О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

гр. Първомай, 18.01.2013 год.

 

           Първомайски районен съд, втори състав, в закрито заседание на осемнадесети януари през две хиляди и тринадесета година, в състав:

                                                             Районен съдия: Елена Калпачка

като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 558 по описа на съда за 2012 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Подадена е искова молба за определяне на режим на лични отношения между ищеца и неговото малолетно дете.

            Молбата е оставена без движение, с разпореждане от 19.12.2012 год., до представяне на доказателства за адресната регистрация на детето, както и до внасяне на държавна такса в размер на 30 лв. Съобщението е получено от ищеца на 28.12.2012 год., ведно с указание, че ако в едноседмичен срок от получаване на съобщението тези констатирани нередовности не бъдат отстранени, молбата ще бъде върната. В срок не са изпълнени указанията на съда, а е заявено, че съгласно представените поделото доказателства местожителството на детето е в с. Ч., което е било установено от ДСП П., както и е поискано даване на информация за банковата сметка на съда. Отново исковата молба е била оставена без движение до посочване на обстоятелства, които съдът е счел необходими за делото, както и до представяне на доказателства за местожителството на детето и внасяне на минимална държавна такса в размер на 30 лв. по сметка на РС Първомай, като е посочена банкова сметка. *** е получено от ищеца лично на 07.01.2013 год., като срокът за изпълнение на указанията е изтекъл на 14.01.2013 год. В срок не са били изпълнени указанията на съда.

            Настоящият състав счита, че така посочените обстоятелства от значение за произнасяне по делото могат да се изяснят и в течение на производството, а за определяне на местната подсъдност е необходимо да се определи местонахождението на детето, съобразно конкретните фактически обстоятелства по делото, като справка за адресна регистрация може да бъде направена и служебно, с оглед задължението на съда в настоящото производство по спорна съдебна администрация да събира доказателства и служебно. Ход на исковата молба обаче не може да бъде даден, поради невнасяне на държавна такса в определения от Съда размер по посочената изрично сметка, поради което и производството по делото следва да бъде прекратено, а исковата молба с приложенията – върната на ищеца.

            Поради изложеното и на основание чл. 129, ал. 3 от ГПК , съдът

 

О  П  Р Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. № 558/2012 год. по описа на РС Първомай и връща исковата молба.

 ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в едноседмичен срок от съобщаване на определението и връчването му на ищеца.

 

Районен съдия:  /П/

ЕК / НК