69

 

град Първомай, 25.11.2013 година

 

 

Районен съд - Първомай, първи съдебен състав, в открито заседание на двадесет и четвърти октомври две хиляди и тринадесета година в състав:

Председател Спасимир Здравчев

при секретаря Атанаска гаджева,

като разгледа докладваното от Председателя НАХД № 35 по описа на Съда за 2013 година, за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл. 59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № НП – 5 / 17.01.2013 година на Министъра на земеделието и храните, с което на Д.И.П., ЕГН **********, в качеството му на Председател на Общински съвет – Първомай, с адрес: *, на основание чл. 42, ал. 1, т. 1 от Закона за опазване на земеделските земи е наложена глоба в размер 500 (петстотин) лева за нарушение на същия законов текст.

Жалбоподателят Д.И.П. чрез процесуалния си представител адвокат М.И.Х. *** моли Съдът да отмени наказателното постановление по съображения, изложени в жалбата и в съдебно заседание на въззивната инстанция.

Въззиваемата страна, Министърът на земеделието и храните, чрез процесуалния си представител старши юрисконсулт М.А.А. моли да бъде потвърдено наказателното постановление като правилно и законосъобразно.

След преценка на събраните по делото доказателства и във връзка с направеното оплакване Съдът намира следното от фактическа и правна страна:

Жалбата е депозирана в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и е процесуално допустима, а разгледана по същество, същата е основателна.

 

На 11.04.2012 година в Община Първомай се провежда заседание на Общински експертен съвет по устройство на територията за разглеждане на регулационни преписки, между които и преписка № 91-04-63 / 06.02.2012 година – село Градина, касаеща проект за подробен устройствен план (план регулация и план застрояване) на обект „Складова база за хранителни продукти (млечни)” в поземлен имот № *, местността Карамана, в землището на село Градина, община Първомай, свързано с промяна на предназначението на земята за неземеделски нужди. Установено е, че на основание чл. 128, ал. 2 от Закон за устройство на територията проектът е съобщен на заинтересованите лица и след съставяне на Акт за непостъпили възражения с решение (Протокол № 13 от заседанието) на основание чл. 129,ал. 1 от ЗУТ и чл. 21, ал. 1, т. 11 от ЗМСМА е предложено на Общински съвет – Първомай да одобри проекта за подробния устройствен план.

С Решение № 95, прието на 25.04.2012 година по Протокол № 9, Общински съвет – Първомай одобрява подробен устройствен план – план регулация – план застрояване за поземлен имот № *, местността Карамана, землището на село Градина, община Първомай, област Пловдив, във връзка с промяна на предназначението на земеделска земя за изграждане на обект „Складова база за хранителни продукти (млечни)”.

На 05.06.2012 година Решението е публикувано в неофициалния раздел на Държавен вестник, брой 42.

На 06.08.2012 година от Общинска администрация – Първомай е установено, че в законовия срок, изтичащ на 06.07.2012 година, няма постъпили възражения във връзка с обявлението на Решението на Общински съвет – Първомай в Държавен вестник, за което е съставен Акт.

Когато Комисията по чл. 17 от ЗОЗЗ в Областна дирекция „Земеделие” – Пловдив, чийто председател е актосъставителят В.И.П., Директор на Областна дирекция „Земеделие” – Пловдив, разглежда постъпилата преписка във връзка с промяна на предназначението на земеделската земя в местността Карамана, землището на село Градина, установява, че е одобрен подробен устройствен план – план регулация – план застрояване за поземлен имот № *, но без разрешение от комисията за утвърждаване на площадка за проектиране на обекта.

За нарушението Директорът на Областна дирекция „Земеделие” – Пловдив съставя на Председателя на Общински съвет – Първомай Акт № 028 / 11.12.2012 година за установяване на административно нарушение, въз основа на който е издадено атакуваното Наказателно постановление.

 

Горната фактическа обстановка Съдът приема за безспорно установена от показанията на разпитания в съдебно заседание на въззивната инстанция актосъставител в качеството на свидетел, които се кредитират като обективни и логични, и от приобщените по съответния процесуален ред писмени доказателства и административно-наказателна преписка.

