О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

гр. Първомай, 05.02.2013 год.

 

Първомайски районен съд, втори състав, в закрито заседание на пети февруари през две хиляди и тринадесета година, в състав:

                                                                                    Районен съдия: Елена Калпачка

като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 518 по описа на съда за 2012 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Подадена е искова молба от В.П.П., като майка и законен представител на непълнолетното си дете Т.Н.М., с която се иска да бъде осъден Н.Д.М., да и заплаща, като на майка и законен представител на детето, месечна издръжка в размер на 150 лв. месечно.

По делото са разменени книжа и не е постъпил отговор от ответника.

Искът е недопустим. Т.Н.М. е непълнолетна към датата на подаване на исковата молба – 14.12.2012 год., тъй  като е родена на *** год.

Съгласно чл. 4 от Закона за лицата и семейството, лицата от 14 до навършване на 18 годишна възраст са непълнолетни и извършват правни действия лично, със съгласието на техните родители и попечители. Правото на издръжка принадлежи на лицето, което има право на такава, или на непълнолетната Т.М.. Съгласно чл. 28, ал. 2 от ГПК непълнолетните извършват съдопроизводствените действия лично, но със съгласието на родителите или попечителите си. По делото няма искане на непълнолетното дете да му бъде присъдена издръжка от баща му, поради което не е налице порочност на действие, което да може да бъде изправено по реда на чл. 101 от ГПК или оставяне на исковата молба без движение.

Съгласно чл. 26, ал. 2 от ГПК, никой не може да предяви от свое име чужди права пред съд, освен в предвидените в закона случаи. Настоящият случай не е такъв, тъй като законът не предвижда правата на непълнолетните да могат да се предявяват пред съда от техните родители. Ето защо исковата молба е подадена от лице, което  няма активна процесуална легитимация – право на иск, поради което и искът е недопустим. Ето защо делото следва да бъде прекратено.

            Поради изложеното и на основание чл. 130 от ГПК, съдът

 

О  П  Р Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. № 518/2012 год. по описа на РС Първомай.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в едноседмичен срок от съобщаване на определението и връчването му на страните.

 

Районен съдия: (п)

 

ЕК / МЗ