О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

гр.Първомай, 10.01.2013 год.

 

           Първомайски районен съд, втори граждански състав, в закрито заседание на десети януари през две хиляди и тринадесета година, в състав:

                                                             Районен съдия: Елена Калпачка

 

като разгледа докладваното от съдията бр.д. № 378 по описа на Съда за 2012г., за да се произнесе, взе предвид:

            Предявен е иск за определяне на граници между УПИ ІІІ-665, кв. 69 по плана на с. И., обл. Пловдив и УПИ ІІІ-664, кв. 69 по плана на с. И., обл. Пловдив, както и за осъждане на ответника да предаде владението на имота, който се заключва между построената от него ограда и регулационната граница, както и да бъде задължен ответника да премахне оградата.

            Ответникът е дал становище за недопустимост на така предявения иск за определяне на границата между имоти в регулация.

            Съдът счита така предявения иск за определяне на граници на урегулирани недвижими имоти в границите на населеното място за недопустим.

Основанието на иска се състои във фактическите твърдения на ищеца в обстоятелствената част на исковата молба, а подвеждането на фактите под определена правна норма е задължение на съда. Ищецът може да посочи и правното основание, на което счита, че следва да бъде разгледан иска, но тази квалификация не обвързва съда. В исковата молба по настоящото дели ищецът изрично е формулиран петитум за определяне на границата между имотите на ищеца и на ответника. Не се твърди в исковата молба наличие на грешка при заснемане на имота, нито се иска установяване в тази връзка на собствеността към минал момент.

Искът по чл. 109а ЗС има за предмет разрешаване на спор за собственост между съседи относно точното местоположение на границата между притежаваните от тях имоти, което включва и твърдение за отнемане на владение на част от имота или създаване пречки за пълноценно упражняване на собствеността, т.е. негаторният иск съдържа в себе си и установителен иск за собственост върху спорната ивица между двата имота. Трайно установената съдебна практика приема, че е недопустим такъв иск относно урегулираните поземлени имоти, защото очертанията на имотите при тях се определят по административен ред с приемането на плана и след влизането му в сила не може да има спор за точното местоположение на границата. Доколкото спорът за граници на имоти в регулация е свързан със спор за собственост, то на разположение на заинтересованите е друг иск - този по чл. 53, ал. 2 ЗКИР, който има за предмет установяване на право на собственост, но към минал момент - към влизане в сила на регулационния план. Такива фактически обстоятелства в исковата молба обаче не са въведени, за да се квалифицира иска по ЗКИР.

            По изложените съображения съдът намира, че искът за определяне на граници между  УПИ ІІІ-665, кв. 69 по плана на с. И., обл. Пловдив и УПИ ІІІ-664, кв. 69 по плана на с. И., обл. Пловдив е недопустим, като производството по делото следва да бъде прекратено.

                        Ето защо, Съдът

О  П  Р Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. № 378 / 2012 год. по описа на РС Първомай, като недопустимо.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в едноседмичен срок от получаването му от страните.

Районен съдия:  /П/

ЕК / НК