П Р О Т О К О Л № 8

 

11.02.2010 година

РАЙОНЕН СЪД

град Първомай

втори съдебен състав

на единадесети февруари

две хиляди и десета година

 

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

Председател:

Матей Златанов

 

Секретар:

Таня Петрова

Прокурор:

Йоанна Запрянова

 

Сложи за разглеждане докладваното от Председателя

 

НОХ дело №

17

по описа за

2010

година

 

Производството е по реда на чл. 381 и следващите от НПК.

 

На именното повикване в

15:00

часа

 

Ø           за Районна прокуратура – Първомай се явява прокурор Йоанна Запрянова;

Ø           подсъдимите Б.А.М., А.В.Б., В.Б.А. и Е.Р.Д., редовно призовани се явяват лично и със служебния си защитник адвокат И.С.Д. ***, също редовно призован.

 

По хода на делото:

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Да се даде ход на делото,

Адвокат И.Д.: Да се даде ход на делото.

Подсъдимият Б.М.: Да се даде ход на делото.

Подсъдимият А.Б.: Да се даде ход на делото.

Подсъдимият В.А.: Да се даде ход на делото.

Подсъдимият Е.Д.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита, че няма процесуална пречка за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава ход на делото.

 

Сне се самоличността на подсъдимите, както следва:

 

Подсъдимият Б.А.М., роден на *** ***, обл. ***, ул. *** № *, българин, български гражданин, с начално образование, разведен, осъждан, не работи, с ЕГН: **********.

Подсъдимият А.В.Б., роден на *** ***, с постоянен адрес ***, живущ ***, българин, български гражданин, с начално образование, неженен, неосъждан, не работи, с ЕГН: **********.

Подсъдимият В.Б.А., роден на *** ***, обл. ***, ул. *** № **, живущ ***, българин, български гражданин, с начално образование, женен, осъждан, сезонен работник, с ЕГН: **********.

Подсъдимият Е.Р.Д., роден на *** ***, обл. ***, ул. *** № *, българин, български гражданин, с основно образование, женен, осъждан, не работи, с ЕГН: **********.

 

Съдът провери връчени ли са преписите и съобщенията на основание чл. 254 и чл. 255 от НПК.

 

Адвокат И.Д.: Връчен ни е екземпляр от споразумението за решаване на делото. На всеки от подзащитните ми е връчен екземпляр от Разпореждането на Съда. Призовани сме своевременно.

 

Председателят на състава разясни на страните правото им на отводи на основание чл. 274 от НПК срещу членовете на състава, прокурора, защитника и съдебния секретар, както и другите им права по закон.

Отводи и искания в тази насока не се направиха.

Съдът на основание чл. 275, ал. 1 от НПК даде възможност на страните да направят нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Нямам искания по реда на съдебното следствие. Няма да соча други доказателства.

Адвокат И.Д.: Ние също нямаме доказателствени искания и такива по реда на съдебното следствие.

 

С оглед изявленията на страните Съдът намира, че следва да се даде ход на съдебното следствие, за което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава ход на съдебното следствие.

Докладва се споразумението с прочитането му от прокурора.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: На основание чл. 381 и следващите от НПК по мое предложение бе изготвено настоящото споразумение за решаване на делото, като същото бе обсъдено между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от мен, и служебния защитник на подсъдимите Б.А.М., А.В.Б., В.Б.А. и Е.Р.Д. адвокат И.Д. и с участието на самите подсъдими. Моля на основание чл. 382, ал. 7 от НПК да одобрите споразумението и да прекратите наказателното производство.

Смисълът на сключването на споразумението и всички въпроси, произтичащи от извършеното деяние, са обсъдени с подсъдимите Б.А.М., А.В.Б., В.Б.А. и Е.Р.Д.. Същите декларираха съгласието си, като положиха доброволно подписите си върху предложението за споразумение. Отказват се от разглеждане на делото по общия ред. Причинените от деянието им имуществени вреди са възстановени.

