П Р О Т О К О Л     4

 

гр. Първомай, 25.01.2010 год.

 

РАЙОНЕН СЪДПЪРВОМАЙ, ПЪРВИ СЪДЕБЕН СЪСТАВ, в публично съдебно заседание на двадесет и пети януари 2010 година, в следния състав:

 

Председател: ЕЛЕНА КАЛПАЧКА

Съдебни заседатели: ХРИСТИНКА КОСТАДИНОВА

ХРИСТИНКА ВЪЛЧЕВА

 

Секретар Мария Запрянова

Прокурор Миглена Кирова

 

Сложи за разглеждане докладваното от Председателя НОХД № 221 / 2009 година.

 

Производството е по реда на Глава ДВАДЕСЕТ И СЕДМА от НПК.

 

На именното повикване в 10:00 часа:

За Районна прокуратура – Първомай се явява прокурор Миглена Кирова.

Подсъдимият И.С.А., редовно призован, се явява.

Подсъдимият П.А.В., редовно призован, се явява.

Подсъдимият Х.А.К., редовно призован, се явява.

Подсъдимият А.И.Х., редовно призован, се явява.

Пострадалият М.И.К., уведомен по реда на чл. 255 от НПК, не се явява.

 

В залата се явява и адвокат И.С.Д. от Адвокатска колегия – Пловдив, определен от Адвокатска колегия – Пловдив за служебен защитник на подсъдимия И.С.А. с писмо изх. № 228 / 2010 от 18.01.2010 година.

В залата се явява и адвокат С.К.С от Адвокатска колегия – Пловдив, определен от Адвокатска колегия – Пловдив за служебен защитник на подсъдимия П.А.В. с писмо изх. № 227 / 2010 от 18.01.2010 година.

В залата се явява и адвокат С.С.М. от Адвокатска колегия – Пловдив, определен от Адвокатска колегия – Пловдив за служебен защитник на подсъдимия Х.А.К. с писмо изх. № 229 / 2010 от 18.01.2010 година.

В залата се явява и адвокат С.Я.Я. от Адвокатска колегия – Пловдив, определен от Адвокатска колегия – Пловдив за служебен защитник на подсъдимия А.И.Х. с писмо изх. № 232/ 2010 от 18.01.2010 година.

 

Подсъдим И.С.А.: Нямам възможност да ангажирам друг адвокат, тъй като нямам пари да му платя. Съгласен съм да ме защитава адвокат, който назначи съдът.

Подсъдим П.А.В.: Нямам възможност да ангажирам друг адвокат, тъй като нямам пари да му платя. Съгласен съм да ме защитава служебен адвокат.

Подсъдим Х.А.К.: Нямам възможност да ангажирам друг адвокат, тъй като нямам пари да му платя. Съгласен съм да ме защитава адвокат, който е в зала.

Подсъдим А.И.Х.: Нямам възможност да ангажирам друг адвокат, тъй като нямам пари да му платя. Съгласен съм да ме защитава адвокат, който е в залата.

 

Адвокат И.С.Д.: Запознат съм с материалите по делото. Готов съм да поема защитата на подсъдимия, но тъй като подсъдимите нямат противоречиви интереси, с колегите се разбрахме да поеме защитата им само един от нас, адвокат С.Я..

Адвокат С.К.С.: Запознат съм с материалите по делото, но с оглед липсата на противоречиви интереси на подсъдимите защитата на всички подсъдими може да поеме един от колегите, като се договорихме това да е адвокат С.Я..

Адвокат С.С.М.: Също.

Адвокат С.Я.Я.: Запознат съм с материалите по делото. Ще поема защитата на подсъдимите И.С.А., П.А.В., Х.А.К. и А.И.Х. в настоящото производство. Подсъдимите нямат противоречиви интереси.

 

Съдът след съвещание и с оглед изявлението на подсъдимите и адвокатите, и предвид разпоредбата на чл. 372, ал. 2 от НПК, визираща задължителна защита при предварителното изслушване на страните и с оглед непротиворечивите им интереси, счита, че следва да назначи служебен защитник на подсъдимите, като няма пречка това да бъдат явилият се адвокат С.Я.Я. от Адвокатска колегия – Пловдив, като останалите следва да бъдат освободени от залата.

