Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е  

 

                                    153                        гр. Първомай, 19.12.2013 г                                   

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

  

РАЙОНЕН СЪД - ПЪРВОМАЙ, втори състав,

 

в открито заседание на единадесети ноември две хиляди и тринадесета  година

 

в състав:

 

                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЕЛ ПАВЛОВ

 

при секретаря Таня Петрова,

 

като разгледа докладваното от съдия ПАВЕЛ ПАВЛОВ

 

гр. дело № 83 по описа за 2013 г.,

 

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Иск за делба на недвижим имот във фазата по извършването.

Ищците М.Р.Д. *** и К.Р.И. *** молят съда да постанови решение, като бъде поставен процесния имот в дял на малолетния ответник Р.С.Й., като на ищците се заплати полагащата се парична равностойност на дяловете им.  Претендират разноски.

Ответниците М.С. ***, Р.С.Й. *** и Р.С.Й., действащ като малолетен чрез своята майка и законен представител Р.Б. ***, молят съда да постави процесния имот в дял на малолетния Р.Й., като той заплати на останалите съделители паричната равностойност на дяловете им. Претендират разноски.

Съдът, като обсъди събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, и с оглед на наведените от страните доводи, намира за установено следното:

С влязло в сила съдебно Решение № 91/12.08.2013 г., постановено по настоящето дело, е било допуснато извършването на съдебна делба между страните по делото по отношение на следния недвижим имот: дворно място с площ 320 кв. м., ведно с построените в него двуетажна масивна жилищна сграда със застроена площ 58 кв. м., масивна жилищна сграда със застроена площ 15 кв. м., масивна стопанска сграда със застроена площ 9 кв. м. и полумасивна стопанска сграда със застроена площ 9 кв. м., съставляващо УПИ *** в кв.54 по регулационния план на гр.***, от 1994 г., при граници: улица, УПИ ***, УПИ ***, УПИ *** и УПИ ***, при квоти по 1/3 идеална част за всяка една от двете ищци и по 1/9 идеална част за всеки един от тримата ответници.

В първото по делото съдебно заседание след влизане в сила на решението за допускане на делбата – на 16.10.2013 г. ищците и малолетният ответник Р.Й., чрез своята майка и законен представител Р. Я., са заявили претенции по чл.349, ал.2 от ГПК за възлагане в техен дял на процесния имот, които претенции са били приети за разглеждане от съда в това съдебно заседание, но в становището си по съществото на спора двете ищци, чрез процесуалния им представител адв. С.С. са изразили становище имотът да бъде поставен в дял на детето Р.Й., а на тях – да се заплати полагащата се парична равностойност на дяловете им. 

Както се установява от приетото по делото и неоспорено от страните заключение от 01.11.2013 г. на вещото лице по СТЕ М.Я. ***, процесният имот е неподеляем. Не се спори между страните, че малолетният съделител Р.Й. към момента на откриване на наследството на общия на страните наследодател Р.Ж. (Р.Д.) – 13.05.2012 г. е живял в процесния имот, както и че този малолетен съделител не притежава друго жилище.

При така установената фактическа обстановка, съдът намира, че доколкото претенцията по чл.349, ал.2 от ГПК на малолетния Р.Й. е заявена в срок, липсва такава претенция от останалите съделители, малолетния ответник Р.Й. не притежава друго жилище и е живял в имота преди смърта на общия на страните наследодател, тя се явява основателна и следва да се уважи, като се постави процесния имот в дял на този ответник, а дяловете на останалите съделители се уравнят в пари.

От посоченото заключение на в. л. по СТЕ М.Я. се установява, че актуалната пазарна цена на процесния имот е 59 300 лв., а оттук – паричната равностойност на дяловете на двете ищци е по 19 766, 67 лв. за всяка една от тях, а на дяловете на тримата ответници – по 6 588, 89 лв. за всеки един от тях.

Съгласно разпоредбата на чл.349, ал.1 от ГПК, тъй като няма други имоти, допуснати до делба, делът на останалите съделители следва да бъде уравнен в пари, или следва да бъде осъден малолетния ответник Р.Й., чрез неговата майка и законен представител Р.Й., да заплати на останалите съделители паричната равностойност на дяловете им, посочена по-горе, в шест месечен срок от влизане на решението в сила, заедно със законната лихва, считано от датата на влизане на решението в сила, като при неизпълнение на задължението за заплащане на стойността на дяловете на останалите съделители, решението ще бъде обезсилено по право и имотът ще бъде изнесен на публична продан, съгласно чл.349, ал.6 от ГПК. 

