П Р О Т О К О Л    6

 

гр. Първомай, 04.02.2010 година.

 

РАЙОНЕН СЪД ПЪРВОМАЙ, ПЪРВИ СЪДЕБЕН СЪСТАВ, в публично заседание на четвърти февруари 2010 година, с

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕНА КАЛПАЧКА

 

при участие на секретаря Мария Запрянова

и прокурора Йоанна Запрянова

сложи на разглеждане НОХД № 14 по описа за 2010 година,

докладвано от Председателя.

 

Производството е по реда на чл. 381 и следващите от НПК.

Заседанието се открива.

На именното повикване в 11:50 часа:

За Районна прокуратура гр. Първомай се явява прокурор Йоанна Запрянова.

Подсъдимата А.М.М. и служебният й защитник адвокат С.Я.Я., редовно призовани, налице.

 

По хода на делото:

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Да се даде ход на делото.

Адвокат С.Я.: Да се даде ход на делото. Призовани сме своевременно.

 

Съдът намира, че няма процесуална пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО по реда  на ГЛАВА ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТ ОТ НПК.

 

Сне се самоличността на подсъдимата, както следва:

А.М.М., на *** години, родена на *** ***, ***, *** гражданин, с *** образование - ***, ***, ***, ***, с постоянен адрес ***, живуща ***, с ЕГН: **********.

 

Съдът провери връчени ли са преписите и съобщенията на основание чл. 254 и чл. 255 от НПК.

 

Адвокат С.Я.: Връчен ни е екземпляр от споразумението за решаване на делото и разпореждането на съда. Призовани сме своевременно.

 

Съдът разясни на страните правата им по чл. 274 и чл. 275 от НПК.

Отводи и искания в тази насока не се направиха.

 

Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ.

ДОКЛАДВА СЕ СПОРАЗУМЕНИЕТО чрез прочитането му от прокурора.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: На основание чл. 381 и сл. от НПК, по мое предложение бе изготвено настоящото споразумение за решаване на делото, като същото бе обсъдено между Районна прокуратура гр. Първомай, представлявана от мен, и служебния защитник на подсъдимата адвокат С.Я.Я. и с участието на подсъдимата А.М.М., което моля на основание чл. 382, ал. 7 от НПК да го одобрите и да прекратите наказателното производство.

Със споразумението са обсъдени всички въпроси, произтичащи от извършеното деяние от подсъдимата и на същата бе разяснен смисълът на сключеното споразумение. Подсъдимата А.М.М. декларира съгласието си, полагайки подписа си доброволно върху предложението за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред. Причинените от деянието имуществени вреди са възстановени, видно от приложените към делото разписки.

 

Адвокат С.Я.: Госпожо Председател, от името на подзащитната ми Ви моля да одобрите представеното споразумение, тъй като същото отговаря на изискванията на чл. 381 и сл. от НПК. Подзащитната ми се признава за виновна, а също така доброволно подписа проекта за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред. От престъплението не са причинени имуществени вреди.

 

Съдът, на основание чл. 382, ал. 4 от НПК, запита подсъдимата разбира ли обвинението, признава ли се за виновна, разбира ли последиците от споразумението, съгласна ли е с тях и доброволно ли е подписала споразумението.

 

Подсъдима А.М.М.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновна по него. Запозната съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм подписала споразумението. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът намира, че по така представеното предложение за споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 382, ал. 6 от НПК, във вр. с чл. 381, ал. 5 от НПК, то следва да има следния окончателен вид:

Подсъдимата А.М.М., на *** години, родена на *** ***, ***, *** гражданин, с *** образование -***, ***, ***, ***, с постоянен адрес ***, живуща ***, с ЕГН: **********, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВНА в това, че на 03.02.2010 г., в гр. Първомай, обл. Пловдив, в условията на „опасен рецидив” – след като е била осъждана за тежко умишлено престъпление на „лишаване от свобода” не по-малко от една година, изпълнението на което не е било отложено по чл. 66 от НК и след като е била осъждана два или повече пъти на „лишаване от свобода” за умишлени престъпления от общ характер, като поне за едно от тях изпълнението на наказанието не е било отложено по чл. 66 от НК е направила опит да отнеме чужди движими вещи – пари – сумата от 16,00 /шестнадесет/ лева, от владението на П.Р.П. от гр. Първомай, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието е останало недовършено по независещи от нея причини, поради което и на основание по чл. 196, ал. 1, т. 1, вр. с чл. 194, ал. 1, вр. с чл. 29, ал. 1, букви „а” и „б”, вр. с чл. 18, ал. 1 от НК и във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК й СЕ ОПРЕДЕЛЯ НАКАЗАНИЕ “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” в размер на ЕДНА ГОДИНА, което да се изтърпи реално, в затвор или затворническо общежитие от закрит тип, при първоначален „строг” режим, като на основание чл. 59, ал. 1, т. 1, вр. с ал. 2 от НК, СЕ ПРИСПАДА времето, през което подсъдимата е била задържана за срок от 24 (двадесет и четири) часа по реда ЗМВР, считано от 03.02.2010 г. до 04.02.2010 г.

На основание чл. 189, ал. 3, във вр. с ал. 1 от НПК подсъдимата А.М.М. СЕ ЗАДЪЛЖАВА да заплати направените по делото разноски за служебна защита, определени от Национално бюро за правна помощ, съгласно Закона за правната помощ и Наредбата към него.

 

Прокурор Йоанна Запрянова: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат С.Я.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Подсъдима А.М.М.: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

Прокурор:

(п)

Сл. защитник:

(п)

 

(Йоанна Запрянова)

 

(адвокат С.Я.)

 

 

 

 

 

 

Подсъдима:

(п)

 

 

 

(А.М.М.)

 

Съдът намира, че подписаното от страните споразумение е съобразено с изискванията на чл. 381 от НПК, не противоречи на закона и морала, и съответства на събраните по делото доказателства, поради което следва да бъде одобрено и наказателното производство прекратено.

Ето защо и на основание чл. 382, ал. 7, ал. 9 от НПК и чл. 24, ал. 3, от НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото между Районна прокуратура гр. Първомай, представлявана от прокурор Йоанна Запрянова, подсъдимата А.М.М. и служебния й защитник адвокат С.Я.Я. споразумение за решаване на делото.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 14 / 2010 год. по описа на Районен съд гр. Първомай, на основание чл. 24, ал. 3 от НПК.

ПОТВЪРЖДАВА взетата на подсъдимата А.М.М. мярка за неотклонение “Подписка”.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 12:15 часа.

 

Председател: (п)

 

Секретар: (п)

 

ЕК / МЗ