№ 77

 

град Първомай, 27.12.2013 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на двадесет и шести ноември две хиляди и тринадесета година с

Председател Спасимир Здравчев

с участието на секретаря Атанаска гаджева,

като разгледа докладваното от Председателя НАХД № 77 по описа на Съда за 2013 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № Наказателно постановление № 36 - 0000157 / 20.02.2013 година на началник-сектор „КАНД” в ОО „КД-ДАИ” – Пловдив, с което на Я.П.П., ЕГН**********,***, на основание чл. 178а, ал. 10, предложение второ от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер 500 (петстотин) лева за нарушение по чл. 43, ал. 1, т. 4 от Наредба № Н-32 от 16.12.2011 година за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства.

Жалбоподателят Я.П.П. чрез процесуалния си представител адвокат Д.Т.П. *** моли Съдът да отмени наказателното постановление по съображения, изложени в жалбата.

Въззиваемата страна – началник-сектор „КАНД” в ОО „КД-ДАИ” - Пловдив чрез процесуалния си представител Г.Д.К. моли Наказателното постановление да бъде потвърдено.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване, от фактическа и правна страна намира следното:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество, същата е основателна.

 

На 28.01.2013 година актосъставителят Д.Н.Я., инспектор в Областен отдел „Контролна дейност ДАИ” – Пловдив, и колегата му Ч.С.С. в присъствието на Я.П.П. – председател на комисията, извършваща прегледи за техническа изправност на ППС, провеждат проверка в пункт за технически прегледи на автомобили в град Първомай на улица *, стопанисван от ЕТ „П П.”*** - оглеждат дали уредите са в съответствие и в срок на годност, проверяват и протоколите за технически прегледи на автомобилите. Не установяват други нарушения, освен че в Протокол № 478231 за извършен годишен технически преглед за техническа изправност на ППС от 20.03.2012 година номерът на моторното превозно средство не отговаря на графичното изображение - на снимката на колата, направена с камера при влизането й в пункта, регистрационният номер е *МС, а последната буква „С” е изпусната при нанасянето в протокола.

За неправилното въвеждане на регистрационния номер на Я.П.П. като извършващ прегледа и съставящ протокола е съставен Акт за установяване на административно нарушение Серия А-2012 № 158305 / 28.01.2013 година, въз основа на който е издадено и атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитания в съдебно заседание на въззивната инстанция свидетел, които се кредитират като обективни и логични, от приетите писмени доказателства и от приложената административнонаказателна преписка.

Въз основа на фактически установеното Съдът намира следното от правна страна:

Деянието на нарушителя правилно е подведено като нарушение по 43, ал. 1, т. 4 от Наредба № Н-32 от 16.12.2011 година за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства, който гласи: При извършването на периодичните прегледи на ППС председателят на комисията въвежда в протокола (приложения № 9, 10 или 11) техническите данни, идентифициращи превозното средство, показанията на километропоказателя на ППС, данни за собственика на превозното средство, за лицето, представило ППС на преглед, и за номера на разрешението на техническия пункт, и за члена на комисията, а Приложение № 9 към чл. 43, ал. 1, т. 4 от Наредбата е Протоколът от извършен периодичен преглед за техническа изправност на ППС.

Правилно е определена и следващата се за нарушението административна санкция по чл. 178а, ал. 10, предложение второ от Закона за движение по пътищата, съгласно чийто текст за нарушения на изискванията за водене на документацията, свързана с извършване на периодични прегледи за техническата изправност на пътните превозни средства виновните се наказват с глоба или с имуществена санкция в размер 500 лева.

Но по разбиране на настоящия съдебен състав с оглед на конкретната тежест на извършеното нарушение във връзка с установените обстоятелства същото представлява маловажен случай по смисъла на чл. 93, т. 9 от НК във връзка с чл. 11 от ЗАНН.

Касае се за нарушение, от което не са настъпили никакви вредни последици, и при предоставена процесуална възможност административнонаказващият орган не доказва други нарушения от страна на жалбоподателя, т.е. нарушението е първо за първо такова за Я.П.П..

От друга страна не е отчетено и обстоятелството, че са спазени останалите изисквания на закона - уредите са в съответствие и в срок на годност, а установеното несъответствие е само в един протокол от изрядни такива, съставени за период два месеца преди момента на проверката. Нещо повече: от документацията, приложена към протокола - разпечатката от газоанализатора и работната карта за определяне на спирачната ефективност на спирачната уредба на МПС - се установява, че вписването на държавният контролен номер е коректно и недвусмислено и отговаря на снимковия материал, като липсата на последната буква от регистрационната табела по никакъв начин не е пречка за точната идентификация на моторното превозно средство с оглед на останалите реквизити, попълнени в Протокола.

В чл. 28 от ЗАНН е дадена възможност на административнонаказващия орган да освобождава от административнонаказателна отговорност, когато приеме, че случаят е маловажен, и да предупреди нарушителя, че ще бъде санкциониран при повторно нарушение, и съгласно разпоредбата на чл. 53, ал. 1 от ЗАНН административнонаказващият орган е длъжен да обсъди тази възможност преди издаване на наказателно постановление.

Настоящата инстанция е на мнение, че е приложима нормата на чл. 28, буква А от ЗАНН, за което наказателното постановление следва да се отмени, като същото се счете за писмено предупреждение към жалбоподателя, че при повторно извършване на нарушение ще му бъде наложено административно наказание.

Ето защо и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН Районен съд – Първомай, първи съдебен състав

 

 

Отменя е Наказателно постановление № 36 - 0000157 / 20.02.2013 година на началник-сектор „КАНД” в ОО „КД-ДАИ” – Пловдив, с което на Я.П.П., ЕГН**********,***, на основание чл. 178а, ал. 10, предложение второ от Закона за движение по пътищата е наложена глоба в размер 500 (петстотин) лева за нарушение по чл. 43, ал. 1, т. 4 от Наредба № Н-32 от 16.12.2011 година за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