Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е     138                                                    

гр. Първомай, 03.12.2013 г                                   

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

РАЙОНЕН СЪД - ПЪРВОМАЙ, втори състав,

в закрито съдебно заседание на трети декември две хиляди и тринадесета  година

в състав:

                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЕЛ ПАВЛОВ

като разгледа докладваното от съдия ПАВЕЛ ПАВЛОВ

гр. дело № 434 по описа за 2013 г.,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производство по чл.247, ал.1 от ГПК.

Постъпила е на 02.12.2013 г. молба от страните по делото И.Т.К. и Д.Г.К.,***, чрез процесуалния им представител адв. Зорница Т., с искане съдът да поправи допусната в постановеното по настоящето дело решение очевидна фактическа грешка, като в диспозитива на решението изразът “СЛЕД прекратяването на брака съпругата ще носи предбрачното си фамилно име - К.”, да се чете “СЛЕД развода съпругата ще носи брачното си фамилно име - К.”.

Съдът, като обсъди събраните по делото доказателства, и с оглед на изложеното в молбата, намира за установено следното:

Производството по делото е било образувано по молба по чл.50 от СК, молбата за поправка на допуснатата ОФГ е подадена и от двамата молители чрез пълномощника им адв. Т., поради което и в случая не е необходимо изпълнението на процедурата по чл.247, ал.2 от ГПК.

С приложеното към молбата по чл.50 от СК Споразумение по чл.51 от СК, страните са се споразумели, че след развода съпругата ще носи брачното си фамилно име - К.. С постановеното по делото Решение № 137/26.11.2013 г. обаче, съдът е записал като текст в утвърденото с диспозитива на решението Споразумение по чл.51 от СК, че след прекратяването на брака съпругата ще носи предбрачното си фамилно име - К..

Поради това съдът намира, че действително е налице очевидна фактическа грешка в диспозитива на решението, а оттук – че молбата се явява основателна и следва да бъде уважена и се поправи допуснатата горепосочена ОФГ, като се запише точният текст от Споразумението досежно фамилното име на съпругата.

Мотивиран от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ДОПУСКА поправка на очевидна фактическа грешка в Решение № 137/26.11.2013 г., постановено по гр. дело № 434/2013 г. по описа на Районен съд – Първомай, ІІ гр. състав, КАТО в диспозитива на решението изразът “СЛЕД прекратяването на брака съпругата ще носи предбрачното си фамилно име – К.” ДА СЕ ЧЕТЕ “СЛЕД развода съпругата ще носи брачното си фамилно име - К.”.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

           

 

ПП/ВК

                                                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ:/п/