П Р О Т О К О Л 42

 

гр. Първомай, 01.09.2010 година

 

РАЙОНЕН СЪДПЪРВОМАЙ, ПЪРВИ СЪДЕБЕН СЪСТАВ, в публично съдебно заседание на първи септември 2010 година, в следния състав:

 

Председател: ЕЛЕНА КАЛПАЧКА

Съдебни заседатели: Петър Динков

Таня Ангелова

 

 

Секретар Мария Запрянова

Прокурор Йоанна Запрянова

 

Сложи за разглеждане докладваното от Председателя НОХД № 100/ 2010 година.

 

Производството е по реда на Глава ДВАДЕСЕТ И СЕДМА от НПК.

 

На именното повикване в 10:30 часа:

За Районна прокуратура – Първомай се явява прокурор Йоанна Запрянова.

Подсъдимият Г.С.Ф., нередовно призован (призовката е върната от Кметство с. *** със забележка „лицето уведомено по телефона от ст. полицай Ж.С.”, се явява.

Родителят на подсъдимия Г.С.Ф. – С.О.Ю., нередовно призован (призовката е върната от Кметство с. *** със забележка „лицето уведомено по телефона от ст. полицай Ж.С.”), се явява.

Подсъдимият К.С.С., редовно уведомен, се явява.

Родителят на подсъдимия К.С.С. – С.М.С., редовно уведомен, се явява.

Служебният защитник на подсъдимия Г.С.Ф. адвокат С.С.М., редовно уведомен, се явява.

Служебният защитник на подсъдимия К.С.С., адвокат С.Я.Я., редовно уведомен, се явява.

 

По хода на делото:

Прокурор Йоанна Запрянова: Да се даде ход на делото по реда на Глава двадесет и девета от НПК с оглед постигнато споразумение с подсъдимите и защитниците им.

Адвокат С.М.: Да се даде ход на делото. Нямаме възражения за нередовно призоваване.

Подсъдим Г.С.Ф.: Да се даде ход на делото. Нямам възражения.

Адвокат С.Я.: Да се даде ход на делото.

Подсъдим К.С.С.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита, че няма процесуална пречка за даване ход на делото по реда на Глава двадесет и девета от НПК, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО по реда на Глава двадесет и девета от НПК.

 

Сне се самоличността на подсъдимите, както следва:

Подсъдим Г.С.Ф., роден на ***, ***, ***, *** гражданин, с *** образование, ***, ***, ***, с ЕГН: **********.

Подсъдим К.С.С., роден на ***, ***, ***, *** гражданин, с *** образование, ***, ***, ***, ***, с ЕГН: **********.

 

Съдът, на основание чл. 272, ал. 4 от НПК, провери връчени ли са на подсъдимите препис от обвинителния акт на прокуратурата и разпореждането на съда съгласно чл. 254 от НПК.

 

Подсъдим Г.С.Ф.: Получил съм препис от обвинителния акт на прокуратурата и разпореждането на съда. Запознат съм. Не правя възражение затова, че не съм ги получил в седмодневен срок преди съдебното заседание.

Подсъдим К.С.С.: Получил съм препис от обвинителния акт на прокуратурата и разпореждането на съда. Призован съм преди повече от 7 дни – на 29.06.2010 година.

 

Председателят на състава разясни на страните правото им на отводи на основание чл. 274, ал. 1 от НПК срещу членовете на състава, прокурора, защитниците и съдебния секретар.

Отводи не се направиха.

Съдът разясни на страните правата им по закон – НПК.

На основание чл. 275, ал. 1 от НПК дава възможност на страните да правят нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Представям писмен проект за споразумение за решаване на делото, подписан от страните.

Адвокат С.М.: Нямам искания по доказателствата. Постигнали сме споразумение с прокуратурата, което сме подписали.

Подсъдим Г.С.Ф.: Съгласен съм делото да се гледа със споразумение.

Адвокат С.Я.: Нямам искания по доказателствата. Постигнали сме споразумение с прокуратурата, което сме подписали.

Подсъдим К.С.С.: Съгласен съм делото да се гледа със споразумение.

 

Съдът счита, че следва да даде ход на съдебното дирене по реда на Глава двадесет и девета от НПК с оглед представеното от страните и подписано споразумение, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЛАГА представеното споразумение.

