Р Е Ш Е Н И Е

 13

гр. Първомай, 01.03.2010 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Първомайският районен съд, първи съдебен състав, в публично заседание на първи март през две хиляди и десета година, в състав:

                                                                                    Съдия: Е. Калпачка

при секретаря Мария Запрянова

като разгледа докладваното от съдията бр. д. № 41 по описа на съда за 2010 г.

за да се произнесе, взе предвид:

            Молба за развод по чл. 50 от СК.

            Молителите желаят да бъде прекратен бракът им, сключен на *** г., който е първи по ред за страните, по непоколебимо взаимно съгласие, като се одобри споразумението, с което са уредили всички въпроси, произтичащи от прекратяване на брака.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

            Молителите са сключили граждански брак в гр. П., с акт № *** от *** г. на община П., видно от представеното удостоверение за сключен граждански брак. Бракът е първи за съпрузите. От брака си страните нямат родено едно дете, което не е навършило пълнолетие. Детето им Т. Б. Т. е роден на *** год., видно от представените удостоверения за раждане на детето, издадено от община П., район „***”. Между съпрузите е формирано общо съгласие за разтрогване на брака, тъй като същият е станал формален.

            Съдът намира, че молителите са категорични в желанието си за прекратяване на брака и имат непоколебимо взаимно съгласие за това. Бракът следва да бъде прекратен по взаимно съгласие на съпрузите.

С представеното споразумение страните са уредили взаимоотношенията си, по повод постигнатото съгласие за прекратяване на брака. Със същото е постигнато съгласие относно упражняване на родителските права върху роденото от брака дете, местоживеенето му, режима на лични контакти, имуществените отношения на страните, ползването на семейното жилище, фамилно име и издръжката между съпрузите. Представеното споразумение не противоречи на закона и морала и интересите на детето, поради което следва да бъде одобрено от съда.

Ответникът следва да бъде осъден да заплати държавна такса в размер на 2% върху тригодишните платежи по споразумението за издръжка на малолетното дете, в размер на 144 лева, на основание чл. 7, т. 2 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК.

Водим от горните съображения, съдът:

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА сключения с акт № *** от *** г. в гр. П. граждански брак между Б.Т.Т., с ЕГН: **********,***, и Е.Б.Т., с ЕГН: **********,***, по взаимно съгласие между съпрузите, на осн. чл. 50 от СК.

 

ОДОБРЯВА постигнатото между съпрузите споразумение, по силата на което:

1. Ненавършилото пълнолетие дете Т. Б. Т., с ЕГН: **********, ще има следното местоживеене:***.

2. Родителските права върху роденото от брака дете Т. Б. Т., с ЕГН: **********, се предоставят за упражняване на майката - Е.Б.Т., ЕГН: **********.

            3. На бащата Б.Т.Т., ЕГН: **********, се определя следният режим на лични отношения с детето Т. Б. Т., с ЕГН: **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от 08.00 часа на съботния до 21.00 часа на неделния ден, както и по един месец през летния сезон по споразумение между родителите, който да не съвпада с платения годишен отпуск на майката, както и всякога по споразумение между родителите.

            4. Бащата Б.Т.Т., ЕГН: **********, се задължава да заплаща на Е.Б.Т., ЕГН: **********, като на майка и законен представител на малолетното дете Т. Б. Т., с ЕГН: **********, по 200 (двеста) лева месечна издръжка за детето, начиная от влизане в сила на решението до навършване на пълнолетие на детето или на друга причина за прекратяването или изменянето й, ведно със законната лихва, начиная от падежа, до окончателното изплащане на задължението.

            5. След прекратяване на брака съпругата - Е.Б.Т., ЕГН: **********, ще запази фамилното си име – Т..

            6. Страните декларират, че нямат претенции за издръжка един към друг.

7. Семейното жилище - апартамент находящ се в гр. П., ул. „***” № 1, ет. 4, ап. 9, собственост на родителите на съпруга Б.Т.Т., се предоставя за ползване на съпругата Е.Б.Т. и детето Т. Б. Т., за срок от една година от влизане на решението в сила.

 

            ОСЪЖДА Б.Т.Т., с ЕГН: **********,***, да заплати държавна такса в размер на 144 лв. /сто четиридесет и четири лева/ по сметка ***.

 

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

Районен съдия: /П/

ЕК/НК