№ 75

 

град Първомай, 19.12.2013 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на деветнадесети ноември две хиляди и тринадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря Атанаска гаджева,

като разгледа докладваното от Председателя НАХД № 96 по описа на Съда за 2013 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 12309 / 26.10.2012 година на Началник-сектор „Пътна полиция” към Областна дирекция на МВР – Пловдив, с което на А.С.М., ЕГН **********,***, на основание чл. 175, ал. 1, т. 4 от Закона за движение по пътищата са наложени глоба в размер на 100 (сто) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от два месеца за нарушение на чл. 103 от същия закон.

Жалбоподателят А.С.М. моли Съдът да отмени атакуваното Наказателно постановление по съображения, изложени в жалбата. Редовно призован за съдебно заседание, не се явява, не изпраща представител.

Въззиваемата страна – Началник-сектор „Пътна полиция” при Областна дирекция на МВР - Пловдив, редовно призован, не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

Съдът след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване намира от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество, същата е неоснователна.

 

На 10.10.2012 година във връзка с провеждането на специализирана полицейска операция актосъставителят А.И.К., старши полицай в група „Сигма” към група „Бързо реагиране” в сектор „Специализирани полицейски сили” при Областна дирекция „Полиция” – Пловдив, и колегата му Р.И.А. в униформи и светлоотразителни жилетки и с мотори с отличителни белези са на установъчен пункт в село Бяла река на главния път - улица „Цариградско шосе”, до дом № 223.

Около 13:40 часа свидетелят К. *** (от източна посока) в селото да влиза товарен автомобил „Мерцедес”. Решава да го провери и след подаване на сигнал със стоп палка с ръка му указва мястото, на което да отбие, но водачът рязко завива надясно в пресечка, която е непосредствено на 10-15 метра преди проверяващите.

Актосъставителят се качва на мотора, тръгва след него и след около 400 метра го настига. Подава му светлинен и звуков сигнали, но жалбоподателят не спира, дава газ. Свидетелят К. се изравнява с него и с ръка му посочва да отбие встрани. Тогава спира А.С.М., който на въпрос защо не спира на подадени сигнали се държи арогантно. При проверка на документите са установени самоличността на лицето и собствеността на автомобила, а нарушителят е помолен да придружи полицая до установъчния пункт.

Там, след справка по телефона в КАТ дали лицето или автомобилът му не се издирват, както и за криминални прояви, в присъствие на нарушителя и на полицай Р.И.А. е съставен Акт за установяване на административно нарушение № 12309 / 10.10.2012 година, в който жалбоподателят собственоръчно вписва, че е завивал надясно.

Въз основа на Акта е издадено и атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитания в съдебно заседание на въззивната инстанция свидетел А.И.К., които се кредитират като обективни и логични, от приетите по съответния процесуален ред писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

Въз основа на фактически установеното Съдът намира, че наказващият орган правилно ангажира административнонаказателната отговорност на жалбоподателя за нарушението по чл. 103 от Закона за движение по пътищата, според чийто текст: При подаден сигнал за спиране от контролните органи водачът на пътно превозно средство е длъжен да спре плавно в най-дясната част на платното за движение или на посоченото от представителя на службата за контрол място и да изпълнява неговите указания. Точно административнонаказващият орган сочи и следващата се за нарушението санкционна разпоредба на чл. 175, ал. 1, т. 4 от ЗДП: Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който откаже да изпълни нареждане на органите за контрол и регулиране на движението, защото от доказателствената съвкупност е безспорно, че на инкриминираната дата А.С.М. при управление на товарния си автомобил „Мерцедес” с ДК № *, по улица „Цариградско шосе” в село Бяла река, област Пловдив, не спира на подадената му до дом № 223 от орган на реда стоп палка и продължава движението си след завой надясно; не спира веднага и на подадени му впоследствие светлинен и звуков сигнали от преследващия го полицейски мотоциклет.

Несъстоятелни са твърденията на жалбоподателя, че е нямал възможност да види полицаите, тъй като се е движел в колона от автомобили, и че не е спрял, защото предварително е подал пътепоказател за промяна на посоката на движение. В тази връзка актосъставителят е категоричен: „Няма как да не ни е видял, защото нито имаше коли пред него, нито беше подал мигач, че ще завива.”

Наложените наказания са в границите на посоченото в закона, съгласно нормата на чл. 27, ал. 1 от ЗАНН, и са съобразени с ал. 2 и ал. 3 на същия законов текст, тъй като за нарушението по чл. 103 от ЗДП санкциите глоба и лишаване от права са определени в минимума, но над предвиденото в чл. 175, ал. 1, т. 4 от ЗДП, предвид двукратното неизпълнение на полицейско разпореждане за спиране за проверка.

Вмененото в отговорност нарушение е описано в АУАН и Наказателното постановление, конкретизирано е по време, място, извършител и е в съответствие с всички други изисквания на чл. 42, чл. 43 и чл. 57 от ЗАНН.

Мотивиран от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, Районният съд – Първомай, първи съдебен състав

 

РЕШИ:

 

Потвърждава Наказателно постановление № 12309 / 26.10.2012 година на Началник-сектор „Пътна полиция” към Областна дирекция на МВР – Пловдив, с което на А.С.М., ЕГН **********,***, на основание чл. 175, ал. 1, т. 4 от Закона за движение по пътищата са наложени глоба в размер на 100 (сто) лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от два месеца за нарушение на чл. 103 от същия закон.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