Адвокат И.Д.: От името на подзащитните ми Ви моля да уважите представеното споразумение и да го одобрите, тъй като същото отговаря на изискванията на чл. 381 и следващите от НПК. Подзащитните ми се признават за виновни, а също така доброволно подписаха проекта за споразумение. Отказват се от разглеждане на делото по общия ред. Причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени.

Подсъдимият Б.А.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм подписал споразумението. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от Съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

Подсъдимият А.Б.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм подписал споразумението. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от Съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

Подсъдимият В.А.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм подписал споразумението. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от Съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

Подсъдимият Е.Д.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм подписал споразумението. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от Съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът след съвещание намира, че по представеното предложение за споразумение не се налагат промени и на основание чл. 382, ал. 5 и ал. 6 във връзка с чл. 381, ал. 5 от НПК Съдът намира, че споразумението за решаване на делото следва да има следния окончателен вид:

 

Подсъдимият Б.А.М., роден на *** ***, обл. ***, ул. *** № *, българин, български гражданин, с начално образование, разведен, осъждан, не работи, с ЕГН: **********, е виновен в това, че на 09.02.1997 г., в гр. Първомай, обл. Пловдив, в условията на „опасен рецидив” – след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на „лишаване от свобода” не по-малко от една година, изпълнението на което не е било отложено по чл. 66 от НК, след предварително сговаряне в немаловажен случай с А.В.Б., В.Б.А. и Е.Р.Д., чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имот и чрез използване на техническо средство (щанга), е отнел чужди движими вещи – един брой външна автомобилна гума с размери 6,5/15, на стойност 200 000 неденоминирани лева, един брой външна автомобилна гума с размери 7,10/15, на стойност 170 000 неденоминирани лева, един брой радиатор оребрен, на стойност 15 000 неденоминирани лева и един брой поцинкована тръба с дължина шест метра, ¾ цола, на стойност 1 640 неденоминирани лева, всичко на обща стойност 386 640 неденоминирани лева, от владението на ПГСС „В. ***, без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, поради което и на основание чл. 196, ал. 1, т. 2, вр. с чл. 195, ал. 1, т. 3, т. 4, пр. 2 и т. 5, вр. с чл. 194, ал. 1, вр. с чл. 29, ал. 1, буква „а” от НК и във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК му се определя наказание лишаване от свобода в размер на една година.

На основание чл. 61, т. 2 във връзка с чл. 60, ал. 1 от ЗИНЗС на подсъдимия се определя първоначален строг режим за така наложеното наказание лишаване от свобода, което да се изтърпи в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

На основание чл. 25, ал. 1, вр. с чл. 23, ал. 1 от НК на подсъдимия Б.А.М. се определя общо наказание по настоящото дело и НОХД № 113 / 04 г. на РС Първомай, в размер на една година и шест месеца лишаване от свобода, което да се изтърпи в затвор или затворническо общежитие от закрит тип, при първоначален строг режим.

На основание чл. 25, ал. 2 от НК се приспада изцяло изтърпяното наказание по НОХД № 113 / 04 г. (изтърпяно за времето от 11.06.2004 г. до 10.10.2005 г. в Затвора Пловдив).

 

