Р Е Ш Е Н И Е  

  86                               26.09.2011 година                              град Първомай

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

                                          

Първомайски районен съд                                                 втори граждански състав

На тридесети август                                               две хиляди и единадесета година

В закрито заседание в следния  състав:

                                                                Председател: Матей Златанов Секретар: Таня Петрова

Прокурор:

Като разгледа докладваното от съдията  гр.д. № 192 по описа на съда за 2011 година,

за да се произнесе, взе предвид: 

Иск с правно основание чл.87, ал.3 от ЗЗД.

Ищцата В.Х.Д., ЕГН **********,***, чрез упълномощеният си процесуален представител адвокат И.Д., твърди в исковата си молба, че на 23.02.1994 г. сключила с ответницата К.П.Д., договор за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане, оформен с нотариален акт № ***, том ***, дело № *** г. на нотариус при ПРС, вписан в Службата по вписванията гр.Първомай, по силата на който прехвърлила собствения си недвижим имот, намиращ се в гр.Първомай, а именно: четири шести идеални части от целия приземен етаж и две шести  идеални части от таванско помещение  на двуетажна жилищна сграда със застроена площ от 110 кв.м., построена в дворно място от 400 кв.м., съставляващо УПИ V-178, в кв.14, по плана на гр.Първомай, предназначен за жилищно строителство, с неприложена улична регулация, при граници: от две страни улици, УПИ VІ-177 и УПИ ІV-179. Процесния имот бил придобит от ответницата при режим на съпружеска имуществена общност по време на брака и с втория ответник З.Г.Х., срещу задължение на ответниците да полагат за нея грижи и да и дават издръжка ежедневно,  до смъртта и. Ищцата твърди, че ответниците не изпълнявали своевременно и точно своите задължения по договора, поради което била поставена в състояние на несигурност за нейното ежедневно съществуване по отношение на необходимата и храна, облекло, топливо, медикаменти и грижа за здравето и. От развода между двамата ответници дъщеря и заминала за чужбина и от 10 години, не се е обаждала. Втория ответник Х., след развода със съпругата си не се интересувал от ищцата и не полагал грижи за нея. Предвид на изложеното счита, че е налице виновно неизпълнение на договора от страна на ответниците. Моли съда да постанови решение, с което развали договора за издръжка и гледане, както и връщането на имота. Не претендира направените по делото разноски.

В съдебно заседание процесуалния представител на ищцата е направил искане за постановяване на неприсъствено решение по реда на чл.238 от ГПК.

         В срока по чл.131 от ГПК няма депозиран писмен отговор от ответниците. Същите не се явяват и не се представляват в съдебно заседание.

След като взе предвид становищата на страните и събраните по делото доказателства и ги прецени съобразно чл.235 от ГПК, съдът приема за установено следното:

С нотариален акт  № ***, том ***, дело № *** г. на нотариус при ПРС, вписан в Службата по вписванията гр.Първомай, ищцата прехвърлила на ответницата К.П. Д. през време на брака й с ответника З.Г.Х. описания по-горе недвижим имот, находящ се в гр.Първомай, срещу задължението на преобретателите да гледат и издържат прехвърлителя като и осигурява спокоен и нормален живот от какъвто тя се нуждае -  храна, облекло, топливо, медикаменти, като прехвърлителя е запазил правото да ползва имота докато е жива.

С цел установяване твърдяното неизпълнение, респективно изпълнение по договора, по делото бяха изслушани свидетелски показания.

Според свидетеля Х. П. Д., ответницата Д. след развода с ответника Х. е заминала за чужбина и оттогава не е давала издръжка на ищцата. Отогава и ответника Х. не е давал издръжка на ищцата. Свидетеля  установява на влошеното здравословно състояние на ищцата, както и на нуждата й от ежедневна и непрекъсната грижа.

Претенцията на ищеца намира своето правно основание в разпоредбата на чл.87, ал.3 от ЗЗД. Налице е спор между страните относно изпълнението на насрещна престация по договор за прехвърляне на недвижим  имот срещу гледане и издръжка. Предявеният иск е допустим, тъй като във всички случаи, когато страна по договор, счита, че не е налице насрещна престация има право да иска договора да бъде развален.

