ПРИСЪДА

 

№ 1

 

град Първомай, 14.02.2013 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав в открито съдебно заседание на четиринадесети февруари две хиляди и тринадесета година с

 

Председател:

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря Атанаска гаджева и прокурора Йоанна Запрянова, разгледа докладваното от Председателя НОХД № 29 по описа на Съда за 2013 година и за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на Глава двадесет и четвърта от НПК.

Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против подсъдимия В.Д.В. ***, за това, че на 02.02.2013 година в град Първомай, област Пловдив, управлява моторно превозно средство лек автомобил „Киа Спортаж” с гръцки регистрационен номер * с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,62 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510” с № ARBA-0058 - престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото подсъдимият да е осъществил състава на престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК. Намира, че при определяне на наказанието за престъплението, извършено от подсъдимия, следва да се вземат предвид смекчаващи вината обстоятелства – чистото му съдебно минало, самопризнанието му и оказаното съдействие на досъдебното и в съдебното производство, липсата на други нарушения по ЗДП. Изразява становище на подсъдимия да бъде наложено наказание по чл. 343б, ал. 1 от НК във връзка с чл. 54, ал. 1 от НК – лишаване от свобода в размер към минимума на предвиденото в посочения текст, което да бъде отложено на основание чл. 66, ал. 1 от НК с минимален изпитателен срок, а на основание чл. 67, ал. 2 от НК полагането на възпитателни грижи през изпитателния срок да се възложат на съответния полицейски инспектор по местоживеене на подсъдимия. Предлага на основание чл. 343г във връзка с чл. 343б, ал. 1 във връзка с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК подсъдимият да бъде лишен от право да управлява МПС към минималния предвиден в закона срок, като на основание чл. 59, ал. 4 от НК се приспадне времето, през което е бил лишен от това право по административен ред, считано от 04.02.2013 година.

Подсъдимият се възползва от правото си да не дава обяснения, съгласява се със становището на прокурора, признава се за виновен, съжалява за стореното.

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

Подсъдимият В.Д.В. е роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с основно образование, неработещ, от *.

 

След полунощ на 02.02.2013 година подсъдимият В.Д.В. управлява лек автомобил „Киа Спортаж” с гръцки регистрационен номер: *, собственост на негов познат, по улица „Княз Борис Първи” в град Първомай, където до № 80 в близост до АДФ е спрян за проверка от служители на РУ „Полиция” - Първомай – свидетелите Д.П.И. и А.М.М..

Водачът не носи със себе си лични документи, няма и документи за автомобила, тъй като не е негова собственост.

Служителите на реда усещат при разговора, че подсъдимият е пил, и го изпробват за употреба на алкохол в кръвта с „Дрегер Алкотест 7510” с № ARBA-0058, при което техническото средство отчита 1,62 промила алкохол в издишния въздух.

В.В. е отведен от органите на реда в полицейското управление, където след справка в базата данни на МВР е установена самоличността му, съставен му е акт за установяване на административно нарушение и е издаден талон за изпращане на медицинско изследване, което той не изпълнява.

Със Заповед за прилагане на принудителна административна мярка на началника на РУ „Полиция” – Първомай от 04.02.2013 година на В. е отнето свидетелството за управление на МПС.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от показанията на свидетелите и от приобщените по реда на чл. 283 от НПК писмени доказателства: Акт за установяване на административно нарушение (л. 3 от БП), Заповед за прилагане на принудителна административна мярка (л. 4 от БП), Талон за медицинско изследване (л. 9 от БП), Справка от АИС на МВР за регистрирани криминални прояви на подсъдимия (л. 10 от БП), Справка от сектор „ПП и КАТ” в ОД на МВР – Пловдив за извършени нарушения по ЗДП от подсъдимия (л. 11 от БП), заверено копие от Свидетелство за управление на ПС (л. 13 от БП), Справка за съдимост (л. 14 от БП), Характеристична справка (л. 15 от БП).

Съдът кредитира гласната доказателствена съвкупност като обективна, логична, взаимно допълваща се и кореспондираща с писмената, въз основа на които се установява в цялост гореизложената фактическа обстановка.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си подсъдимият В.Д.В. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК за това, че на 02.02.2013 година в град Първомай, област Пловдив, управлява моторно превозно средство лек автомобил „Киа Спортаж” с гръцки регистрационен номер * с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,62 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510” с № ARBA-0058.

