Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е  

     59                             гр.Първомай, 14.06.2013 г.                                  

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

 РАЙОНЕН СЪД - ПЪРВОМАЙ, втори състав в открито заседание на петнадесети май  две хиляди и тринадесета  година в състав:

 

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: НЕВЕНА КАБАДАИЕВА

 

при секретаря: Мария Запрянова  като разгледа докладваното от съдия НЕВЕНА КАБАДАИЕВА  гр. дело 408   по описа за 2012г. и като обсъди:

 

             Предявени     искове  с правно основание чл.   232, 86 ЗЗД.

             „Медицински център І – Хисар” ЕООД,   със седалище и адрес на управление: гр. Х., ул. „***” № 12, моли да бъде постановено решение, с което да бъде осъден  „Кодива” ЕООД,   със седалище и адрес на управление: област П., община П., с. Д., ул. „***” № 1,   да заплати сумата от 560 лева, представляваща дължими наемни вноски за месеците септември, октомври, ноември и декември 2011 г., както и за януари, февруари и март 2012 г. – (седем вноски по осемдесет лева), ведно с обезщетение за забава в размер на 43,53 лева от 05.10.2012 г. до завеждане на иска, както и сумата общо 922,33 лева за ел. енергия от септември 2011 до март 2012 г., и сумата общо 46,27 лева вода за същия период, посочени конкретно по месеци. Заявява, че с ответното дружество са имали сключен договор за наем № 37/30.12.2010 год., по силата на който се предоставя на ответника за ползване под наем на недвижим имот – втори етаж на здравна служба в с. К., общ. Х., за договорен месечен наем в размер на 80,00 лева, както и за заплащане от ответника ползваните консумативи в наетото помещение. Ответникът не е изпълнил  задължението си  да заплати дължимия наем, както и ползваните консумативи на помещението, поради което с нотариална покана изх. № 37 от 30.12.2010 г. са прекратени договорните отношения и същият е бил поканен да заплати задълженията си по договора. Поради неизпълнение на задълженията в срок дължи и обезщетения за забава. Ангажира събиране на доказателства, претендира разноски.

                                 Ответникът не е изразил становище по иска.

              Ищецът е направил искане за постановяване на неприсъствено решение.             

              Съдът, като взе предвид наведените в исковата молба обстоятелства и петитум, квалифицира правно предявените искове   по    чл. 232, 86 ЗЗД- за осъждане на ответника да заплати исковите суми, представляващи дължими наемни вноски по договор за наем № 37/30.12.2010 год., ведно с обезщетение за забава върху главниците, както и стойността на разходваните консумативи в наетото помещение.

             Налице са предпоставките на чл. 239 от ГПК за постановяване на неприсъствено решение - на ответника са указани    последиците от неспазване на сроковете за размяна на книжа(л.55), а с изпращането   на призовката за насроченото о.з. му са указани последиците от неявяване   в съдебно заседание(л.114). Ответникът не е представил отговор по делото, не се е явил и в с.з. От представените  и приети  по делото  писмени доказателства се установява вероятната основателност на иска. Ето защо   следва да бъде осъден ответникът да заплати на ищеца сумата от 560 лева, представляваща дължими наемни вноски за месеците септември, октомври, ноември и декември 2011 г., както и за януари, февруари и март 2012 г. – (седем вноски по осемдесет лева), ведно с обезщетение за забава в размер на 43,53 лева от 05.10.2012 г. до завеждане на иска, както и сумата общо 922,33 лева за ел. енергия от септември 2011 до март 2012 г., и сумата общо 46,27 лева вода за същия период. Следва да бъде присъдена и  законна лихва върху главницата от предявяване на иска -22.02.2013г до окончателното изплащане.

           Съобразно с изхода на делото,    направеното искане и  на основание чл.78 ал.1     ГПК следва да бъде осъден ответника да заплати на  ищеца   разноски по производството(съобразно представените доказателства за направени такива)    в размер на   513лв. 

          Съдът констатира, че погрешно е била изчислена дължимата ДТ. Изчислена по реда на чл. 72  ал. 1 ГПК   за всеки оценяем иск, дължимата ДТ е в  размер, както следва: 50лв по предявения иск  за дължими наемни вноски, 50лв     по предявения иск за обезщетение за забава върху главницата, и 50лв    по предявените искове за заплащане   консумативите за наетото помещение.     Представени са доказателства за внесена ДТ в размер на 62,89лв, а   дължимата ДТ е в размер на 150лв.   Поради, че съдът е пропуснал първоначално да я събере, следва да бъде събрана при постановяване на решението.      

           Ето защо,  Съдът

 

Р Е Ш И:

        ОСЪЖДА „КОДИВА” ЕООД, ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: област П., община П., с. Д., ул. „***” № 1 да заплати на     „МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР  І – Хисар” ЕООД, ЕИК: ***, със седалище и адрес на управление: гр. Х., ул. „***” № 12 сумата от 560 (петстотин и шестдесет) лева, представляваща дължими наемни вноски за месеците септември, октомври, ноември и декември 2011 г., както и за януари, февруари и март 2012 г. – (седем вноски по осемдесет лева), ведно с обезщетение за забава в размер на 43,53(четиридесет и три лв и петдесет и три ст) лева от 05.10.2012 г. до завеждане на иска, както и сумата общо 922,33(девестотин двадесет и два лв и тридесет и три ст) лв за ел. енергия от септември 2011 до март 2012 г., и сумата общо 46,27(четиридесет и шест лв и двадесет и седем ст) лв вода от септември 2011 до март 2012 г, ведно със законната лихва   от предявяване на иска – 10.10.2012г  до изплащане на вземането, както и      направените по производството разноски в размер на 513(петстотин и тринадесет)лв.

 

          Решението не подлежи на обжалване.

 

         ОСЪЖДА „МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР  І – Хисар” ЕООД, ЕИК: ***, със   седалище и адрес на управление: гр. Х., ул. „***” № 12 да заплати по сметка на Районен съд - Първомай сумата от още 87,11(осемдесет и седем лв и единадесет ст) лв. държавна такса.

      

         Решението в тази му част има характер на определение и подлежи на обжалване с частна жалба пред ПОС в едноседмичен срок от съобщаването му.             

 

 

                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: /П/

НК / НК