О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                                                     гр.Първомай, 16.05.2013г                               

 

 

 РАЙОНЕН СЪД -  ПЪРВОМАЙ, втори състав в закрито заседание шестнадесети май   две хиляди и тринадесета година   в състав:

 

                                                                              Районен съдия: НЕВЕНА КАБАДАИЕВА       

 

като разгледа докладваното от съдията гр.дело № 197 по описа за 2013г. и като обсъди:

 

Производството е образувано по иск на В.З.И., с посочен адрес за призоваване гр. П., ул. “***” № 1 – адв. М., против Общинска служба “Земеделие”гр. Първомай, с искане за постановяване на решение, с което да бъде признато за установено по отношение на ответника, че договор за доброволна делба, вписан в СВ при РС Първомай под №159 том ІV от 11.11.2003г е нищожен и да бъде задължена ОС “Земеделие и гори” да издаде нови скици на името на И. З. К.

Съдът, като разгледа молбата, намира предявеният иск недопустим, поради изложените по-долу мотиви:   Твърди се от ищеца, че е наследник по закон на И. З. К., б.ж. на с. Д., поч. на 26.03.1952г. На наследодателя са били възстановени с Решение на ПК гр. Първомай от 1997г земеделски земи в землището на с. Д., общ. Първомай. На 19.12.2011г М. З. е сключила договор за доброволна делба на земеделските земи, възстановени на общия наследодател(вписан в СВ при РС Първомай под №159 том ІV от 11.11.2003г ), но само с част от неговите наследници, представяйки пред нотариус в гр. К. документ с невярно съдътржание- удостоверение за наследници на И. К. № 32/27.05.2011г. Сключването на договора за доброволна делба без участието на всички наследници, го прави нищожен. При опит да се снабди със скици на имотите, възстановени с решението на ПК гр. Пръвомай, на името на общия наследодател,  ищецът е получил отказ от ОС “Земеделие”, тъй като не е зачетена нищожността на  подписаният договор за доброволна делба, което обуславя според ищеца интереса от предявяване на иска. Съдът намира, че за ищеца не е налице интерес от водене на иска срещу сочения ответник, тъй като същият не е надлежна страна в процеса. Предявен е установителен иск за прогласяване нищожността на договор за доброволна делба,  №159 том ІV от 11.11.2003г, за който се сочи да е сключен между част от наследниците на И. К. Ответници по иска за прогласяване нищожност на сделка при всички случаи са страните по договора, а няма твърдения   ответната ОС “Земеделие” гр. Първомай да е страна по договора. Следва да се отбележи, че съгл. пар. 80 от ПЗР към ЗИДПЗГ(ДВ, бр. 43 от 2008 г.) ОС “Земеделие и гори” са преименувани на ОС “Земеделие”.   Поради гореизложеното, съдът намира че предявеният иск е недопустим, поради липса на надлежна страна в процеса. 

Ето защо   и на основание  чл. 130  ГПК исковата молба следва да бъде върната, а   производството   -  прекратено.

            С оглед на това Съдът:

 

О   П   Р   Е   Д   Е  Л   И

              

 ВРЪЩА исковата молба на В.З.И., с посочен адрес за призоваване гр. П., ул. “***” № 1 – адв. М., против Общинска служба “Земеделие”гр. Първомай, с искане за постановяване на решение, с което да бъде признато за установено по отношение на ответника, че договор за доброволна делба, вписан в СВ при РС Първомай под №159 том ІV от 11.11.2003г е нищожен и да бъде задължена ОС “Земеделие” да издаде нови скици на името на И. З. К.

 

            ПРЕКРАТЯВА  производството по гр.д. 197/2013г по описа на  РС- Първомай.

 

           ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен  Съд – Пловдив в едноседмичен срок от съобщаването му.

 

             

                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ :  /п/

 

НК /НК