Община Първомай, при граници и съседи: имот № *** – нива на насл. на А.М.Г., имот № *** – Полски път на ОПФ – необработваема, имот № *** – Полски път на ОПФ – необработваема, и имот № *** – пасище с храсти на ОПФ – необработваема.

НИВА с площ 0,658 дка /шестстотин петдесет и осем квадратни метра/, пета категория, находяща се в местността „Бърчината”, представляваща имот № *** - парцел № *** от масив № *** по картата на землището на село Драгойново, ЕКНМ23385, Община Първомай, при граници и съседи: имот № *** – нива на насл. на Р.Й.Д., имот № *** – широколистна гора на ДГФ, имот № *** – нива на Д.Й.Д., и имот № *** – нива на насл. на З.С.Н..

НИВА с площ от 1,844 дка /един декар, осемстотин четиридесет и четири квадратни метра/, пета категория, находяща се в местността „Селска кория”, представляваща имот № *** - парцел № *** от масив № *** по картата на землището на село Драгойново, ЕКНМ23385, Община Първомай, при граници и съседи: имот № ***– нива на насл. на И.Й.В., имот № *** – Полски път на ОПФ-необработваема, и имот № *** – нива на ОПФ – остатък.

НИВА с площ от 2,000 дка /два декара/, шеста категория, находяща се в местността „Хумата”, представляваща имот № *** - парцел № *** от масив № *** по картата на землището на село Драгойново, ЕКНМ23385, Община Първомай, при граници и съседи: имот № *** – нива на насл. на Т.Г.Щ., имот № *** – Полски път на ОПФ –необработваема, имот № *** – нива на насл. на Д.С.Д., и имот № *** – пясък на ОПФ – необработваема.

 

ДАНЪЧНАТА ОЦЕНКА НА ТОЗИ ДЯЛ е в размер общо на 1704,10 лв. /хиляда седемстотин и четири лева и десет стотинки/.

 

ІV. Страните заявяват, че така извършеното разпределение на делбените имоти напълно съответства на правата на всяка от тях, между страните не се дължат парични уравнения и никоя страна няма претенции към другата във връзка с подялбата на горните имоти.

V. С настоящото споразумение на основание чл.234 от ГПК  страните изцяло уреждат отношенията си във връзка с гр.д. № 506/2013 г. по писа на РС – Първомай, и заявяват, че желаят настоящото споразумение да бъде одобрено от съда и делото да бъде прекратено.

VІ. Страните се споразумяват, че всяка страна ще понесе направените от нея до настоящия момент съдебни и деловодни разноски, а дължимите окончателни държавни такси по настоящото дело страните ще понесат съобразно стойността на дяловете им.

Представям удостоверения за данъчната оценка на имотите.

Ответник Н.Б.: Съгласна съм с така постигната спогодба. Съгласна съм с частичното оттегляне на иска.

 

СПОГОДИЛИ СЕ:

 

 

За ищеца Д.И.А.:

(п)

 

 

 

(адвокат Т.Б. - пълномощник )

Ответник Н.Г.Б.:

(п)

 

(Н.Г.Б.)

 

 

 

 

Районен съдия:

(п)

 

 

 

СЪДЪТ намира, че така постигнатата спогодба не противоречи на закона и на добрите нрави. Налице са предпоставките на чл. 234 от ГПК, поради което същата следва да бъде одобрена.

Предвид изчерпване предмета на производството, същото следва да бъде прекратено. Следва да се прекрати производството по делото и по отношение на имота, за който ищецът е извършил оттегляне на иска. С оглед разпоредбата на чл. 78, ал. 9 от ГПК страните следва да заплатят в полза на Районен съд гр. Първомай по сметка на ВСС държавна такса съобразно стойността на поставените в техните дялове имоти в размер общо на по 50,00 (петдесет) лева.

Ето защо

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА днес постигнатата между:

1. Д.И.А., с ЕГН:********** ***, представляван от адвокат Т.А.Б. – пълномощник, с адрес за призоваване: ***, и

2. Н.Г.Б., с ЕГН:**********,***, СПОГОДБА.

В тази му част определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

ОСЪЖДА Д.И.А., с ЕГН:********** ***, представляван от адвокат Т.А.Б. – пълномощник, с адрес за призоваване: ***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на Районен съд гр. Първомай по сметка на ВСС държавна такса в размер на 50,00 (петдесет) лева.

ОСЪЖДА Н.Г.Б., с ЕГН:**********,***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на Районен съд гр. Първомай по сметка на ВСС държавна такса в размер на 50,00 (петдесет) лева

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. дело № 506 / 2013 година по описа на Районен съд Първомай.

 

На основание чл. 232 от ГПК ПРЕКРАТЯВА производството по гр. дело № 506 / 2013 г. по описа на Районен съд Първомай относно имота по т. 3 от исковата молба.

 

В тази му част определението подлежи на обжалване пред Окръжен съд гр. Пловдив с частна жалба в едноседмичен срок от днес.

 

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 10:10 часа.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: (п)

 

СЕКРЕТАР: (п)

 

ПП / МЗ