Подсъдимият А.В.Б., роден на *** ***, с постоянен адрес ***, живущ ***, българин, български гражданин, с начално образование, неженен, неосъждан, не работи, с ЕГН: **********, е виновен в това, че през периода 09.02.1997 г. – 13.02.1997 г., в гр. Първомай, обл. Пловдив, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот и чрез използване на техническо средство (щанга), в условията на „продължавано престъпление”, двукратно, е отнел чужди движими вещи: 1) на 09.02.1997 г. – след предварително сговаряне в немаловажен случай с Б.А.М., В.Б.А. и Е.Р.Д. – един брой външна автомобилна гума с размери 6,5/15, на стойност 200 000 неденоминирани лева, един брой външна автомобилна гума с размери 7,10/15, на стойност 170 000 неденоминирани лева, един брой радиатор оребрен, на стойност 15 000 неденоминирани лева и един брой поцинкована тръба с дължина шест метра, ¾ цола, на стойност 1 640 неденоминирани лева, всичко на обща стойност 386 640 неденоминирани лева; и 2) на 13.02.1997 г. – след предварително сговаряне в немаловажен случай с В.Б.А. и Е.Р.Д. – три броя външни автомобилни гуми за трактор Т-150, на обща стойност 7 992 000 неденоминирани лева и два броя вътрешни автомобилни гуми за трактор Т-150, на обща стойност 200 000 неденоминирани лева, всичко на обща стойност 8 192 000 неденоминирани лева; от владението на ПГСС „В. ***, без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като общата стойност на отнетото имущество е 8 578 640 неденоминирани лева, поради което и на основание чл. 195, ал. 1, т. 3, т. 4, пр. 2 и т. 5, вр. с чл. 194, ал. 1, вр. с чл. 26, ал. 1 от НК и във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК му се определя наказание лишаване от свобода в размер на шест месеца, чието изпълнение на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за срок от три години.

На основание чл. 67, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК възпитателните грижи спрямо осъдения през изпитателния срок СЕ ВЪЗЛАГАТ на полицейския инспектор, отговарящ за съответното населено място по местоживеене на подсъдимия.

 

Подсъдимият В.Б.А., роден на *** ***, обл. ***, ул. *** № **, живущ ***, българин, български гражданин, с начално образование, женен, осъждан, сезонен работник, с ЕГН: **********, е виновен в това, че през периода 09.02.1997 г. – 13.02.1997 г., в гр. Първомай, обл. Пловдив, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот и чрез използване на техническо средство (щанга), в условията на „продължавано престъпление”, двукратно, е отнел чужди движими вещи: 1) на 09.02.1997 г. – след предварително сговаряне в немаловажен случай с Б.А.М., А.В.Б. и Е.Р.Д. – един брой външна автомобилна гума с размери 6,5/15, на стойност 200 000 неденоминирани лева, един брой външна автомобилна гума с размери 7,10/15, на стойност 170 000 неденоминирани лева, един брой радиатор оребрен, на стойност 15 000 неденоминирани лева и един брой поцинкована тръба с дължина шест метра, ¾ цола, на стойност 1 640 неденоминирани лева, всичко на обща стойност 386 640 неденоминирани лева; и 2) на 13.02.1997 г. – след предварително сговаряне в немаловажен случай с А.В.Б. и Е.Р.Д. – три броя външни автомобилни гуми за трактор Т-150, на обща стойност 7 992 000 неденоминирани лева и два броя вътрешни автомобилни гуми за трактор Т-150, на обща стойност 200 000 неденоминирани лева, всичко на обща стойност 8 192 000 неденоминирани лева; от владението на ПГСС „В. ***, без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като общата стойност на отнетото имущество е 8 578 640 неденоминирани лева, поради което и на основание чл. 195, ал. 1, т. 3, т. 4, пр. 2 и т. 5, вр. с чл. 194, ал. 1, вр. с чл. 26, ал. 1 от НК и във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК му се определя наказание лишаване от свобода в размер на шест месеца, чието изпълнение на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за срок от три години.

На основание чл. 67, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК възпитателните грижи спрямо осъдения през изпитателния срок СЕ ВЪЗЛАГАТ на полицейския инспектор, отговарящ за съответното населено място по местоживеене на подсъдимия.

