О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е    143

гр. Първомай, 15.04.2010 година

 

Първомайски районен съд, втори състав, в закрито заседание на петнадесети април през две хиляди и десета година, в състав:

 

Районен съдия: Матей Златанов

при секретаря Таня Петрова

като разгледа докладваното от съдията гр. д. № 58 по описа на съда за 2010 г.

за да се произнесе, взе предвид:

Постъпила е молба от ищеца З.Й.В., с която прави отказ от иска и моли да бъде прекратено производството по гр. дело № 58 / 2010 година, по описа на РС Първомай.

Производството по делото е спряно по взаимно съгласие на страните на осн. чл. 229, ал. 1, т. 1 от ГПК.

Съдът намира молбата за основателна. Следва да възобнови производството, тъй като е отпаднало основанието за спирането му и същото следва да се прекрати на основание чл. 233 от ГПК, поради отказ от иска.

Държавна такса не е била внесена при образуване на производството, а съгласно чл. 16 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по гражданския процесуален кодекс, такава се дължи и при прекратяване на делото в размер на 25 лв. Съдът счита, че с поведението си ответникът не е станал повод за завеждане на делото и с оглед направения отказ от иска, дължимата държавна такса бъде възложена на ищеца.

Ето защо и на осн. чл. 233 и чл. 78, ал. 2 от ГПК, съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ВЪЗОБНОВЯВА И ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. № 58 / 2010 год. по описа на РС Първомай, поради отказ от иска.

ОСЪЖДА З.Й.В., ЕГН **********,***, да заплати държавна такса в размер на 25 лева по сметка на РС Първомай, на осн. чл. 16 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по гражданския процесуален кодекс.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред ПОС в 7 дневен срок от съобщението на страните, че е изготвено, а в частта му за разноските подлежи на обжалване с частна жалба пред ПОС, в едноседмичен срок от съобщаване на определението от ищеца.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: (п)

МЗ / ТП