ПРОТОКОЛ № 30

 

18.04.2013 година

РАЙОНЕН СЪД

град Първомай

първи съдебен състав

на осемнадесети април

две хиляди и тринадсета година

 

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

Председател:

Спасимир Здравчев

 

Секретар:

Атанаска гаджева

Прокурор:

Валерий Велчев

 

Сложи за разглеждане докладваното от Председателя

 

НОХ дело №

84

по описа за

2013

година

 

Производството е по реда на чл. 381 и следващите от НПК.

 

На именното повикване в

13:30

часа

 

Ø           за Районна прокуратура - Първомай се явява прокурор Валерий Велчев;

Ø           подсъдимият С.М.М., редовно призован, се явява лично и със защитника си от досъдебното производство адвокат Н.З.И. ***, също редовно призован.

 

По хода на делото:

 

Прокурор Валерий Велчев: Да се даде ход на делото.

Адвокат Н.И.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита, че няма процесуална пречка за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава ход на делото.

 

Сне се самоличността на подсъдимия, както следва:

 

Подсъдимият С.М.М., роден на *** ***, ЕГН **********, турчин, български гражданин, неженен, неосъждан, с основно образование, неработещ, с адрес:***.

 

Съдът провери връчени ли са преписите и съобщенията на основание чл. 254 и чл. 255 от НПК.

 

Подсъдимият С.М.М.: Връчен ми е екземпляр от споразумението за решаване на делото и от разпореждането.

 

Председателят на състава разясни на страните правото им на отводи на основание чл. 274 от НПК срещу членовете на състава, прокурора, защитника и съдебния секретар, както и другите им права по закон.

Отводи и искания в тази насока не се направиха.

Съдът на основание чл. 275, ал. 1 от НПК даде възможност на страните да направят нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

 

Прокурор Валерий Велчев: Нямам искания по реда на съдебното следствие. Няма да соча други доказателства.

Адвокат Н.И.: Ние също нямаме доказателствени искания и такива по реда на съдебното следствие.

 

С оглед изявленията на страните Съдът намира, че следва да се даде ход на съдебното следствие, за което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава ход на съдебното следствие.

Докладва се споразумението с прочитането му от прокурора.

 

Прокурор Валерий Велчев: На основание чл. 381 и следващите от НПК по мое предложение бе изготвено настоящото споразумение за решаване на делото, като същото бе обсъдено между Районна прокуратура - Първомай, представлявана от мен, и защитника на подсъдимия С.М.М. адвокат Н.З.И. и с участието на самия подсъдим. Моля на основание чл. 382, ал. 7 от НПК да одобрите споразумението и да прекратите наказателното производство.

Смисълът на сключването на споразумението и всички въпроси, произтичащи от извършеното деяние, са обсъдени с подсъдимия С.М.М.. Същият декларира съгласието си, като положи доброволно подписа си върху предложението за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред. От обществено опасното поведение на подсъдимия няма причинени имуществени вреди.

Адвокат Н.И.: От името на подзащитния ми Ви моля да уважите представеното споразумение и да го одобрите, тъй като същото отговаря на изискванията на чл. 381 и следващите от НПК. Подзащитният ми се признава за виновен, а също така доброволно подписа проекта за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред. От деянието няма причинени имуществени вреди.

Подсъдимият С.М.М.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм подписал споразумението. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от Съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът след съвещание намира, че по представеното предложение за споразумение не се налагат промени и на основание чл. 382, ал. 5 и ал. 6 във връзка с чл. 381, ал. 5 от НПК Съдът намира, че споразумението за решаване на делото следва да има следния окончателен вид:

 

Подсъдимият С.М.М., роден на *** ***, ЕГН **********, турчин, български гражданин, неженен, неосъждан, с основно образование, неработещ, с адрес:***, се признава за виновен в това, че на 06.01.2013 година в село Воден, община Първомай, област Пловдив, причинява на С.Н.М. от ***, средна телесна повреда, изразяваща се в непълно закрито счупване на тялото, на долната челюст вдясно, като се касае за счупване на челюст, поради което и на основание чл. 129, ал. 1 във връзка с ал. 2 от НК и във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 2, буква Б от НК му се определя наказание пробация, както следва:

o      задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца с периодичност на явяване и подписване пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично;

o      задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца.

 

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НК подсъдимият С.М.М. се задължава да заплати по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 60,00 (шестдесет) лева за съдебномедицинска експертиза в досъдебното производство.

 

Прокурор Валерий Велчев: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат Н.И.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Подсъдимият С.М.М.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

Прокурор:

(п)

Подсъдим:

(п)

 

(Валерий Велчев)

 

(С.М.)

 

 

Защитник:

(п)

 

 

 

(адв. Н.И.)

 

Съдът намира, че подписаното от страните споразумение е съобразено с изискванията на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, поради което следва да бъде одобрено и наказателното производство - прекратено.

Ето защо на основание чл. 382, ал. 7 и ал. 9 от НПК Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Одобрява постигнатото между Районна прокуратура - Първомай, представлявана от прокурор Валерий Велчев, подсъдимия С.М. и защитника му адвокат Н.И. споразумение за решаване на НОХД № 84 / 2013 година по описа на Районен съд – Първомай.

Отменя взетата спрямо подсъдимия мярка за неотклонение подписка.

Да се уведоми пострадалият С.Н.М. от ***, за одобреното споразумение с указание, че може да предяви граждански иск за неимуществени вреди пред гражданския съд.

На основание чл. 24, ал. 3 от НПК прекратява производството по НОХД № 84 / 2013 година по описа на Районен съд - Първомай.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 13:45 часа.

 

Председател:

(п)

Секретар:

(п)

СЗ / АГ