О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

гр. Първомай, 15.01.2013 год.

 

           Първомайски районен съд, втори състав, в закрито заседание на петнадесети януари през две хиляди и тринадесета година, в състав:

                                                             Районен съдия: Елена Калпачка

като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 493 по описа на съда за 2012 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Предявен е иск за заплащане на издръжка на малолетно дете Н. В. Т., от лицата, при които е било настанено по реда на чл. 28 от Закона за закрила на детето, срещу П.М.И., майка на детето.

            Като обстоятелства, на които основават искането си, са посчени факта на настаняване на детето по съдебен ред при роднини и близки и това, че майката на детето не полага грижи за него и не дава издръжка. Молят да бъде осъдена ответницата да им заплаща издръжка за настаненото при тях дете в размер на 120 лв. месечно, до навършване на пълнолетие на детето, или възникване на друга причина за изменението или прекратяването и.

            Действително право на издръжка има ненавършилото пълнолетие дете, като родителите дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца независимо дали са работоспособни и дали могат да се издържат от имуществото си. Родителите дължат издръжка и когато детето е настанено извън семейството – чл. 143, ал. 3 от СК. Лицата, на които са възложени грижи за детето, не придобиват родителски права и задължения и не могат да представляват детето, а именно то има право на иск за издръжка. Лицата по чл. 137 от СК имат право и задължение да живеят с него, както и задължение да осъществявават фактически действия по отглеждането и възпитанието, както и правото по чл. 126, ал. 2 от СК, съгласно цитираната разпоредба на чл. 137 от СК. На тях законодателят не им е дал право да представляват детето и да упражняват неговото право на иск. Те имат правата да получават средства за отглеждането на детето като вид социална услуга, както и правото по чл. 143, ал. 4 от СК, но такива фактически обстоятелства няма изложени в исковата молба. Ето защо съдът счита, че искът е предявен от лица, които нямат активна процесуална легитимация, поради което и е недопустим. Ето защо делото следва да бъде прекратено.

            Поради изложеното и на основание чл. 130 от ГПК , съдът

 

О  П  Р Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. № 493/2012 год. по описа на РС Първомай.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в едноседмичен срок от съобщаване на определението и връчването му на ищеца.

 

Районен съдия: /п/

ЕК / НК