Р Е Ш Е Н И Е № 151

 

гр.Първомай, 16.12.2013 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Районен съд Първомай, ІІ съдебен състав, в открито съдебно заседание, проведено на единадесети ноември две хиляди и тринадесета година, в състав:

Председател: ПАВЕЛ ПАВЛОВ

при секретаря Таня Петрова

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 301 по описа на съда за 2013г.,

за да се произнесе, взе предвид следното:

Иск с правно основание чл.34 от ЗС - за делба във фаза по допускането й.

            Ищцата Б.Х.А. ***, твърди, че заедно с ответниците са наследници по закон на Й.И.Н., ЕГН **********, бивш жител ***, починал на 09.08.2001 г., който след смъртта си е оставил в наследство следните свои недвижими имоти: нива - имот  № *** в местността “***”, III кат. с площ от 3, 901 дка.; ливада - имот № *** в местността “***”, IV кат., с  площ от 3, 014 дка.; нива - имот № *** в местността “***”, V кат., с площ 7, 328 дка.; нива - имот № *** в местността “***”, ІІІ кат., с площ 7, 094 дка.; лозе - имот № *** в местността “***”, IV кат., с площ 0, 531 дка.; лозе - имот № *** в местността “***”, IV кат., с площ 0, 552 дка.; нива - имот № *** в местността “***”, IV  кат,  с  площ 6, 703 дка.; нива - имот № *** в местността “***”, IV кат., с площ 13, 744 дка., всички находящи се в землището на с. ***; нива - имот № *** в местността “ (Д. Г. ***)”, IV кат., с площ 6, 118 дка. в землището на с. ***, както и имот, находящ се в с. ***, представляващ УПИ  *** в кв. 60 по плана на селото, ведно с построената в парцел едноетажна   жилищна сграда  и  2  броя селскостопански постройки, при граници и съседи: УПИ ***, УПИ ***, УПИ ***, УПИ ***, УПИ ***, улица,  и тъй като страните не могат да постигнат съгласие за доброволна подялба на имота, моли съдът да постанови съдебно решение, с което да бъде допусната делба на описаните недвижими имоти при квоти по 1/12 ид. част за ищцата и за ответниците Д.Д. и Д.Х., 3/12 ид. части за ответника И.Х. и по 2/12 ид. части за ответниците Т.П., Н.Д. и Н.Д., по изложените в исковата молба съображения.

Ответниците И.Д.Х. и Д.П.Х.,***, признават иска и молят съда да го уважи, като се допусне делбата.

Ответникът Н.П.Д. ***, оспорва иска и моли съдът да го отхвърли като неоснователен и недоказан, по изложените в отговора на исковата молба съображения. Претендира разноски.

            Ответниците Д.Х.Д., Т.  Н.П. и Н.П.Д.,***, не вземат становище по иска.

Съдът, след като обсъди събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, и с оглед наведените от страните доводи, намира за установено следното:

Не се спори между страните, а и от представените в тази насока писмени доказателства се установява, че страните са наследници по закон на Й.И.Н., ЕГН **********, бивш жител ***, починал на 09.08.2001 г. като вдовец. От страна на ищцата обаче не са ангажирани каквито и да е надлежни писмени доказателства, от които да се установява, че горепосочените недвижими имоти са били собственост на общия на страните наследодател преди смъртта му, нито – на какво основание той е придобил преди смъртта си собствеността върху тези имоти.

При така установената фактическа обстановка съдът намира, че от събраните по делото доказателства не може да се установи, че страните, респективно преди смъртта му- общият им наследодател Й.И.Н., са собственици на недвижимите имоти, по отношение на които ищцата желае да бъде допусната съдебната делба, а оттук – че искът се явява неоснователен и недоказан и като такъв следва да се отхвърли.

С оглед на изхода от спора ищцата следва да заплати на ответника Н.Д. направените разноски за производството по делото в размер на 400 лв. – платено адв. възнаграждение, а в полза на съда по сметка на ВСС – 100 лв. ДТ за производството по делото.

Мотивиран от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОТХВЪРЛЯ предявения от Б.Х.А., ЕГН **********, със съдебен адрес: гр. ***, против Д.Х.Д.,***, И.Д.Х.,***, Д.П.Х.,***, Т.  Н.П.,***, Н.П.Д., ЕГН **********, със съдебен адрес: гр. ***, аддв. С.М., и Н.П.Д.,***, иск с правно основание чл.34 от ЗС – за допускане на съдебна делба между страните на останалите им в наследство от общия им наследодател Й.И.Н., ЕГН **********, бивш жител ***, починал на 09.08.2001 г. като вдовец, недвижими имоти, А ИМЕННО: нива - имот  № *** в местността “***”, III кат. с площ от 3, 901 дка.; ливада - имот № *** в местността “***”, IV кат., с  площ от 3, 014 дка.; нива - имот № *** в местността “***”, V кат., с площ 7, 328 дка.; нива - имот № *** в местността “***”, ІІІ кат., с площ 7, 094 дка.; лозе - имот № *** в местността “***”, IV кат., с площ 0, 531 дка.; лозе - имот № *** в местността “***”, IV кат., с площ 0, 552 дка.; нива - имот № *** в местността “***”, IV  кат,  с  площ 6, 703 дка.; нива - имот № *** в местността “***”, IV кат., с площ 13, 744 дка., всички находящи се в землището на с. ***; нива - имот № *** в местността “*** (Д. Г. К”, IV кат., с площ 6, 118 дка. в землището на с. ***, както и имот, находящ се в с. ***, представляващ УПИ  *** в кв. 60 по плана на селото, ведно с построената в парцел едноетажна   жилищна сграда  и  2  броя селскостопански постройки, при граници и съседи: УПИ ***, УПИ ***, УПИ ***, УПИ ***, УПИ ***, улица,  при квоти: по 1/12 ид. част за ищцата и за ответниците Д.Д. и Д.Х., 3/12 ид. части за ответника И.Х. и по 2/12 ид. части за ответниците Т.П., Н.Д. и Н.Д., като НЕОСНОВАТЕЛЕН и НЕДОКАЗАН.

ОСЪЖДА Б.Х.А., с посочените ЕГН и съдебен адрес, ДА ЗАПЛАТИ НА Н.П.Д., с посочените ЕГН и съдебен адрес, направените разноски за производството по делото В РАЗМЕР НА 400 лв., А в полза на Районен съд – Първомай по сметка на ВСС – 100 лв. ДТ за производството по делото.

Решението може да се обжалва с въззивна жалба пред ПОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

ПП/ВК                                                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ:/п/