Въз основа на фактически установеното Съдът намира от правна страна, че Наказателно постановление № НП – 5 / 17.01.2013 година следва да бъде отменено като неправилно и незаконосъобразно.

Съгласно разпоредбата на чл. 42, ал. 1, т. 1 от Закона за опазване на земеделските земи Наказва се с глоба от 500 до 5000 лв. длъжностно лице, което издаде заповед за одобряване на подробен устройствен план или парцеларен план върху земеделска земя, без да има решение за утвърдена площадка (трасе) за проектиране на обект, постановено от комисиите по чл. 17, ал. 1.

Дори да се счете, че жалбоподателят в качеството си на Председател на Общински съвет – Първомай е длъжностно лице по смисъла на чл. 93, т. 1, буква Б, предложение 1 от НК във връзка с препращащата норма на чл. 85 от ЗАНН, не е налице действие или бездействие от страна на Д.П., което да осъществява състава на вмененото му в отговорност административно нарушение.

За фактическия състав на нормата на чл. 42, ал. 1, т. 1 от ЗОЗЗ е необходимо издаването на заповед, т.е. обективиране на индивидуален административен акт - едностранно властническо волеизявление на компетентен орган на изпълнителната власт, което създава права или задължения или непосредствено засяга права, законни интереси и свободи на граждани или организации, а Решение № 95 / 25.04.2012 година по Протокол № 9 на Общински съвет – Първомай за одобряване на подробен устройствен план – план регулация – план застрояване за поземлен имот № *, местността Карамана, землището на село Градина, община Първомай, област Пловдив, е постановено съобразно правилата на чл. 27 от ЗМСМА от колективен орган на местното самоуправление. При формиране на волята на колективния орган участва волята на всеки един общински съветник, но самостоятелният глас на веки от субектите включително и на председателя на общинския съвет има за последица единствено формирането на волята на мнозинството, чийто общ глас вече поражда правни последици.

От посоченото може да се направи обоснован извод, че с Наказателно постановление № НП – 5 / 17.01.2013 година на Министъра на земеделието и храните неоснователно е санкциониран председателят на Общински съвет – Първомай за нарушение по чл. 42, ал. 1, т. 1 от Закона за опазване на земеделските земи.

Атакуваното Наказателно постановление е и незаконосъобразно, тъй като е в разрез с императива на чл. 57, ал. 1, т. 1 от ЗАНН. Нормата визира, че Наказателното постановление трябва да съдържа собственото, бащиното и фамилното име и длъжността на лицето, което го е издало и то се подписва от длъжностното лице, което го е издало (чл. 57, ал. 2 от ЗАНН), а в случая за негов издател е посочен Министърът на земеделието и храните д-р М.Н., но документът е подписан от заместник-министъра д-р Ц.Д. по силата на Заповед за заместване № РД 09 - 27 / 16.01.2013 година на Министъра.

Неподписването на наказателното постановление от неговия издател е съществено процесуално нарушение и е самостоятелно основание за отмяна. Наказателното постановление е акт на административно наказателна юрисдикция, който, при неизпълнение на правни норми, води до неблагоприятни правни последици за дееца. Затова формата и съдържанието на акта следва да отговарят на задължителните реквизити по чл. 57, ал. 1 и ал. 2 от ЗАНН, за да се породят съответните правни последици, и неподписването на наказателното постановление от издателя му води до неговата нищожност.

По мотиви от изложеното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН Районен съд – Първомай, първи съдебен състав

 

 

Отменя Наказателно постановление № НП – 5 / 17.01.2013 година на Министъра на земеделието и храните, с което на Д.И.П., ЕГН **********, в качеството му на Председател на Общински съвет – Първомай, с адрес: *, на основание чл. 42, ал. 1, т. 1 от Закона за опазване на земеделските земи е наложена глоба в размер 500 (петстотин) лева за нарушение на същия законов текст.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Пловдив в 14-дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

 

Председател: (п)

СЗ / АГ