НЕПРИСЪСТВЕНО   РЕШЕНИЕ №   27

 

24.03.2011 г., гр. Първомай

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

            Първомайски райoнен съд, II граждански състав, в публичнo заседание на двадесети втори март през две хиляди и единадесета гoдина, в състав:

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Матей Златанов

 

            при секретаря Таня Петрова, катo разгледа дoкладванoтo oт съдията гр. делo № 393 пo oписа на съда за 2010г., за да се прoизнесе, взе предвид следнoтo:

           

Производството е образувано по редовна и допустима искова молба от  Сдружение с нестопанска цел „***”, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр. С., район “***”,  ул. „***” № 26, представлявано от К.Д.Ж., със съдебен адрес гр.С., ул. “***” № ***, ет.***, ап.***, чрез адвокат Г. Ц., против “***” ООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление село Д., област П., представляван от законния представител Н. А. А., с която се претендира да бъде признато за установено по отношение на ответника, че съществува вземане на ищеца срещу ответника в размер на  16 153,20 лв, представляващи дължима главница  по договор № *** г.

Излагат се твърдения, че страните са били обвързани от валидни договорни отношения, като ищецът е изпълнил задължението си по договора, поради което претендира заплащане на уговорената цена. Релевират се доводи, че ответникът не е изпълнил задълженията си за плащане на цената по договора на падежа – 27.11.2009г., когато е издадена данъчна фактура. Ангажират се доказателства. Претендира  направените по делото разноски.

В срока по чл.131 от ГПК, ответника представя писмен отговор на исковата молба в който оспорва изцяло иска по ооснование  и размер. Твърди неизпълнение по договора от страна на ищеца. Ангажира доказателства. Претендира за направените разноски.

Предявен е иск с правно основание чл.422, във връзка с чл.79 от ЗЗД.

В първото  по делото съдебно заседание ищеца не се представлява.  Процесуалният представител на ответника моли съда да постанови неприсъствено решение.

         Ищецът не е депозирал становище по отговора на исковата молба, не изпраща представител в съдебно заседание, не взема становище по спора и не е направил искане делото да се разгледа в негово отсъствие.

Съдът като взе предвид, че на ищеца редовно са връчени съобщение за връчване на отговора на исковата молба, ведно с копие от Определението  от 12.01.2011г. на ПРС, с които са му указани последиците от неподаване на становище по отговора на исковата молба, неявяването в съдебно заседание, без да е направил искане делото да се разгледа в негово отсъствие, както и че предявения иск е вероятно неоснователен с оглед посочените в отговора на исковата молба обстоятелства и представените доказателства –договор от 03.02.2009 г. с  “***” ООД, фактура № *** г., платежно нареждане от *** г., извлечение от банкова сметка *** № *** г. на Министъра на земеделието и храните,  намира, че следва да бъде поставено неприсъствено решение като претенциите бъдат отхвърлени изцяло.

           Ищецът следва да бъде осъден да заплати на ответника направените по делото съдебно-деловодни разноски в общ размер на 500 лева, представляващи възнаграждение за един адвокат.         

Мотивиран от горното и на основание чл.238, ал.1 и чл.239 от ГПК, съдът

 

Р   Е   Ш   И  :

 

ОТХВЪРЛЯ предявения от  Сдружение с нестопанска цел „***”, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр. С., район “***”,  ул. „***” № 26, представлявано от К.Д.Ж., със съдебен адрес гр.С., ул. “***” № ***, ет.***, ап.***, чрез адвокат Г. Ц. иск с правно основание чл.422 от ГПК, във връзка с чл.79 от ЗЗД, с който ищеца иска да бъде ПРИЗНАТО ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на “***” ООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление село Д., област П., представляван от законния представител Н. А. А., че към момента на подаване на заявлението за издаване на заповед за изпълнение – 20.07.2010г. е дължал заплащане на Сдружение с нестопанска цел „***”, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр. С., район “***”,  ул. „***” № 26, представлявано от К.Д.Ж. на сумата от 16 153,20 лева (шестнадесет хиляди сто петдесет и три лева и двадесет стотинки) – дължима главница по договор № *** г., за извършване на развъдно-подобрителни мероприятия в областта на говедовъдството, законната лихва върху вземането, считано от датата на подаване на заявлението – 20.07.2010 година, до пълното погасяване на задължението, както и сумата от 1084.00 лв (хиляда осемдесет и четири лева), предтсавляваща направените разноски и заплатено възнаграждение за един адвокат по ч.гр. дело № *** г. по описа на РС Първомай.

      ОСЪЖДА Сдружение с нестопанска цел „***”, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр. С., район “***”,  ул. „***” № 26, представлявано от К.Д.Ж. да заплати на “***” ООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление село Д., област П., представляван от законния представител Н. А. А., съдебно-деловодни разноски в размер на 500 лв (петстотин лева).

      Решението е окончателно.

                                                          

РАЙОНЕН СЪДИЯ: /П/

МЗ / НК