РЕШЕНИЕ

 

№ 70

 

град Първомай, 12.12.2013 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав в открито съдебно заседание на дванадесети декември две хиляди и тринадесета година в състав:

 

Председател

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря Атанаска гаджева и прокурора Йоанна Запрянова, разгледа докладваното от Председателя НАХД № 213 по описа на Съда за 2013 година.

Производството е по реда на Глава двадесет и осма от НПК.

С Мотивирано постановление Районна прокуратура - Първомай повдига обвинение против обвиняемия Н.В.Д., ЕГН **********,***, за това, че на 12.08.2013 година в град Първомай, област Пловдив, в маловажен случай, без надлежно разрешително държи високорисково наркотично вещество - марихуана с общо нето тегло 0,449 грама и съдържание на активен компонент тетрахидроканабиол 3,3 тегловни процента - на обща стойност 2,69 лева - престъпление по чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 1, предложение 1 от НК.

Прокурорът поддържа изцяло така повдигнатото обвинение, като счита за безспорно установено по делото обвиняемият да е осъществил състава на престъплението, за което му е повдигнато обвинение, намира, че са налице предпоставките на чл. 78а от НК, за което предлага обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба в размер на минимума на предвиденото в закона, както и да бъде осъден да заплати направените по делото разноски.

Предлага веществените доказателства да се оставят между кориците на делото.

Обвиняемият Н.В.Д. се възползва от правото си да не дава обяснения, освен за семейното и материалното си положение, признава вината си и изразява съжаление за стореното – заявява, че вече не употребява наркотици, защото са го докарали само до неприятности. Моли за минимална глоба.

Съдът, след като се запозна с приложените по делото доказателствени материали, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира от фактическа и правна страна за установено следното:

Обвиняемият Н.В.Д. е роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, със средно образование, работещ на частни начала като тенекеджия, живущ ***.

 

По повод на получен оперативен сигнал, че обвиняемият Н.В.Д. пренася наркотични вещества от град Първомай към село Виница около 15:30 часа на 12.08.2013 година свидетелят Г.З.Г. и П.З. - служители на РУ „Полиция” – Първомай – срещат обвиняемия до подлеза на жп гарата в град Първомай и го канят да ги придружи до районното управление за проверка.

В сградата на полицията в град Първомай свидетелят Г.З.Г. пита обвиняемия дали има у себе си нещо незаконно, при което той изважда две полиетиленови пликчета със суха зелено-кафява тревиста маса, за които признава, че е канабис, и обяснява, че предната вечер ги е купил за лична употреба от неизвестно лице в квартал Изгрев на град Пловдив за сумата от 5 лева.

Уведомен е дежурният разследващ полицай, на когото обвиняемият предава доброволно вещите.

От заключението на извършената в хода на разследването химическа експертиза е видно, че сухата зелено-кафява растителна маса в двата плика представлява марихуана с нето тегло 0,205 грама и 0,244 грама и съдържание на активен компонент 3,3 тегловни процента тетрахидроканабинол.

Съгласно параграф единствен от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, приета на основание чл. 3, ал. 2 и 3 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, марихуаната (коноп, канабис) е включена в Списък I – Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина, т.е. представлява високорисково наркотично вещество.

Съобразно ПМС № 23 / 98 година за определяне цените на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, стойността на инкриминираното количество марихуана с установеното съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол по цени на наркотичните вещества, пласирани на улицата, за нуждите на съдопроизводството (според приложение 2 към член единствен), е 2,69 лева (два лева и шестдесет и девет стотинки).

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно и категорично установена от приложените по делото писмени доказателства: химическа експертиза – Протокол № 572 / 16.08.2013 година (л. 11 от дознанието), писмо от Началника на сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР – Пловдив със справка в регионална база данни за МПС на обвиняемия (л. 14 – л. 15 от дознанието), протокол за доброволно предаване (л. 17 от дознанието), справка в АИС на МВР (л. 19 от дознанието), справка за съдимост (л. 20 от дознанието), характеристична справка (л. 21 от дознанието), от веществените такива, от обясненията на обвиняемия в досъдебното производство (л. 6 от дознанието), както и от показанията на свидетеля (л. 7 от дознанието) – всички приобщени по реда на чл. 283 и чл. 284 от НПК и преценени и по реда на чл. 378, ал. 2 от НПК.

Съдът кредитира изцяло показанията на свидетеля и самопризнанието на обвиняемия като логични, обективни, взаимно допълващи се и съответстващи на останалата доказателствена съвкупност, както и приобщените по предвидения в НПК ред писмени и веществени доказателства като кореспондиращи помежду си и в цялост на установената по делото фактическа обстановка, а експертното заключение – като пълно, ясно и обосновано, неоспорено от страните, изготвено с необходимите професионални умения и опит в съответната област.

