П Р О Т О К О Л   34

 

гр. Първомай, 27.01.2010 година.

 

РАЙОНЕН СЪД – ГР. ПЪРВОМАЙ, ПЪРВИ СЪДЕБЕН СЪСТАВ, в открито заседание на двадесет и седми януари 2010 година, с

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕНА КАЛПАЧКА

 

при участие на секретаря Мария Запрянова

сложи на разглеждане гр. д. № 212 по описа за 2009 година, докладвано от Председателя.

 

Заседанието се открива.

На именното повикване в 10:34 часа:

За ищеца „Всестранна кооперация Съгласие – Първомай се явява адвокат С.К.С., с пълномощно по делото.

За ответника ЕТ „К.П. – Делта”, се явява К.Т.П. – собственик на ЕТ „К.П. – Делта”.

Вещо лице Д.Ж.С. налице.

 

По хода на делото:

Адвокат С.: Да се даде ход на делото.

Ответник К.П.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че няма процесуална пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Адвокат С.: Моля да бъде разпитано вещото лице. Водим и допуснатия ни до разпит свидетел Е.Д.Г.

Междувременно проведохме разговори, на които посочихме параметри на спогодбата, като в смисъл, желанието на нас, като ищци, е да ни бъде заплатена сумата 2218,00 лева – главница на сключено споразумение, като на база на взаимни отстъпки се отказахме от неустойката. Другото, което искахме, е да ни бъдат заплатени разноските по делата. Тези параметри поддържам и сега. Отговорът, който получихме е, че не може да бъде постигната спогодба при тези параметри. Ако сега има промяна в становището на ответника, моля да го изрази.

 

Ответник К.П.: Съгласна съм да бъде заплатена на ищеца „Всестранна кооперация Съгласие” Първомай въпросната сума, но срокът, който ми предложиха, беше много кратък. Аз не мога да намеря средства, понеже съм безработна, и трябва да намеря начин да се снабдя със сумата, за да я заплатя. Съгласна съм да се разпита вещото лице, след което ще помоля за почивка, за да се консултирам с адвоката си, който е възпрепятстван и не може да се яви по делото, за което ще моля за почивка.

 

Съдът счита, че следва да пристъпи към изслушване на вещото лице, след което да бъде дадена почивка от пет минути и даде възможност на ответника за изразяване на становище по конкретно предложените параметри за спогодба от ищеца, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИСТЪПИ СЕ към изслушване на вещото лице.

 

Сне се самоличността на вещото лице, както следва:

Вещо лице Д.Ж.С. – *** години, ***, *** гражданка, ***, ***, с *** образование, ***, от гр. ***.

 

Съдът предупреди вещото лице за наказателната отговорност по чл. 291 от НК.

Вещо лице Д.Ж.С.: Известна ми е наказателната отговорност. Обещавам да дам безпристрастно заключение.

Представила съм писмено заключение, което поддържам.

 

Адвокат С.: При запознаване със заключението установих, че има различие в цифром и словом изписаната сума, посочена като неустойка в раздел V на заключението. Кое да приемем за вярно? 

Вещо лице Д.Ж.С.: В раздел V на заключението, в посочена неустойка, като цифром и словом, има различие. Допуснала съм техническа грешка при изписване словом на сумата 2461.46. Да се счита за неустойка сумата от 2461.46. Същата се формира от сбора на 1280,00 лева и 1181,46 лева , което означава, че е 2461.46 (две хиляди четиристотин шестдесет и един лева и четиридесет и шест стотинки).

 

Ответник К.П.: Не съм съгласна със съдебно-счетоводната експертиза, и по конкретно с прекомерно високите лихви за период от два месеца.

Вещо лице Д.Ж.С.: При изготвяне на заключението, съм се ръководила от договорите и споразумението, сключено след това, където е упоменат размерът на неустойката, поради което моята задача се свежда до техническото пресмятане на така уговорената от страните неустойка върху неплатената главница, съгласно чл. 7 от споразумението в размер на 1% дневно.

Ответник К.П.: Нямам други въпроси към вещото лице.

 

Съдът счита, че следва да приеме заключението на вещото лице, тъй като същото е изготвено професионално, и напълно отговаря на поставената задача и е съобразено с наличните доказателства по делото и формулираното искане от ищеца, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА представеното заключение на вещо лице Д.Ж.С..

ОПРЕДЕЛЯ на същото възнаграждение на размер на 150,00 лева, съгласно приложената справка декларация, които са внесени с вносна бележка от 14.12.2009 година от ищеца.

На вещото лице се издаде РКО от внесения депозит.

 

ДАВА ПОЧИВКА от пет минути.

 

Заседанието прекъсна в 10:55 часа.

 

Председател: (п)

 

Секретар: (п)

 

Заседанието продължи в 11:00 часа в присъствието на страните.

