ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав, в закрито заседание на втори февруари две хиляди и десета година с

Председател Спасимир Здравчев

 

при разглеждане на материалите по НАХД № 6 по описа на съда за 2010 година намира, че не са налице основанията за разглеждане на делото, а същото следва да се прекрати.

Делото е образувано по Жалба от името на ЕТ „***” - Смолян с адрес: град С., булевард „***” № 90, етаж 4, представлявано от собственика и управителя А. В. К., срещу Наказателно постановление №*** / 17.12.2009 година на Главния директор на ГД „Инспекция за държавен технически надзор” при Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, с което на жалбоподателя на основание чл. 55 ал. 2 от Закона за техническите изисквания към продуктите са наложени имуществени санкции

§              в размер на 500 (петстотин) лева за нарушение на чл. 193 от Наредба за устройството, безопасната експлоатация и техническия надзор на газовите съоръжения и инсталации за втечнени въглеводородни газове;

§              в размер на 1000 (хиляда) лева за нарушение по чл. 141, ал. 1, т. 3 от Наредба за устройството, безопасната експлоатация и техническия надзор на газовите съоръжения и инсталации за втечнени въглеводородни газове.

Наредбата е приета на основание чл. 31, ал. 1 от Закона за техническите изисквания към продуктите (§4 от Преходните разпоредби) и за нарушения на разпоредбите й наказанието е глоба или имуществена санкция от 100 до 2000 лева (аргумент от чл. 55, ал. 2 от ЗТИП), като на основание чл. 58, ал. 3 от ЗТПИ Не подлежат на обжалване наказателните постановления, с които е наложена глоба до 600 лв. включително или имуществена санкция до 1000 лв. включително.

В случая не е нарушено правото на защита на сочения за нарушител търговец. Спазени са изискванията, както на материалния, така и на процесуалния закон. Всяко от установените нарушения е подведено към надлежния законов текст и е определено следващото се за това административно наказание в съответствие с изискванията на чл. 18 и чл. 27 във връзка с чл. 83 от ЗАНН. При съставянето на Акта и издаване Наказателното постановление са съблюдавани императивните разпоредби на чл. 42, чл. 43 и чл. 57, чл. 58 от ЗАНН.

По изложеното и тъй като всяко от наложените наказания за съответното нарушение попада в хипотезата на чл. 58, ал. 3 от ЗТПИ, настоящата инстанция намира, че жалбата от името на ЕТ „***” – С. се явява недопустима.

Отделно от посоченото жалбата от името на търговеца не подписана – не може да се направи обоснован извод за истинността на документа и верността на съдържанието му.

По мотиви от горното жалбата следва да се остави без разглеждане, а съдебното производство по делото - да се прекрати.


Ето защо и на основание чл. 63, ал. 2 от НПК Съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без разглеждане Жалба от името на ЕТ „***” – С., представлявано от собственика и управителя А.В.К., срещу Наказателно постановление № *** / 17.12.2009 година на Главния директор на ГД „Инспекция за държавен технически надзор” при Държавна агенция за метрологичен и технически надзор

Прекратява производството по НАХД № 129 / 2008 година по описа на Районен съд – Първомай.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Административен съд – Пловдив в седемдневен срок от съобщението до страните.

 

 

 

Председател: /п/                                   

 

 

 

                СЗ/ВК