Дава ход на СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ по реда на Глава двадесет и девета от НПК.

ДОКЛАДВА СЕ СПОРАЗУМЕНИЕТО чрез прочитане от прокурора.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: На основание чл. 384 във връзка с чл. 381 и следващите от НПК бе изготвено настоящото споразумение за решаване на делото, като същото бе обсъдено между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от мен, подсъдимия Г.С.Ф., служебния му защитник адвокат С.С.М. ***, подсъдимия К.С.С. и служебния му защитник адвокат С.Я.Я. ***. Със споразумението са обсъдени всички въпроси, произтичащи от извършеното деяние от подсъдимите и на същите бе разяснен смисълът на сключеното споразумение. Подсъдимите Г.С.Ф. и К.С.С. декларираха съгласието си, полагайки подписа си доброволно върху предложението за споразумение. Отказват се от разглеждане на делото по общия ред.

Адвокат С.М.: От името на подзащитния ми Ви моля да уважите представеното споразумение и да го одобрите, тъй като същото отговаря на изискванията на чл. 381 и следващите от НПК. Подзащитният ми се признава за виновен, а също така доброволно подписа проекта за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред. Същото не противоречи на закона и на морала, поради което моля да бъде одобрено от съда.

Адвокат С.Я.Я.: От името на подзащитния ми Ви моля да уважите представеното споразумение и да го одобрите, тъй като същото отговаря на изискванията на чл. 381 и следващите от НПК. Подзащитният ми се признава за виновен, а също така доброволно подписа проекта за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред. Същото не противоречи на закона и на морала, поради което моля да бъде одобрено от съда.

 

Съдът на основание чл. 382, ал. 4 от НПК запита подсъдимите разбират ли обвинението, признават ли се за виновни, разбират ли последиците от споразумението, съгласни ли са с тях и доброволно ли са подписали споразумението.

 

Подсъдим Г.С.Ф.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм го подписал. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от съда във вида, в който е подписан. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

Подсъдим К.С.С.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм го подписал. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от съда във вида, в който е подписан. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът намира, че по представеното предложение за споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 384 във връзка с чл. 381, ал. 6 от НПК то следва да има следния окончателен вид:

 

Подсъдимият Г.С.Ф., роден на *** ***, ***, *** гражданин, с *** образование, ***, ***, ***, с ЕГН: **********, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че на 18.03.2010 год. в с. Драгойново, обл. Пловдив, като непълнолетен, но след като е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си, в съучастие като извършител с К.С. ***, чрез повреждане на преграда, здраво направена за защита на имот, е отнел чужди движими вещи – един брой секретен патронник и шест броя ключове за него, на стойност 4,50 лева, един чифт спортни обувки тип „маратонки”, № 43 (с етикет на дясната обувка с надпис „AIERLU”), на стойност 15,00 лева, една дясна спортна обувка тип „маратонка”, № 42, (с етикет на нея и надпис на „езика” - „AIERLU”), една лява спортна обувка тип „маратонка”, № 42, един чифт мъжки чорапи на фирма „Корал”, на стойност 1,20 лева, един чифт мъжки чорапи на фирма „Жужубе”, на стойност 1,20 лева, един чифт дамски чорапи на фирма „Тинглун”, на стойност 1,20 лева, един чифт детски чорапи на фирма „Роси Ник” ООД Сливен, на стойност 1,20 лева, един чифт детски чорапи с етикет „39-42”, на стойност 1,20 лева и пари – сумата от 40,00 лева, всичко на обща стойност 65,55 лева, от владението на П.С.М. ***-99 – П.М.”), без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като откраднатите вещи са върнати, поради което и на основание чл. 197, т. 3, вр. с чл. 195,ал. 1,т. 3, вр. с чл. 194, ал. 1, вр с чл. 20, ал. 2, вр с ал. 1, вр. с чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК, и във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б” от НК МУ СЕ ОПРЕДЕЛЯ НАКАЗАНИЕ „ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ”, което да се изпълни чрез прочитане от съответния полицейски инспектор в квартала по настоящото му местоживеене ***.