При така установената безспорна фактическа обстановка Съдът намира от правна страна, че с деянието си обвиняемият Н.В.Д. осъществява обективните и субективни признаци от състава на престъплението по чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 1, предложение първо от НК за това, че на 12.08.2013 година в град Първомай, област Пловдив, в маловажен случай без надлежно разрешително държи високорисково наркотично вещество - марихуана с общо нето тегло 0,449 (нула цяло четиристотин четиридесет и девет) грама и съдържание на активен компонент 3,3 (три цяло и три) тегловни процента тетрахидроканабинол на обща стойност 2,69 лева (два лева и шестдесет и девет стотинки).

От обективна страна с действията си обвиняемият осъществява обективните признаци от състава на посоченото престъпление, като на инкриминираната дата държи у себе си суха зелено-кафява тревиста маса – марихуана - високорисков наркотик (съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични), поставен под контрол, поради вредния ефект от злоупотреба с него, забранен за приложение в хуманитарната и ветеринарната медицина.

От субективна страна обвиняемият извършва деянието при наличието на пряк умисъл, разбира обществено опасния характер на извършеното от него, като предвижда и обществено опасните последици от деянието си, но въпреки това съзнателно държи у себе си високорисково наркотично вещество, т.е. иска настъпването им.

Престъплението, извършеното от обвиняемия, се квалифицира като маловажен случай по смисъла на чл. 93, т. 9 от НК, предвид малкото количество наркотично вещество, личността на обвиняемия – младата му възраст и чистото съдебно минало, както и оказаното съдействие за разкриване на обективната истина - самопризнанието, отношението към извършеното деяние - и представлява деяние с по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпленията от този вид.

 

С оглед на така установената правна квалификация на извършеното от обвиняемия Н.В.Д. престъпление, Съдът намира, че същият следва да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба на основание чл. 78а от НК.

Налице са всички кумулативни предпоставки за приложението на този законов институт, тъй като за извършеното от обвиняемия деяние се предвижда наказание глоба до 1000 лева и същото е умишлено. Н.В.Д. е пълнолетно лице, с чисто съдебно минало, друг път не се ползвал от привилегията на Глава осма, раздел ІV от НК и не са налице отрицателните предпоставки на чл. 78а, ал. 7 от НК.

Съдът отчита смекчаващите отговорността обстоятелства – младата възраст на обвиняемия, направените самопризнания на досъдебното производство и в съдебното следствие, трудовата му ангажираност, чистото му съдебно минало, нелошите характеристични данни и неголямото количество на наркотичното вещество. Отчита и липсата на отегчаващи отговорността обстоятелства и при съобразяване с разпоредбата на чл. 78а, ал. 5 от НК счита, че размерът на наказанието глоба следва да се определи в минимума на посочения в нормата на чл. 78а, ал. 1 от НК, а именно 1000 (хиляда) лева.

Това наказание е най-справедливо, съответства на обществената опасност на деянието и на дееца, на семейното и имущественото му положение и е в състояние да постигне целите, предвидени в чл. 36 от НК.

Причини за извършване на деянието - ниска правна култура и незачитане на установения в страната правов ред.

По отношение на наркотичните вещества Съдът не следва да се произнася, тъй като, видно от Протокола за химическа експертиза, марихуаната е изразходвана при изследването, а полиетиленовите пликове за опаковка следва да останат между кориците на делото.

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК обвиняемият Н.В.Д. следва да заплати по сметка на Районен съд – Първомай направените разноски за експертиза на досъдебното производство, а именно 79,50 (седемдесет и девет лева и петдесет стотинки) лева, както и сумата от 5,00 (пет) лева за служебно издаване на изпълнителен лист.

Воден от горните съображения, Съдът

 

РЕШИ:

 

Признава обвиняемия Н.В.Д., роден на *** ***, ЕГН **********, българин, български гражданин, неженен, неосъждан, със средно образование, работещ на частни начала като тенекеджия, живущ ***, за виновен в това, че на 12.08.2013 година в град Първомай, област Пловдив, в маловажен случай без надлежно разрешително държи високорисково наркотично вещество - марихуана с общо нето тегло 0,449 (нула цяло четиристотин четиридесет и девет) грама и съдържание на активен компонент 3,3 (три цяло и три) тегловни процента тетрахидроканабинол на обща стойност 2,69 лева (два лева и шестдесет и девет стотинки) - престъпление по чл. 354а, ал. 5 във връзка с ал. 3, т. 1, предложение първо от НК, но на основание чл. 78а, ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност, като му налага административно наказание глоба в размер на 1000 (хиляда) лева.

На основание чл. 189, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НПК осъжда обвиняемия Н.В.Д. да заплати по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 79,50 лева (седемдесет и девет лева и петдесет стотинки) за химическа експертиза на досъдебното производство.

Да се оставят между кориците на делото веществените доказателства: две полиетиленови пликчета в бял плик с червени восъчни печати и надпис „ЗМ 233 / 12.08.2013 г.”.

 

Решението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд - Пловдив в 15-дневен срок от днес.

 

Председател:

(п)

 

СЗ / АГ