Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е 

 

    56                                    гр.Първомай, 17.05.2013г                                  

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

 РАЙОНЕН СЪД - ПЪРВОМАЙ, втори състав в открито заседание на двадесет и четвърти април две хиляди и тринадесета  година в състав:

 

                                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: НЕВЕНА КАБАДАИЕВА

 

при секретаря Мария Запрянова  като разгледа докладваното от съдия НЕВЕНА КАБАДАИЕВА  гр.дело 319  по описа за 2011г. и като обсъди:

 

             Предявен     иск   с правно основание чл.   59 ЗЗД.

             В.Б.Й. ***   моли да бъде постановено решение с което да бъде осъдена Х.М.Х. , с посочен адрес за призоваване: с. И., общ. П.,  да му заплати сумата от 6500лв.,  представляваща вложените от ищеца средства за извършвани подобрения в имот на ответницата, ведно със законната лихва от предявяване на иска. Твърди, че  с ответницата са живели на съпружески начала от 1995г до края на 2010г, първоначално в гр.Д. на ул “***” № 8. На 20.09.2006г ответницата е закупила недвижим имот, находящ  се в с. И. и представляващ дворно място, застроено и незастроено с площ 530кв.м. ведно с построените в него жилищна сграда с площ 60кв.м. и стопанска постройка с площ 54кв.м. Закупеният имот е бил груб и неугледен вид, и за да се установят да живеят там, се е наложило да бъде поставена външна врата на двора, да се извърши кърпене на всички стени и тавани, измазване на две стаи и салон, смяна на 15 броя греди и летви на покрива, претърсване на целия покрив и измазване на комина, поставяне на улуци и скоби, цялостно изграждане на баня и тоалетна в къщата, изкопаване на канал, поставяне на тръби за мръсната вода, облицовка с фаянсови плочи, поставяне на трегери, бетон и арматура на два прозореца, настилка на двора с плочи, смяна на вратите на две стаи и тоалетната, поставяне на оградна мрежа на дловора и циментови колчета за оградата, засаждане на овощни дървета(една праскова и една череша , както и три асми), почистване на цялата слама, смяна на керемидите, закупуване и поставяне на прозорец от алуминиева дограма  на  салона. Посочените   подобрения ищецът е извършил в периода 2006г - 2010г  и са на обща стойност - исковата сума. Ответницата не е участвала нито със средства, нито с труд , а с извършените подобрения се е увеличила стойността на имота, и след раздялата на страните 2010г ответницата се е обогатила за сметка на ищеца. Посочва, че    средствата са вложени понеже с ответницата щели да сключват граждански брак, но в крайна сметка са се разделили.  Ангажира събиране на доказателства, претендира разноски.

               Ответницата     оспорва иска за  като неоснователен.  Оспорва твърденията в исковата молба. Не оспорва, че с ответника са живели на съпружески начала до края на 2010г, след което са се разделили, като ответницата е останала да живее в имота в с. И., а ищецът  се е вънрнал в Д. Твърди, че описаният имот е закупен от ищцата изцяло с нейни средства, а ищецът е бил допуснат от нея да живее в имота й, и никога не й е оспровал собствеността. Оспорва твърденията на ищеца за извършвани подобрения в имота, като заявява че всички разходи по ремонта, доколкото е успяла да направи такъв, е поемала изцяло тя.  Твърди, че ищецът е закупил един кубик греди, които се намират и в момента в с. Искра и ответницата не е пречила на ищеца да си ги вземе. Твърди, че и към момента  имотът е с външна врата и врати на стаите, така както е закупен 2006г , врати не са сменяни, а са сменени само прозорци, закупени от ответницата. Ангажира събиране на   доказателства.

                След като прецени събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, съдът намира за установено следното:  След сключен между П. А. Й. и ответницата предварителен договор за ппродажба на недвижим имот и в рамките на уговорения в договора срок, на   20.09.2006г ответницата  е закупила от П. А. Й.-З.    дворно място, застроено и незастроено цялото с площ от 530кв.м., ведно с построените в него жилищна сграда с площ от 60кв.м. и стопанска постройка с площ от 54 кв.м.  находящи се в с. И., общ. П. , за сумата от 2000лв.  Ищецът е изтеглил потребителски кредит от ОББ АД в размер на 7000лв през 2004г,  който е бил погасен на 15.11.2009г(л.23). Представена е от ответницата в заверен препис фактура № 257/15.09.2011г(неоспорена от ответника) за платени 479,99лв, представляващи стойността на 3 броя ПВЦ прозорци.  