 

Подсъдимият К.С.С., роден на *** ***, ***, *** гражданин, с *** образование, ***, ***,***, ***, с ЕГН: **********, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че на 18.03.2010 год. в с. Драгойново, обл. Пловдив, като непълнолетен, но след като е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си, в съучастие като извършител с Г.С.Ф. ***, чрез повреждане на преграда, здраво направена за защита на имот, е отнел чужди движими вещи – един брой секретен патронник и шест броя ключове за него, на стойност 4,50 лева, един чифт спортни обувки тип „маратонки”, № 43 (с етикет на дясната обувка с надпис „AIERLU”), на стойност 15,00 лева, една дясна спортна обувка тип „маратонка”, № 42, (с етикет на нея и надпис на „езика” - „AIERLU”), една лява спортна обувка тип „маратонка”, № 42, един чифт мъжки чорапи на фирма „Корал”, на стойност 1,20 лева, един чифт мъжки чорапи на фирма „Жужубе”, на стойност 1,20 лева, един чифт дамски чорапи на фирма „Тинглун”, на стойност 1,20 лева, един чифт детски чорапи на фирма „Роси Ник” ООД Сливен, на стойност 1,20 лева, един чифт детски чорапи с етикет „39-42”, на стойност 1,20 лева и пари – сумата от 40,00 лева, всичко на обща стойност 65,55 лева, от владението на П.С.М. ***-99 – П.М.”), без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като откраднатите вещи са върнати, поради което и на основание чл. 197, т. 3, вр. с чл. 195,ал. 1,т. 3, вр. с чл. 194, ал. 1, вр с чл. 20, ал. 2, вр с ал. 1, вр. с чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК, и във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 2, б. „б” от НК МУ СЕ ОПРЕДЕЛЯ НАКАЗАНИЕ „ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ”, което да се изпълни чрез прочитане от съответния полицейски инспектор в квартала по настоящото му местоживеене ***.

 

Подсъдимите Г.С.Ф. със съгласието на родителя С.О.Ю. и К.С.С. СЕ ЗАДЪЛЖАВАТ да заплатят по сметка на Районен съд – Първомай сумата 95,00 (деветдесет и пет) лева разноски за стоково-оценъчна и съдебно-психиатрична експертизи на досъдебното производство, както и направените по делото разноски за служебна защита.

 

Вещественото доказателство – един брой метална автомобилна щанга, ръждива, с дължина 45 см, ширина в средата 2,5 см, дебелина 5 мм и ширина съответно в двата края 1,5 см и 3 см, ДА СЕ УНИЩОЖИ като вещ без стойност.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат С.М.: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат С.Я.Я.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

Подсъдим Г.С.Ф.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Подсъдим К.С.С.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

 

Прокурор:

 

(п)

 

Служебен защитник:

 

(п)

 

(Йоанна Запрянова)

 

(Адвокат С.М.)

 

 

 

 

 

 

 

Служебен защитник:

 

(п)

 

 

 

(Адвокат С.Я. )

 

 

 

 

 

 

 

Подсъдим:

 

(п)

 

 

 

(Г.С.Ф.)

 

 

 

 

 

 

 

Подсъдим:

 

(п)

 

 

 

(К.С.С.)

 

Съдът намира, че подписаното от страните споразумение е съобразено с изискванията на чл. 381, ал. 5 и 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, поради което следва да бъде одобрено и наказателното производство – прекратено. Взетата на досъдебното производство по отношение на подсъдимите Г.С.Ф. и К.С.С. мярка за неотклонение “Надзор на родител” следва да бъде отменена.

Ето защо на основание чл. 384 във връзка с чл. 382, ал. 7 и ал. 9 от НПК, Съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от прокурор Йоанна Запрянова, подсъдимия Г.С.Ф. и служебния му защитник адвокат С.С.М. ***, и подсъдимия К.С.С. и служебния му защитник адвокат С.Я.Я. *** СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА РЕШАВАНЕ на НОХД № 100/ 2010 год. по описа на Районен съд – Първомай.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

На основание чл. 24, ал. 3 от НПК ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по НОХД № 100 / 2010 год. по описа на Районен съд – Първомай.

ОТМЕНЯ взетата спрямо подсъдимите Г.С.Ф. и К.С.С. мярка за неотклонение “Надзор на родител”.

 

Определението в тази му част подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от днес пред ПОС.

 

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 11:00 часа.

 

 

Председател:

(п)

 

 

Съдебни заседатели: 1.

(п)

 

 

2.

(п)

 

 

Секретар:

(п)

 

 

ЕК / МЗ