Р Е Ш Е Н И Е № 64

 

гр.Първомай, 04.07.2014 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ПЪРВОМАЙСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, ІІ състав, в открито съдебно заседание на четвърти юни две хиляди и четиринадесета година, в състав

 

Председател: София Монева

 

при секретаря Мария Запрянова,

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 512 по описа за 2013 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на 318 от ГПК.

                                                                                                                                                                                                                                   

 

Мотивиран от горното, съдът 

 

Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА ГРАЖДАНСКИЯ БРАК, сключен на 19.03.2008 г. в гр. Първомай с Акт за сключен граждански брак № 10/19.03.2008 г. на Община – Първомай между М.М.Г., с ЕГН: **********, с постоянен адрес: *** и с адрес за призоваване: ***, представлявана от адв. Н.З.И. ***, със служебен адрес за призоваване:***и Г.Г.Я., с ЕГН: **********, с постоянен адрес: ***, представляван от особен представител адв. Д.Д.К. ***, със служебен адрес за призоваване: *** като дълбоко и непоправимо разстроен ПО ВИНА НА СЪПРУГА Г.Г.Я., с ЕГН: **********.

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на родените от брака малолетни деца Я. Г.Я., с ЕГН: **********, роден на *** г., и Т. Г.Я., с ЕГН: **********, роден на *** г., на майката М.М.Г., с ЕГН: **********, с посочения адрес и представител.

ОПРЕДЕЛЯ местоживеенето на родените от брака малолетни деца Я. Г.Я., с ЕГН: **********, роден на *** г., и Т. Г.Я., с ЕГН: **********, роден на *** г., при тяхната майка М.М.Г., с ЕГН: **********, с посочения адрес и представител.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения на бащата Г.Г.Я., с ЕГН: **********, с посочения адрес и представител, с малолетните деца Я. Г.Я., с ЕГН: **********, роден на *** г., и Т. Г.Я., с ЕГН: **********, роден на *** г., както следва: бащата може да вижда и взима децата всяка първа и трета събота и неделя от месеца, за времето от 09:00 часа в събота до 17:00 часа в неделя, с преспиване в дома на бащата, и по един месец през лятната ваканция на децата, който да не съвпада с платения годишен отпуск на майката.

ОСЪЖДА Г.Г.Я., с ЕГН: **********, с посочения адрес и представител, ДА ЗАПЛАЩА НА малолетните си деца Я. Г.Я., с ЕГН: **********, роден на *** г., и Т. Г.Я., с ЕГН: **********, роден на *** г., чрез тяхната майка и законен представител М.М.Г., с ЕГН: **********, с посочения адрес и представител, месечна издръжка в размер съответно на 150 лева – за детето Я. Г.Я., и 120 лева – за детето Т. Г.Я., считано от 16.12.2013 г. - датата на завеждане на исковата молба в съда, до настъпване на законна причина за нейното изменение или прекратяване.

ОСЪЖДА Г.Г.Я., с ЕГН: **********, с посочения адрес и представител, ДА ЗАПЛАТИ НА малолетните си деца Я. Г.Я., с ЕГН: **********, роден на *** г., и Т. Г.Я., с ЕГН: **********, роден на *** г., чрез тяхната майка и законен представител М.М.Г., с ЕГН: **********, с посочения адрес и представител, месечна издръжка за минало време в размер съответно на 150 лева – за детето Я. Г.Я., и 120 лева – за детето Т. Г.Я., за периода от една година преди 16.12.2013 г. - датата на завеждане на исковата молба в съда.

ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище, находящо се в ***, на съпругата – М.М.Г., с ЕГН: **********, с посочения адрес и процесуален представител.

ОСЪЖДА Г.Г.Я., с ЕГН: **********, с посочения адрес и особен представител, ДА ЗАПЛАТИ по бюджета на съдебната власт чрез Районен съд – гр. Първомай държавна такса в общ размер на 543, 40 лева, от които 25 лева – допълнителна държавна такса, определена при решаване на делото за развод, и 518, 40 лева – държавна такса върху уважените искове за издръжка.

ОСЪЖДА Г.Г.Я., с ЕГН: **********, с посочения адрес и особен представител, ДА ЗАПЛАТИ на М.М.Г., с ЕГН: **********, с посочения адрес и представител, направените по делото разноски в общ размер на 1 025 лева за първоначална държавна такса и адвокатски възнаграждения на упълномощен адвокат и на назначен особен представител.

ДОПУСКА на основание чл. 242 ал. 1 от ГПК предварително изпълнение на решението досежно присъдената издръжка.

Решението подлежи на обжалване с въззивна жалба пред Окръжен съд – гр. Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:      П

СМ / ПМ