Р Е Ш Е Н И Е

№ 123

гр.Първомай, 19.12.2014 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД – ГР. ПЪРВОМАЙ, ІІ състав, в открито съдебно заседание на деветнадесети ноември две хиляди и четиринадесета година, в състав

 

Председател: София Монева

 

при секретаря Петя .Монева,

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 278 по описа за 2014 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на чл. чл. 318 – 329 от ГПК.

Предявен е брачен иск по чл. 49 ал. 1 от СК, обективно кумулативно съединен с небрачни искове, правно квалифицирани по чл. 53, чл. 59 ал. 2 и ал. 3, чл. 143 ал. 2 и чл. 149 от СК.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Мотивиран от горното, съдът 

 

Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА ГРАЖДАНСКИЯ БРАК, сключен на 05.07.2010 г. в гр. Първомай с Акт за граждански брак № 0031/05.07.2010 г. на Община – Първомай между М.И.И., с ЕГН: **********, с посочен адрес: с. *** и И.Я.И., с ЕГН: **********, с посочен адрес: с.***, като дълбоко и непоправимо разстроен по изключителна вина на съпруга И.Я.И., с ЕГН: **********.

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на ненавършилото пълнолетие дете П.И.И., с ЕГН: **********, родена на *** г., на майката М.И.И., с ЕГН: **********, с посочен адрес: с. ***.

ОПРЕДЕЛЯ местоживеенето на ненавършилото пълнолетие дете П.И.И., с ЕГН: **********, родена на *** г., при майката М.И.И., с ЕГН: **********,***.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения на бащата И.Я.И., с ЕГН: **********, с посочен адрес: с. ***, с ненавършилото пълнолетие дете П.И.И., с ЕГН: **********, родена на *** г., както следва: бащата може да вижда и взима детето всяка първа и трета събота и неделя от месеца за времето от 09:00 часа в събота до 17:00 часа в неделя, с преспиване в дома на бащата, и по един месец през лятото, който да не съвпада с платения годишен отпуск на майката.

ОСЪЖДА на основание чл. 143 ал. 2 от СК И.Я.И., с ЕГН: **********, с посочен адрес: с. ***, ДА ЗАПЛАЩА на ненавършилото пълнолетие свое дете П.И.И., с ЕГН: **********, родена на *** г., чрез нейната майка и законен представител М.И.И., с ЕГН: **********, с посочен адрес: с. *** месечна издръжка в размер на 120 лева, считано от 10.07.2014 г. до настъпване на законна причина за нейното изменение или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, считано от падежа до окончателното й изплащане.

ОСЪЖДА на основание чл. 149 от СК И.Я.И., с ЕГН: **********, с посочен адрес: с. ***, ДА ЗАПЛАТИ на ненавършилото пълнолетие свое дете П.И.И., с ЕГН: **********, родена на *** г., чрез нейната майка и законен представител М.И.И., с ЕГН: **********, с посочен адрес: с. ***, месечна издръжка в размер на 32, 00 лева, дължима се за периода от 01.03.2014 г. до 08.03.2014 г. /вкл./, и в размер на 120, 00 лева, дължима се за всеки от месеците в периода от 01.03.2014 г. до 09.07.2014 г., ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, считано от падежа до окончателното й изплащане.

ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище, находящо се в с. ***, на ответника И.Я.И., с ЕГН: **********, с посочен адрес: с. ***.

ПОСТАНОВЯВА след прекратяване на брака съпругата М.И.И., с ЕГН: ********** да възстанови предбрачното си фамилно име – Г..

ДОПУСКА на основание чл. 242 ал. 1 от ГПК предварително изпълнение на решението досежно присъдената издръжка.

ОСЪЖДА на основание чл. 78 ал. 1 от ГПК И.Я.И., с ЕГН: **********, с посочен адрес: с. ***, ДА ЗАПЛАТИ НА М.И.И., с ЕГН: **********, с посочен адрес: с. ***, сумата от 400, 00 лева – деловодни разноски за платено адвокатско възнаграждение.

ОСЪЖДА на основание чл. 78 ал. 6 от ГПК И.Я.И., с ЕГН: **********, с посочен адрес: с. ***, ДА ЗАПЛАТИ в полза на бюджета на съдебната власт по сметка Районен съд – гр. Първомай сумата от 272, 80 лева – окончателна държавна такса за решаване на делото и за уважените искове за присъдена издръжка.

В частта, с която е допуснато предварително изпълнение, решението има характер на определение и подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд – гр. Пловдив в едноседмичен срок от съобщаването му на страните.

В останалата си част решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд – гр. Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

СМ/ВК

РАЙОНЕН СЪДИЯ:/п/