Воден от горното, Съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

НАЗНАЧАВА на подсъдимите И.С.А., П.А.В., Х.А.К. и А.И.Х. за служебен защитник адвокат С.Я.Я. от АК – Пловдив по НОХД № 221 / 2009 год. по описа на РС – Първомай.

ОСВОБОЖДАВА от залата адвокат Д., адвокат С. и адвокат М..

 

Прокурор Миглена Кирова: Моля да ни се даде възможност за постигане на споразумение за решаване на делото.

Адвокат Я.: Съгласен съм да обсъдим споразумение.

Подсъдим И.С.А.: Съгласен съм да сключим споразумение с прокурора.

Подсъдим П.А.В.: Съгласен съм да сключим споразумение с прокурора.

Подсъдим Х.А.К.: Съгласен съм да сключим споразумение с прокурора.

Подсъдим А.И.Х.: Съгласен съм да сключим споразумение с прокурора.

 

Съдът счита, че следва да уважи искането на страните и им предостави възможност да оформят писмено споразумение за решаване на делото, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ПОЧИВКА от 15 минути.

Заседанието прекъсна в 10:20 часа.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: (п)

 

 

СЕКРЕТАР: (п)

 

Заседанието продължава в 10:35 часа в присъствието на страните.

 

По хода на делото:

Прокурор Миглена Кирова: Постигнахме споразумение за решаване на делото. Представям Ви същото в писмен вид, подписано от страните. Да се даде ход на делото по реда на глава ХХІХ от НПК предвид постигнатото споразумение за решаване на делото.

Адвокат С.Я.: Да се даде ход на делото по реда на глава ХХІХ, тъй като постигнахме споразумение за решаване на делото.

 

Съдът счита, че няма процесуални пречки за даване ход на делото по реда на Глава двадесет и девета от НПК, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО по реда на Глава двадесет и девета от НПК.

 

Сне се самоличността на подсъдимия, както следва:

Подсъдим И.С.А., на *** години, роден на *** *** ***, живущ ***, ***, *** гражданин, с *** образование, ***, ***, ***, ЕГН **********.

Подсъдим П.А.В., на *** години, роден на *** *** ***, живущ ***, ***, *** гражданин, с *** образование, ***, ***, ***,***, ЕГН **********.

Подсъдим Х.А.К., на *** години, роден на *** *** ***, живущ ***, българин, *** гражданин, с *** образование, ***, ***, ***, ЕГН **********.

Подсъдим А.И.Х., на *** години, роден на *** *** ***, живущ ***, ***, *** гражданин, с *** образование, ***, ***, ***, ЕГН **********.

 

Съдът, на основание чл. 272, ал. 4 от НПК, провери връчени ли е на подсъдимите препис от обвинителния акт на прокуратурата и разпореждането на съда съгласно чл. 254 от НПК.

 

Подсъдим И.С.А.: Получил съм препис от обвинителния акт на прокуратурата и разпореждането на съда. Призован съм преди повече от 7 дни – на 07.01.2010 година.

Подсъдим П.А.В.: Получил съм препис от обвинителния акт на прокуратурата и разпореждането на съда. Призован съм преди повече от 7 дни – на 07.01.2010 година.

Подсъдим Х.А.К.: Получил съм препис от обвинителния акт на прокуратурата и разпореждането на съда. Призован съм преди повече от 7 дни – на 07.01.2010 година.

Подсъдим А.И.Х.: Получил съм препис от обвинителния акт на прокуратурата и разпореждането на съда. Призован съм преди повече от 7 дни – на 07.01.2010 година.

 

Председателят на състава разясни на страните правото им на отводи на основание чл. 274, ал. 1 от НПК срещу членовете на състава, прокурора, защитника и съдебния секретар.

Отводи не се направиха.

Съдът разясни на страните правата им по закон – НПК.

На основание чл. 275, ал. 1 от НПК дава възможност на страните да правят нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

 

Прокурор Миглена Кирова: Нямам искания.

Адвокат С.Я.: Също.

 

Съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

Дава ход на СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ по реда на Глава двадесет и девета от НПК.

 

ДОКЛАДВА СЕ СПОРАЗУМЕНИЕТО чрез прочитане от прокурора.