               В хода   на производсвото бяха ангажирани гласни доказателства.  Св. Н. П.(съсед на имота), които съдът кредитира като безпротиворечиви и базирани на лични впечателения,  заявява в показанията си,    че при закупуването му имотът не е бил годен за живеене , и когато са дошли страните да живеят в с. И., са започнали да ремонтират стаите, покрива, баня,  тоалетна канализация, външна  ограда са направили,  сложили са ПВЦ дограма. Свидетелят твърди, че  ищецът е ремонтирал всичко, като трудът е бил от него, но  заявява че не може да каже кой е влагал средствата. Сочи, че  ищецът получава пенсия,  напуснал е имота 2010г, а ремонта е правен преди той да напусне.  Св. А. М.(също съсед на имота), твърди че  двамата(ищецът и ответницата) са участвали в сделката с имота, а имотът при закупуването е прехвърлен на Х. със съгласието на ищеца.  Откъде има тези данни свидетелят не посочва, а и показанията му противоречат на ангажираните писмени доказателства(НА , предварителен договор). Посочва, че ищецът е теглил кредит за да доплатят имота, в него са живели от 2006г до 2010г в едно домакинство, през това време ищецът не е  работил, тъй като е пенсионер, а ответницата е работила на надник. Когато са свлезли в имота, той е бил в окаяно състояние, почистили са , измазали вътре, ищецът е направил покрива,  сменени са керемиди, направена  е тоалетна в къщата, обратна вода е прекарана, копал е канал , оградата е направил.  Заявява, че не може да скаже чии са средствата, а за процорците знае от ищеца че е платил 400лв за три прозореца, сложени били нови от алуминиева дограма. Ответницата е започнала май 2010г работа в един краварник, а в останалото време била на надничарска работа .    Св. М. А.(син  на ответницата), които бяха преценени във връзка с всички останали доказателства  и като кореспондиращи с останалите ангажирани доказателства, съдът кредитира, твърди, че ищецът е бил приятел на майка му но вече не е . Свидетелят, заедно със зет  си  и ищеца са сменили  покрива, а майка му е плащала за материалите. Сочи, че къщата е на майка му и тя дава парите за реомнта, а ищецът е живеел с тях затова е участвал в ремонта. При нанасянето в имота са работили на тютюна  на надник, дограмата е сменила майка му, като на изплащане е купила три прозореца, а последната вноска е изплатена  през 2011г. Заявява , че са сменили оградната мрежа, която обаче е била стара и се е намирала в плевнята. Канализацията е копана отново от свидетеля,  зет му и иеца, пак от тях е правена и банята в къщата.  По отношение банята заявява, че е правена 2006 -2007г , сменена е вратата на банята, а двора си е имал врата и тя се е заключвала.   Св. Г. Л. твърди, че на къщата на ответницата е поставял улуци преди три години, твърди че са си имали стари улуци  и свидетелят само ги е поставил, като е бил повикан от ищеца, а след поставянето ответницата му е дала 40лв. Познава страните , живее в същото село. Показанията му, като базирани на лични впечатления съдът кредитира.

                В заключението по допуснатата СТЕ ,  неоспорено от страните, което съдът кредитира като пълно компетенто и безпристрастно изготвено,   вещото лице е посочило  стойност на изпълнените РСМР, посочени в исковата молба на ищеца   в   дворно място, ведно с построените в него жилищна сграда, стопанска постройка  и подобрения в с. И. , както следва – стойност на материалите -1014,50лв, стойност на труд – 1256,36лв , или общата стойност е в  размер на 2270,86лв.

               Въз основа на така установената фактическа обстановка съдът прави следните изводи.  Съдът намира с оглед твърденията за извършени подобрения в имота на ответницата, с която са живели на съпружески начала, че   предявеният      иск  е с правно основание   чл.59 ЗЗД.    Искът е допустим, като предявен при наличие на правен интерес.

               Разгледан по същество е неоснователен. При неоснователно обогатяване се дължи сумата, с която ищецът е обеднял, а ответникът по иска се е обогатил. По този иск ищецът следва да докаже  твърденията си за извършени в имота на ответницата строително-ремонтни дейности, с които в крайна сметка се е увеличила стойността на имота, като по този начин ответницата се е обогатила за негова сметка.  Не се оспорва от ответницата обстоятелсвото, че с ищеца са живели на съпружески начала, както и че е закупила   имот  находящ се в с И., представляащ дворно място, ведно с построени в него жилищна и стопанска постройки. Не се оспорва и твърдението, че в имота са извършени сторително-ремонтни дейности след закупуването му. Оспорва се, че тези дейности са извършвани от ищеца с негови средства.      От събраните гласни доказателства се установява, че действително страните са се нанесли в имота през 2006г, както и че след нанасянето им е извършено претърсване на покрива, сложена е оградна мрежа, прокопан е канал за обратни води, направена е баня в къщата, сменени са три прозореца в имота, поставени са улуци. Не се установява обаче тези ремотни дейности да са извършвани със средства на ищеца. Единствено св. А. М.  заявява в показанията си, че от ищеца знае че е закупил за 400лв прозорци за имота. Тези твърдения на свидетеля обаче се базират на чуто от ищеца, а  други доказателства ищецът да е влагал собствени средства в извършваните дейности, не се ангажираха. Напротив, установи се по делото, че ответницата е заплащала за смяната на улуците, както и за три прозореца ПВЦ(св. А., Л., фактура № 257/15.09.2011г ). Вярно е , че се установи , че ищецът е помагал с труд при извършването на ремонтите, но   не се доказа намаляване имуществото на ищеца в резултат на извършените ремонтни дейности в имот собственост на ответницата, нито пък обогатяване в резултат на това на ответницата.    Ето защо искът следва да бъде отхвърлен като неоснователен и недоказан.  

           Съобразно изхода на делото,   и на основание чл. 78 ал.3 ГПК  ответникът има право да му бъдат заплатени направените в производството разноски. Такова искане обаче е направено от ответника, чрез неговия пълномощник адв. М., едва с представената по делото писмена защита – т.е. след приключване на устните състезания.  Ето защо съдът не присъжда разноски. 

            С оглед на гореизложените съображения Съдът

 

Р Е Ш И:

 

         ОТХВЪРЛЯ предявеният  от  В.Б.Й.  ЕГН ********** ***      иск за осъждане на Х.М.Х.  ЕГН ********** с посочен адрес за призоваване с. И., общ. П.,  да му заплати общо 6500(шест хиляди и петстотин) лв,       с която ответницата се е обогатила  за сметка на ищеца от извършени от последния подобрения в имот  на ответницата в с. И.

             

           Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

 

              РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /П/

НК / НК