Съделителите следва да заплатят в полза на съда по сметка на ВСС дължимата държавна такса върху стойността на дяловете си на основание чл.8 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс, а именно - по 4% върху стойността на всеки дял, като двете ищци следва да заплатят по 395, 33 лв., а всеки един от ответниците - по 263, 56 лв.

С оглед възлагането на процесния имот в дял на един от ответниците и стойността на дяловете на съделителите, съдът намира, че разноските за производството по делото следва да останат за всяка от страните така, както са направени.

Следва да бъде указано на страните, че съгласно чл.349, ал.3 от ГПК заинтересованите страни могат да впишат законна ипотека върху имота за вземанията си за уравняване на дяловете.

Мотивиран от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПОСТАВЯ В ДЯЛ на основание чл.349, ал.1 от ГПК НА Р.С.Й., ЕГН **********, действащ като малолетен чрез своята майка и законен представител Р.Б.Я., ЕГН **********, и двамата със съдебен адрес: гр. ***, адв. З.Т., дворно място с площ 320 кв. м., ведно с построените в него двуетажна масивна жилищна сграда със застроена площ 58 кв. м., масивна жилищна сграда със застроена площ 15 кв. м., масивна стопанска сграда със застроена площ 9 кв. м. и полумасивна стопанска сграда със застроена площ 9 кв. м., съставляващо УПИ *** в кв.54 по регулационния план на гр.***, от 1994 г., при граници: улица, УПИ ***, УПИ ***, УПИ *** и УПИ ***.

ОСЪЖДА Р.С.Й., действащ като малолетен чрез своята майка и законен представител Р.Б.Я., и двамата с посочените ЕГН и съдебен адрес, ДА ЗАПЛАТИ:

На М.Р.Д., ЕГН **********, със съдебен адрес: гр.***, адв. С.С., , сумата 19 766, 67 лв. за уравнение на дела й, заедно със законната лихва върху тази сума, начиная от влизане в сила на настоящето съдебно решение, до окончателното й изплащане;

На К.Р.И., ЕГН **********, със съдебен адрес: гр.*** адв. С.С.,  сумата 19 766, 67 лв. за уравнение на дела й, заедно със законната лихва върху тази сума, начиная от влизане в сила на настоящето съдебно решение, до окончателното й изплащане;

На Р.С.Й., ЕГН **********, със съдебен адрес: гр. ***, адв. З.Т., сумата 6 588, 89 лв. за уравнение на дела й, заедно със законната лихва върху тази сума, начиная от влизане в сила на настоящето съдебно решение, до окончателното й изплащане, И

На М.С.Й., ЕГН **********, със съдебен адрес: гр. *** адв. З.Т., сумата 6 588, 89 лв. за уравнение на дела й, заедно със законната лихва върху тази сума, начиная от влизане в сила на настоящето съдебно решение, до окончателното й изплащане,

А В ПОЛЗА НА Районен съд – гр. Първомай по сметка на ВСС – държавна такса в размер на 263, 56 лв.

ОСЪЖДА М.Р.Д., с посочените ЕГН и съдебен адрес, ДА ЗАПЛАТИ В ПОЛЗА НА Районен съд – гр. Първомай по сметка на ВСС държавна такса в размер на 395, 33 лв.

ОСЪЖДА К.Р.И., с посочените ЕГН и съдебен адрес, ДА ЗАПЛАТИ В ПОЛЗА НА Районен съд – гр. Първомай по сметка на ВСС държавна такса в размер на 395, 33 лв.

ОСЪЖДА Р.С.Й., с посочените ЕГН и съдебен адрес, ДА ЗАПЛАТИ В ПОЛЗА НА Районен съд – гр. Първомай по сметка на ВСС държавна такса в размер на 263, 56 лв.

ОСЪЖДА М.С.Й., с посочените ЕГН и съдебен адрес, ДА ЗАПЛАТИ В ПОЛЗА НА Районен съд – гр. Първомай по сметка на ВСС държавна такса в размер на 263, 56 лв.

УКАЗВА НА Р.С.Й., действащ като малолетен чрез своята майка и законен представител Р.Б.Я., и двамата с посочените ЕГН и съдебен адрес, ЧЕ АКО НЕ ЗАПЛАТИ на останалите съделители паричната равностойност на дяловете им  в шест месечен срок от влизане на решението в сила, РЕШЕНИЕТО ЩЕ БЪДЕ ОБЕЗСИЛЕНО по право и имотът ще бъде изнесен на публична продан, съгласно чл.349, ал.6 от ГПК.

УКАЗВА НА СТРАНИТЕ, че съгласно чл.349, ал.3 от ГПК заинтересованите страни могат да впишат законна ипотека върху имота за вземанията си за уравняване на дяловете.

Решението може да се обжалва с въззивна жалба пред ПОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

 

ПП/ВК                                               

                                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: /п/