ПРИСЪДА

 

№ 2

 

град Първомай, 28.02.2013 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, трети съдебен състав в открито съдебно заседание на двадесет и осми февруари две хиляди и тринадесета година в състав:

 

Съдия докладчик:

Спасимир Здравчев

Съдебни заседатели:

Х.В.

 

П.Г.

 

при участието на секретаря Атанаска Гаджева и прокурора Йоанна Запрянова, разгледа докладваното от Председателя НОХД № 115 по описа на Съда за 2012 година и

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимия А.П.Х., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, разведен, осъждан, с начално образование, неработещ, живущ ***, за виновен в това, че на 21.05.2012 година в землището на село Караджалово, община Първомай, област Пловдив, чрез използване на технически средства брадва и тесла отнема чужда движима вещ - 51 метра магистрален кабел тип МККЖ 10 х 14 х 1,2 кв.мм на стойност 1377 (хиляда триста седемдесет и седем) лева от владението на Национална компания „Железопътна инфраструктура” – София, поделение „Сигнализация и телекомуникация”, секция „Сигнализация и телекомуникация” - Пловдив, без съгласие на ръководството, с намерението противозаконно да я присвои, поради което и на основание чл. 195, ал. 1, т. 4, предложение второ във връзка с чл. 194, ал. 1 от НК и във връзка с чл. 54, ал. 1 от НК го осъжда на лишаване от свобода в размер на една година.

На основание чл. 58а, ал. 1 от НК намаля с една трета така наложеното наказание и определя лишаване от свобода в размер на осем месеца.

Отлага на основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на така наложеното наказание лишаване от свобода в размер на осем месеца за срок от три години.

Възлага на основание чл. 67, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК на съответния полицейски инспектор от РУ „Полиция” по местоживеене на подсъдимия А.П.Х. полагането на възпитателни грижи през изпитателния срок на условното осъждане.

 

Осъжда подсъдимия А.П.Х. да заплати на Национална компания „Железопътна инфраструктура” – София, поделение „Сигнализация и телекомуникации” - Пловдив, секция Сигнализация и телекомуникация” - Пловдив, сумата от 1377 (хиляда триста седемдесет и седем) лева - обезщетение за претърпените от ощетеното юридическо лице от престъплението по чл. 195, ал. 1, т. 4, предложение второ във връзка с чл. 194, ал. 1 от НК имуществени вреди, ведно със законната лихва от 21.05.2012 година - датата на увреждането - до окончателното изплащане на сумата.

 

Осъжда подсъдимия А.П.Х. да заплати по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 25,00 (двадесет и пет) лева за деловодни разноски, сумата от 55,08 (петдесет и пет лева и осем стотинки) лева за държавна такса върху уважената сума от гражданския иск, както и сумата от 5,00 (пет) лева за служебно издаване на изпълнителен лист.

 

Да се унищожат като вещи без стойност веществените доказателства:

Ø          тесла с къса дървена дръжка;

Ø          брадва с къса дървена дръжка.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд - Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

Съдия докладчик:

(п)

 

 

Съдебни заседатели:

1. (п)

 

 

 

2. (п)

СЗ / АГ