 

Прокурор Миглена Кирова: На основание чл. 384 във връзка с чл. 381 и следващите от НПК бе изготвено настоящото споразумение за решаване на делото, като същото бе обсъдено между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от мен, подсъдимия И.С.А., подсъдимия П.А.В., подсъдимия Х.А.К., подсъдимия А.  И.Х., и служебния им защитник адвокат С.Я.Я. от Адвокатска колегия – Пловдив. Със споразумението са обсъдени всички въпроси, произтичащи от извършеното деяние от подсъдимите и на същите бе разяснен смисълът на сключеното споразумение. Подсъдимите И.С.А., П.А.В., Х.А.К. и А.И.Х. декларираха съгласието си, полагайки подписа си доброволно върху предложението за споразумение. Отказват се от разглеждане на делото по общия ред. От престъплението не са причинени имуществени щети.

Адвокат С.Я.: От името на подзащитните ми Ви моля да уважите представеното споразумение и да го одобрите, тъй като същото отговаря на изискванията на чл. 381 и следващите от НПК. Подзащитните ми се признават за виновни, а също така доброволно подписаха проекта за споразумение. Отказват се от разглеждане на делото по общия ред. От престъплението няма настъпили реални вреди, които да са предмет на самото престъпление. Дървата са оставени от органите на Държавно лесничейство на мястото, където са били заловени подсъдимите. Споразумението не противоречи на закона и морала, поради което моля да бъде одобрено от съда.

 

Съдът на основание чл. 382, ал. 4 от НПК запита подсъдимите разбират ли обвинението, признават ли се за виновни, разбират ли последиците от споразумението, съгласни ли са с тях и доброволно ли са подписали споразумението.

 

Подсъдим И.С.А.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм го подписал. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

Подсъдим П.А.В.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм го подписал. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

Подсъдим Х.А.К.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм го подписал. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

Подсъдим А.И.Х.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм го подписал. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът намира, че по представеното предложение за споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 384 във връзка с чл. 381, ал. 6 от НПК то следва да има следния окончателен вид:

 

Подсъдимият И.С.А., на *** години, роден на *** *** ***, живущ ***, ***, *** гражданин, с *** образование, ***, ***, ***, ЕГН **********,

Подсъдимият П.А.В., на *** години, роден на *** *** ***, живущ ***, ***, *** гражданин, с *** образование, ***, ***, ***, ***, ЕГН **********,

Подсъдимият Х.А.К., на *** години, роден на *** *** ***, живущ ***, ***, *** гражданин, с *** образование, ***, ***, ***, ЕГН ********** и

Подсъдимият А.И.Х., на *** години, роден на *** *** ***, живущ ***, ***, *** гражданин, с *** образование, ***, ***, ***, ЕГН **********,

 

СЕ ПРИЗНАВАТ ЗА ВИНОВНИ в това, че на 19.06.2009 г. в землището на с. Градина, обл. Пловдивска, отдел № 2, подотдел В на ДГС – Първомай, след като четиримата предварително се сговорили за неговото осъществяване, без редовно писмено позволително са секли от горския фонд (частна собственост) дървета – 4,8 пространствени кубични метра дърва полски ясен на обща стойност 264,00 лева, поради което и на основание чл.  235, ал. 3, т. 1, във вр. с ал. 1 от НК и във вр.с чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК:

- на подсъдимия И.С.А. СЕ ОПРЕДЕЛЯ НАКАЗАНИЕ „лишаване от свобода” в размер на 9 (девет) месеца, като на основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на наказанието СЕ ОТЛАГА за срок от 3 (три) години.

На основание чл. 67, ал. 2 от НК,  полагането на възпитателни грижи спрямо подсъдимия през изпитателния срок СЕ ВЪЗЛАГАТ на съответния полицейски инспектор при РУ на МВР гр. Чирпан, отговарящ за населеното място по местоживеене *** Загора, на подсъдимия И.С.А..

 

- на подсъдимия П.А.В. СЕ ОПРЕДЕЛЯ НАКАЗАНИЕ „лишаване от свобода” в размер на 9 (девет) месеца, като на основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на наказанието СЕ ОТЛАГА за срок от 3 (три) години.