От обективна страна с действията си подсъдимият осъществява обективните признаци от състава на престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК, като управлява посоченото моторно превозно средство след употреба на алкохол, установено с техническо средство Дрегер Алкотест 7510” с № ARBA-0058, като съдържанието на алкохол в кръвта му надвишава инкриминираната граница от 1,2 на хиляда, а именно 1,62 на хиляда.

От субективна страна деянието е извършено при наличието на пряк умисъл. Подсъдимият разбира обществено опасния характер на извършеното от него, като предвижда и обществено опасните последици от деянието си, но въпреки това съзнателно кара след употреба на алкохол, с което иска и настъпването на тези последици.

С оглед на посочената и приета по-горе правна квалификация на извършеното от подсъдимия престъпление, за което е подведен под наказателна отговорност, за да определи наказанието му предвид целите по чл. 36 от НК, Съдът отчете следното:

За подсъдимия са налице само смекчаващи отговорността обстоятелства - чистото съдебно минало, самопризнанието в съдебното следствие и оказаното съдействие в хода на досъдебното производство, както и сравнително ниската концентрация на алкохол в кръвта му от 1,62 на хиляда - малко над инкриминирания от законодателя минимум от 1,2 на хиляда, като тези обстоятелства, съпоставени в относителната си тежест и имащи значение за отговорността на подсъдимия, го характеризират като лице с невисока степен на обществена опасност.

От Съда се отчита, че управлението на моторно превозно средство след употреба на алкохол е деяние с висока степен на обществена опасност, поради потенциалната заплаха за здравето и дори живота на останалите участници в движението, но с оглед на липсата на отегчаващи отговорността обстоятелства за подсъдимия В.В. при съвкупна преценка на горното настоящата инстанция е на мнение, че е най-справедливо за престъплението по чл. 343б, ал. 1 от НК да бъде наложено наказание при условията на чл. 55, ал. 1, т. 2, буква Б от НК, и то в минимума на предвиденото в закона, тъй като при наличните многобройните смекчаващи отговорността обстоятелства и най-лекото наказание, определено по чл. 54, ал. 1 от НК, би се оказало несъразмерно тежко, а именно пробация със следните мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца с периодичност на явяване и подписване пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца.

На основание чл. 343г във връзка с чл. 343б, ал. 1 от НК във връзка с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК подсъдимият следва да бъде лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от шест месеца, като се отчитат смекчаващите отговорността му обстоятелства, а на основание чл. 59, ал. 4 от НК се приспадне времето, през което подсъдимият е лишен по административен ред от възможността да упражнява това право, считано от 04.02.2013 година до влизане на присъдата в сила.

Тези наказания са най-справедливи, съответстват на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и са в състояние да постигнат целите, предвидени в чл. 36 от НК.

 

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред и правилата за движение по пътищата.

Воден от горните съображения, Съдът

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимия В.Д.В., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, с основно образование, неработещ, от *, за виновен в това, че на 02.02.2013 година в град Първомай, област Пловдив, управлява моторно превозно средство лек автомобил „Киа Спортаж” с гръцки регистрационен номер * с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 1,62 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510” с № ARBA-0058, поради което и на основание чл. 343б, ал. 1 от НК и във връзка с чл. 55, ал. 1, т. 2, буква Б от НК го осъжда на пробация, както следва:

Ø     задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца с периодичност на явяване и подписване пред пробационния служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично;

Ø     задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца.

 

На основание чл. 343г във връзка с чл. 343б, ал. 1 във връзка с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК лишава подсъдимия В.Д.В. от право да управлява моторно превозно средство за срок от шест месеца.

 

На основание чл. 59, ал. 4 от НК приспада времето, през което подсъдимият В.Д.В. е лишен по административен ред от възможността да упражнява това право, считано от 04.02.2013 година до влизане на присъдата в законна сила.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Пловдивски окръжен съд в 7-дневен срок от днес.

 

Председател:

(п)

СЗ / АГ