 

Адвокат С.: Предложеното от нас споразумение е да ни бъде заплатена главницата по споразумение от 16.02.2009 год. в размер на 2218,00 (две хиляди двеста и осемнадесет) лева, като се отказваме от неустойката в размер на 2483,66 (две хиляди четиристотин осемдесет и три лева и шестдесет и шест стотинки), за което евентуално ще направим отказ от иска. Държим да ни бъдат заплатени направените по делото разноски в размер на 152,00 (сто петдесет и два) лева, заплатени за експертиза, и 101.57 (сто и един лева и петдесет и седем стотинки), такси в производството, както и половината от заплатените адвокатски хонорари по двете дела – по настоящото дело и по заповедното производство. По заповедното производство е заплатен хонорар от 450,00 (четиристотин и петдесет) лева, като претендираме половината от него в размер на 225,00 (двеста двадесет и пет) лева, както и половината от заплатения по настоящото дело, т.е. в размер на 420,00 (четиристотин и двадесет) лева, или в настоящото производство, тъй като по заповедното производство ще бъде издаден изпълнителен лист за цялата сума, заплатена като адвокатски хонорар, претендираме сумата 195,00 (сто деветдесет и пет) лева. Държим сумата да ни бъде заплатена в едномесечен срок от днес, след което ще бъде престъпено към принудително изпълнение. Това е срокът, за който можем да отложим изпълнението на евентуалното споразумение.

Ответник К.П.: Съгласна съм с така предложеното споразумение.

 

Съдът счита, че споразумението следва да има окончателен вид:

 

„ВСЕСТРАННА КООПЕРАЦИЯ СЪГЛАСИЕ – ПЪРВОМАЙ”, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: гр. Първомай, ул. „Орфей” № 16, представлявана от Н.М.С., с ЕГН: **********,***, чрез пълномощник адвокат С.К.С. ***, ищец по гр. д. № 212 по описа на Районен съд Първомай за 2009 год., и К.Т.П., с ЕГН: **********,***, като собственик и представляващ ЕТ „ К.П. – Делта”, с БУЛСТАТ ***, със седалище и адрес на управление: гр. Първомай, ул. „***” № ***, ответник по гр. дело № 212 по описа на Районен съд Първомай за 2009 година, СЕ СПОРАЗУМЯХА за следното:

К.Т.П., с ЕГН: **********,***, като собственик и представляващ ЕТ „ К.П. – Делта”, с БУЛСТАТ ***, със седалище и адрес на управление: гр. Първомай, ул. „***” № ***, ПРИЗНАВА СЪЩЕСТВУВАНЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЕТО СИ към „ВСЕСТРАННА КООПЕРАЦИЯ СЪГЛАСИЕ – ПЪРВОМАЙ”, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: гр. Първомай, ул. „Орфей” № 16, представлявана от Н.М.С., с ЕГН: **********,***, чрез пълномощник адвокат С.К.С., в размер на 2218,00 (две хиляди двеста и осемнадесет) лева по споразумение от 16.02.2009 год., ведно със законната лихва, съгласно Заповед за изпълнение по реда на чл. 410 от ГПК по ч. гр. д. № 188 / 2009 год. по описа на Районен съд Първомай, и присъдените по същото разноски.

К.Т.П., с ЕГН: **********,***, като собственик и представляващ ЕТ „ К.П. – Делта”, с БУЛСТАТ ***, със седалище и адрес на управление: гр. Първомай, ул. „***” № ***, НЕ ДЪЛЖИ на „ВСЕСТРАННА КООПЕРАЦИЯ СЪГЛАСИЕ – ПЪРВОМАЙ”, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: гр. Първомай, ул. „Орфей” № 16, представлявана от Н.М.С., с ЕГН: **********,***, чрез пълномощник адвокат С.К.С., сумата от 2483,66 (две хиляди четиристотин осемдесет и три лева и шестдесет и шест стотинки), представляваща неустойка по споразумение от 16.02.2009 год.

К.Т.П., с ЕГН: **********,***, като собственик и представляващ ЕТ „ К.П. – Делта”, с БУЛСТАТ ***, със седалище и адрес на управление: гр. Първомай, ул. „***” № ***, СЕ ЗАДЪЛЖАВА ДА ЗАПЛАТИ на „ВСЕСТРАННА КООПЕРАЦИЯ СЪГЛАСИЕ – ПЪРВОМАЙ”, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: гр. Първомай, ул. „Орфей” № 16, представлявана от Н.М.С., с ЕГН: **********,*** направените по делото разноски в размер на:

        101.57 (сто и един лева и петдесет и седем стотинки) – за държавни такси;

        152,00 (сто петдесет и два) лева – за съдебно-счетоводна експертиза, и

        195,00 (сто деветдесет и пет) лева – за адвокатски хонорар, в едномесечен срок от днес.

Плащането на всички суми следва да се извърши по банков път по банкова сметка № ***, банков код ***, ***” АД, с титуляр С.К.С..

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

За ищеца – адвокат С.К.С. – пълномощник: (п)

 

 

За ответника – К.Т.П. – собственик и представляващ: (п)

 

 

СЪДИЯ: (п)

 

 

Съдът счита, че следва да приеме да бъде одобрено постигнатото споразумение, което не противоречи на закона и морала, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА така постигнатата спогодба.

ПРЕКРАТЯВА производството по гражданско дело № 212 по описа на Районен съд – Първомай за 2009 година.

 

Определението в частта за прекратяване на производството подлежи на обжалване в едноседмичен срок от днес пред ПОС, като в частта за одобряване на спогодбата е окончателно и има последици на влязло в сила решение.

 

Заседанието се закри в 11:45 часа.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

 

 

Председател: (п)

 

 

Секретар: (п)