На основание чл. 67, ал. 2 от НК, полагането на възпитателни грижи спрямо подсъдимия през изпитателния срок СЕ ВЪЗЛАГАТ на съответния полицейски инспектор при РУ на МВР гр. Чирпан, отговарящ за населеното място по местоживеене *** Загора, на подсъдимия П.А.В..

 

- на подсъдимия Х.А.К. СЕ ОПРЕДЕЛЯ НАКАЗАНИЕ „лишаване от свобода” в размер на 9 (девет) месеца, като на основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на наказанието СЕ ОТЛАГА за срок от 3 (три) години.

На основание чл. 67, ал. 2 от НК полагането на възпитателни грижи спрямо подсъдимия през изпитателния срок, СЕ ВЪЗАГАТ на съответния полицейски инспектор при РУ на МВР гр. Чирпан, отговарящ за населеното място по местоживеене *** Загора, на подсъдимия Х.А.К..

 

- на подсъдимия А.И.Х. СЕ ОПРЕДЕЛЯ НАКАЗАНИЕ „лишаване от свобода” в размер на 9 (девет) месеца, като на основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на наказанието СЕ ОТЛАГА за срок от 3 (три) години.

На основание чл. 67, ал. 2 от НК полагането на възпитателни грижи спрямо подсъдимия през изпитателния срок, СЕ ВЪЗЛАГАТ на съответния полицейски инспектор при РУ на МВР гр. Чирпан, отговарящ за населеното място по местоживеене *** Загора, на подсъдимия А.И.Х..

 

Веществените доказателства - два броя дървени каруци с гуми, собственост на подсъдимите П.В. и А.Х., и находящи се в разсадник „Мечка” при ДГС гр. Първомай, на основание чл. 53, ал. 1, буква “а” от НК СЕ ОТНЕМАТ в полза на държавата.

 

Подсъдимите И.С.А., П.А.В., Х.А.К. и А.И.Х. СЕ СЪГЛАСЯВАТ да заплатят направените по делото разноски за служебна защита, определени от Национално бюро за правна помощ, съгласно Закона за правната помощ и Наредба към него.

 

Прокурор Миглена Кирова: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат С.Я.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението

Подсъдим И.С.А.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Подсъдим П.А.В.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Подсъдим Х.А.К.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

Подсъдим А.И.Х.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

 

 

Прокурор:

 

(п)

 

Служебен защитник:

 

(п)

 

(Миглена Кирова)

 

(Адвокат Стефан Янчев )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подсъдим:

 

(п)

 

 

 

(И.А.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подсъдим:

 

(п)

 

 

 

(П.В.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подсъдим:

 

(п)

 

 

 

(Х.К.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подсъдим:

 

(п)

 

 

 

(А.Х.)

 

Съдът намира, че подписаното от страните споразумение е съобразено с изискванията на чл. 381, ал. 5 и 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, поради което следва да бъде одобрено и наказателното производство – прекратено.

Ето защо на основание чл. 384 във връзка с чл. 382, ал. 7 и ал. 9 от НПК, Съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от прокурор Миглена Кирова, подсъдимия И.С.А., подсъдимия П.А.В., подсъдимия Х.А.К., подсъдимия А.И.Х., и служебния им защитник – адвокат С.Я.Я. СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА РЕШАВАНЕ на НОХД № 221 / 2009 год. по описа на Районен съд – Първомай.

На основание чл. 24, ал. 3 от НПК ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по НОХД № 221 / 2009 год. по описа на Районен съд – Първомай.

ПОТВЪРЖДАВА взетата спрямо подсъдимия И.С.А. мярка за неотклонение “Подписка”.

ПОТВЪРЖДАВА взетата спрямо подсъдимия П.А.В. мярка за неотклонение “Подписка”.

ПОТВЪРЖДАВА взетата спрямо подсъдимия Х.А.К. мярка за неотклонение “Подписка”.

ПОТВЪРЖДАВА взетата спрямо подсъдимия А.И.Х. мярка за неотклонение “Подписка”.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

 

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 11:15 часа.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

(п)

 

 

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

1.

 

(п)

 

 

 

 

 

2.

 

(п)

 

 

 

СЕКРЕТАР:

 

(п)

 

 

ЕК / МЗ