Съдът счита, че са налице предпоставките на чл.238 и сл. от ГПК за постановяване на неприсъствено решение, а именно:

На ответниците К.П.Д. и З.Г.Х. е изпратен препис от исковата молба ведно с доказателствата към нея /съобщения на л.16 и 17 от делото/, редовно са уведомени за съдебното заседание, видно от съобщение на л.32,33 и 34 от делото. Въпреки че на ответниците са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването в съдебно заседание, същите не са депозирали писмен отговор на исковата молба в определения от закона едномесечен преклузивен срок, нито са се явили в проведеното публично съдебно заседание.

Искът е вероятно основателен с оглед приложените по делото писмени доказателства  и от събраните гласни такива. Ответниците не представиха доказателства, че са изправна страна по договора за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за гледане и издръжка, като доказателствената тежест за този факт е тяхна.

По изложените съображения, съдът счита предявеният иск с правно основание чл.87, ал.3 от ЗЗД за основателен и доказан и алеаторния договор следва да бъде развален, както и да се отмени нотариалният акт.

При този изход на делото и в съответствие с чл.115, ал.2 от ЗС, съдът следва да даде на ищците шест месечен срок за вписване на настоящото решение, считано от влизането му в сила.

Съгласно чл.88, ал.1 ЗЗД развалянето на двустранните договори има обратно действие, освен при договорите за продължително и периодично изпълнение. Договорът за прехвърляне на имот срещу задължение за издръжка и гледане не е за продължително или периодично изпълнение и развалянето му има обратно действие, като възниква ново правно положение, задължаващо страните да върнат това, което са си разменили по повод на облигационната връзка. Поради това и съдът намира за основателно искането на ищците да им бъде върната престацията по разваления договор, с оглед отпадането на основанието за придобиването й.

 По изложените съображения и на основание чл.239 от ГПК съдът ,                                        

                                          Р Е Ш И : 

РАЗВАЛЯ договора за прехвърляне на недвижим имот срещу задължението за гледане и издръжка, сключен на 23.02.1994 г. и обективиран в Нотариален акт № ***, том ***, дело № *** г. на нотариус при ПРС, вписан в Службата по вписванията грървомай, сключен между В.Х.Д., ЕГН **********,*** от една страна, и К.П.Д., ЕГН **********,*** от друга, по силата на който В.Х.Д. е прехвърлила на К.П.Д., по време на брака й със З.Г.Х., ЕГН **********,*** следния свой собствен недвижим имот, намиращ се в грървомай, а именно: четири шести идеални части от целия приземен етаж и две шести  идеални части от таванско помещение  на двуетажна жилищна сграда със застроена площ от 110 кв.м., построена в дворно място от 400 кв.м., съставляващо УПИ V-178, в кв.14, по плана на гр.Първомай, предназначен за жилищно строителство, с неприложена улична регулация, при граници: от две страни улица, УПИ VІ-177 и УПИ ІV-179, срещу задължението на преобретателя да гледа и издържа прехвърлителя като му осигурява спокоен и нормален живот от какъвто той се нуждае -  храна, облекло, топливо, медикаменти, като прехвърлителя е запазил правото да ползва имота докато е жив, изцяло поради ВИНОВНО НЕИЗПЪЛНЕНИЕ на задълженията по договора от страна на прибретателите З.Г.Х. и К.П.Д.  по отношение на В.Х.Д..

ОТМЕНЯ Нотариален акт № ***, том ***, дело № *** г. на нотариус при ПРС, вписан в Службата по вписванията грървомай  изцяло.

На основание чл.115, ал.2 от ЗС, съдът ДАВА  на ищцата шест месечен срок за вписване на настоящото решение, считано от влизането му в сила.

 Решението се постановява при наличие на предпоставките по чл.238 и чл.239 от ГПК.

Решението е окончателно и не подлежи на  обжалване.   

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ : /П/

МЗ / НК