 

Подсъдимият Е.Р.Д., роден на *** ***, ***, ул. *** № *, българин, български гражданин, с основно образование, женен, осъждан, не работи, с ЕГН: **********, е виновен в това, че през периода 09.02.1997 г. – 13.02.1997 г., в гр. Първомай, обл. Пловдив, чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот и чрез използване на техническо средство (щанга), в условията на „продължавано престъпление”, двукратно, е отнел чужди движими вещи: 1) на 09.02.1997 г. – след предварително сговаряне в немаловажен случай с Б.А.М., А.В.Б. и В.Б.А. – един брой външна автомобилна гума с размери 6,5/15, на стойност 200 000 неденоминирани лева, един брой външна автомобилна гума с размери 7,10/15, на стойност 170 000 неденоминирани лева, един брой радиатор оребрен, на стойност 15 000 неденоминирани лева и един брой поцинкована тръба с дължина шест метра, ¾ цола, на стойност 1 640 неденоминирани лева, всичко на обща стойност 386 640 неденоминирани лева; и 2) на 13.02.1997 г. – след предварително сговаряне в немаловажен случай с  А.В.Б. и В.Б.А. – три броя външни автомобилни гуми за трактор Т-150, на обща стойност 7 992 000 неденоминирани лева и два броя вътрешни автомобилни гуми за трактор Т-150, на обща стойност 200 000 неденоминирани лева, всичко на обща стойност 8 192 000 неденоминирани лева; от владението на ПГСС „В. ***, без тяхно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като общата стойност на отнетото имущество е 8 578 640 неденоминирани лева, поради което и на основание чл. 195, ал. 1, т. 3, т. 4, пр. 2 и т. 5, вр. с чл. 194, ал. 1, вр. с чл. 26, ал. 1 от НК и във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК му се определя наказание лишаване от свобода в размер на шест месеца.

На основание чл. 61, т. 2 във връзка с чл. 60, ал. 1 от ЗИНЗС на подсъдимия се определя първоначален строг режим за така наложеното наказание лишаване от свобода, което да се изтърпи в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

На основание чл. 25, ал. 1, вр. с чл. 23, ал. 1 от НК на подсъдимия Е.Р.Д. се определя общо наказание по настоящото дело и НОХД № 184 / 96 г. на ОС Кюстендил и НОХД № 230 / 97 г. на РС Димитровград, в размер на две години лишаване от свобода, което да се изтърпи в затвор или затворническо общежитие от закрит тип, при първоначален строг режим.

На основание чл. 25, ал. 2 от НК, се приспада изцяло изтърпяното наказание по НОХД № 184 / 96 г. (изтърпяно от 20.05.1997 г. до 20.11.1997 г.) и по НОХД № 230 / 97 г. на РС Димитровград, (изтърпяно от 25.01.2005 г. до 02.06.2006 г.).

Съгласява се всеки от подсъдимите Б.А.М., А.В.Б., В.Б.А. и Е.Р.Д. да заплати по сметка *** направените по делото разноски за служебна защита.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат И.Д.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Подсъдимият Б.М.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Подсъдимият А.Б.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Подсъдимият В.А.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Подсъдимият Е.Д.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

Прокурор:

(п)

Подсъдим:

(п)

 

(Й. Запрянова)

 

(Б.М.)

 

 

 

 

 

 

Подсъдим:

(п)

Сл. защитник:

(п)

 

(А.Б.)

 

(адв. И.Д.)

 

 

 

 

Подсъдим:

(п)

 

 

 

(В.А.)

 

 

 

 

 

 

Подсъдим:

(п)

 

 

 

(Ем.Д.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Съдът намира, че подписаното от страните споразумение е съобразено с изискванията на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, поради което следва да бъде одобрено и наказателното производство – прекратено.

Ето защо на основание чл. 382, ал. 7 и ал. 9 от НПК Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Одобрява постигнатото между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от прокурор Йоанна Запрянова, подсъдимите Б.А.М., А.В.Б., В.Б.А. и Е.Р.Д. и служебния им защитник им адвокат И.С.Д. споразумение за решаване на НОХД № 17 / 2010 година по описа на Районен съд – Първомай.

Отменя взетата спрямо всеки от подсъдимите мярка за неотклонение подписка.

На основание чл. 24, ал. 3 от НПК прекратява производството по НОХД № 17 / 2010 година по описа на Районен съд – Първомай.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 15:30 часа.

 

 

Председател: (п)

 

Секретар: (п)

МЗ / ТП