ПРИСЪДА

 

№ 6

 

град Първомай, 25.03.2010 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав в открито съдебно заседание на двадесет и пети март две хиляди и десета година в състав:

 

Председател:

Спасимир Здравчев

Съдени заседатели:

Самуил панайотов

 

Руси шишков

 

при участието на секретаря Атанаска гаджева и прокурора Миглена Кирова, разгледа докладваното от Председателя НОХД № 68 по описа на Съда за 2009 година и

 

ПРИСЪДИ

 

Признава подсъдимата М.А.Т., родена на *** ***, ЕГН **********, българка, българска гражданка, вдовица, неосъждана, със средно икономическо образование, ***, живуща ***, за виновна в това, че в средата на месец август 2008 година в град Първомай, област Пловдив, в качеството си на длъжностно лице по смисъла на чл. 93, т. 1, буква Б от НК, на което е възложено от ръководството на ППЗК „Труд”, квартал Дебър, град Първомай, да изпълнява безплатно, временно работа, свързана с пазене на чуждо имущество – дължимата пшеница на член-кооператорите за 2008 година – съставя неистински частен документ от името на К.Г.Ч. ***, и употребява този документ, за да докаже, че съществува правно отношение - лицето да е получило рента за 2008 година (1055 кг пшеница на стойност 263,75 лева), поради което и на основание чл. 310, ал. 1, предложение 1 във връзка с чл. 309, ал. 1 от НК и във връзка с чл. 54, ал. 1 от НК я осъжда на лишаване от свобода в размер на една година, като на основание чл. 304 от НПК я признава за невинна през инкриминирания период в качеството си на длъжностно лице по смисъла на чл. 93, т. 1, буква Б от НК – отговорник на площадка и склад за зърно в стопански двор № 1 към ППЗК „Труд”, квартал Дебър, град Първомай, назначена със Заповед № 1 / 18.06.2008 година на Председателя на кооперацията, да е присвоила чужди движими вещи (1055 кг пшеница на обща стойност 263,75 лева) на ППЗК „Труд”, квартал Дебър, град Първомай, връчени й в това качество и поверени й да ги пази и управлява, като за улесняването на деянието да е извършила и престъпление по чл. 308, ал. 1, предложение 1 от НК, за което по закон не се предвижда по-тежко наказание, а именно: в средата на месец август 2008 година да е съставила неистински официален документ – списък за раздаване на рента (наем) за култура „пшеница” за реколта 2008 година на ППЗК „Труд”, квартал Дебър, в който срещу името на лицето К.Г.Ч. да е положила подпис с цел този документ да бъде използван, и я оправдава по първоначално повдигнатото й обвинение по чл. 202, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 201 във връзка с чл. 308, ал. 1, предложение 1 от НК.

Отлага на основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на така наложеното наказание лишаване от свобода за срок от три години.

Възлага на основание чл. 67, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК на съответния полицейски инспектор от РУ на МВР – Първомай по местоживеене на подсъдимата М.А.Т. полагането на възпитателни грижи през изпитателния срок на условното осъждане.

Осъжда подсъдимата М.А.Т. да заплати по сметка на Районен съд – Първомай сумата от 302,00 лева за деловодни разноски, както и сумата от 5,00 лева за служебно издаване на изпълнителен лист.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Пловдивски окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

 

Председател:

(п)

 

 

Съдебни заседатели:

1. (п)

 

 

 

2. (п)

СЗ / АГ