Р Е Ш Е Н И Е

 15

гр. Първомай, 05.03.2010 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

          Първомайският районен съд, втори съдебен състав, в публично заседание на двадесет и трети февруари  през две хиляди и десета година, в състав:

 

                                                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: МАТЕЙ ЗЛАТАНОВ

 

при секретаря ТАНЯ ПЕТРОВА

като разгледа докладваното от съдията гр. д. № 19 по описа на съда за 2010 г., за да се произнесе, взе предвид:

          Молба за развод по чл. 50 от СК.

          Молителите желаят да бъде прекратен бракът им, сключен на 21.04.1991 година, по непоколебимо взаимно съгласие, като се одобри споразумението, с което са уредили всички въпроси, произтичащи от брака и неговото прекратяване.

          Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

          Молителите са сключили граждански брак с  акт № *** от *** година на Община П. Бракът е първи за съпрузите. От брака си имат родено едно дете – Н. Г. Д., родена на *** година, видно от представеното удостоверение за раждане. Между съпрузите са се появили сериозни противоречия от различен характер, което е довело до формиране на общо съгласие за разтрогване на брака, тъй като същият е станал формален.

           Съдът намира, че молителите са категорични в желанието си за прекратяване на брака и имат непоколебимо взаимно съгласие за това. Бракът следва да бъде прекратен по взаимно съгласие на съпрузите.

С представеното споразумение страните са уредили взаимоотношенията си. Със същото е постигнато съгласие относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на роденото от  брака дете.

        Страните заявяват, че не притежават семейно жилище към момента на фактическата раздяла и роденото от брака дете ще живее при родителя, който упражнява родителските права, в негово жилище на адрес гр.П., ул. “***” № 54. Представеното споразумение не противоречи на закона и е в интерес на детето, поради което следва да бъде одобрено от съда.

С оглед постигнатото споразумение съпрузите следва да поемат поравно дължимите такси и разноски в производството, като се определи окончателна държавна такса за завеждане на дело в размер на 40 лв, от които 25 лв внесени предварително от съпругата. Съгласно чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по гражданския процесуален кодекс, съпруга следва да бъде осъден да заплати  държавна такса в размер на 2% върху тригодишните платежи за издръжката. Съгласно постигнатото споразумение между съпрузите, месечната сума за издръжка е 100 лева, а следващата се държавна такса – 72 лева.

 

Водим от горните съображения, съдът:

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА сключения с акт № *** от *** година на Община П., граждански брак между М.А.Д. с ЕГН ********** *** и Г.Д.Д. с ЕГН ********** ***, по взаимно съгласие между съпрузите, на осн. чл. 50 от СК.

ОДОБРЯВА постигнатото между съпрузите споразумение, както следва:

ПРЕДОСТАВЯ родителските права върху роденото от брака  дете – Н. Г. Д., ЕГН: ********** на майката М.А.Д. с ЕГН ********** ***.

ОСЪЖДА Г.Д.Д. с ЕГН ********** ***  да заплаща на детето си Н. Г. Д., ЕГН: **********, чрез неговата майка и законен представител М.А.Д. с ЕГН ********** *** ежемесечна издръжка в размер на 100 лева /сто лева/, считано от 29.01.2010 година до настъпване на законови обстоятелства за изменяването  или прекратяването й.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на бащата Г.Д.Д. с ЕГН ********** *** с  детето Н. Г. Д., ЕГН: **********  всяка първа и трета събота и неделя от месеца за времето от 8,00 часа в събота до 20,00 часа в неделя с преспиване, както и един месец през лятото, във време различно от годишния отпуск на майката.

ПОСТАНОВЯВА след прекратяването на брака жената да носи брачното си фамилно име - Д.

СТРАНИТЕ заявяват, че след прекратяване на брака съпрузите не си дължат издръжка един на друг.

СТРАНИТЕ заявяват, че не претендират помежду си за направените по делото разноски.

СТРАНИТЕ заявяват, че с настоящето споразумение уреждат имуществените си и неимуществени отношения, произтичащи от прекратяването на брака и за в бъдеще няма да имат претенции помежду си.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 40 лв /четиридесет лева/, 25 лв /двадесет и пет лева/ от които внесени предварително от съпругата М.А.Д. с ЕГН ********** ***.

ОСЪЖДА  Г.Д.Д. с ЕГН ********** ***, да заплати държавни такси в размер на 79,50 лева /седемдесет и девет лева и петдесет стотинки/ по сметка ***.

ОСЪЖДА  М.А.Д. с ЕГН ********** ***, да заплати държавна такса в размер на 7,50 лева /седем лева и петдесет стотинки/ по сметка ***.

РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /П/

МЗ/НК