Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

Номер   № 3                             09.02.2010 година              град Първомай

 

ПЪРВОМАЙСКИЯ РАЙОНЕН  СЪД                              ВТОРИ   СЪСТАВ

На девети февруари  през  две хиляди и десета година, в публично заседание в  следния състав:

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: Матей Златанов

                                                               ЧЛЕНОВЕ:

                                    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

  

СЕКРЕТАР: Таня Петрова

като разгледа докладваното от съдията Матей Златанов

гражданско дело номер 14 по описа  за 2010 година, за да се произнесе, взе предвид:

          Молба за развод по чл. 50 от СК.

          Молителите желаят да бъде прекратен бракът им, сключен на *** година, по непоколебимо взаимно съгласие, като се одобри споразумението, с което са уредили всички въпроси, произтичащи от брака и неговото прекратяване.

          Съдът, като прецени събраните доказателства, установи:

          Молителите са сключили граждански брак с  акт № *** от *** година на Община С., област С. Бракът е първи за съпрузите. От брака си имат родено едно дете И. В. Т. – родена на *** година. Между съпрузите са се появили сериозни противоречия от различен характер, което е довело до формиране на общо съгласие за разтрогване на брака, тъй като същият е станал формален.

Съдът намира, че молителите са категорични в желанието си за прекратяване на брака и имат непоколебимо взаимно съгласие за това. Бракът следва да бъде прекратен по взаимно съгласие на съпрузите.

С представеното споразумение страните са уредили взаимоотношени-ята си. Със същото е постигнато съгласие относно упражняването на родителските права върху роденото от брака дете, личните отношения и ползването на семейното жилище.  Страните не са придобили движими и недвижими вещи в режим на семейна имуществена общност. Представеното споразумение не противоречи на закона, поради  което следва да бъде одобрено от съда.

Съгласно чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по гражданския процесуален кодекс, съпрузите следва да бъдат осъдени да заплатят окончателна държавна такса в размер на 40 лева. С оглед постигнатото споразумение съпрузите следва да поемат поравно дължимите такси и разноски в производството. В изпълнение на разпоредбите  на чл.7, ал.2 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, следва да осъди молителя В.Т.Т. да заплати на държавата по сметка на Районен съд Първомай държавна такса в размер  два процента върху тригодишните падежи на издръжката на малолетното дете.

Водим от горните съображения, съдът:

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА сключения с акт № *** от *** година на Населено място С., Община С., област С.  граждански брак между Р.П.Т. ЕГН: ********** *** и В.Т.Т. с ЕГН: ********** ***, по взаимно съгласие между съпрузите, на осн. чл. 50 от СК.

ОДОБРЯВА постигнатото между съпрузите споразумение, както следва:

ПРЕДОСТАВЯ родителските права върху роденото от брака  дете – И. В. Т. ЕГН: **********  на майката Р.П.Т.   с п.а.

ОСЪЖДА В.Т.Т.  с п.а. да заплаща на детето си И. В. Т. ЕГН: **********, чрез неговата майка и законен представител Р.П.Т. с п.а. ежемесечна издръжка в размер на 200 лева /двеста лева/, считано от влизането на решението в сила или до настъпване на законови обстоятелства за изменяването  или прекратяването й, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на бащата В. Т.Т. с п.а., с детето И. В. Т. ЕГН: **********  всяка първа и трета събота и неделя от месеца за времето от 8,00 часа в събота до 18,00 часа в неделя с преспиване в дома на бащата, както и един месец през лятото, като този месец не съвпада с платения годишен отпуск на майката.

ПОСТАНОВЯВА след прекратяването на брака жената да носи брачното си фамилно име - Т.

ПО ОТНОШЕНИЕ  ползването на семейното жилище, находящо се в град С., ЖК “***”, блок ***, вход ***, етаж ***, апартамент ***, по желание на молителите, съдът не следва да се произнася, тъй като същото е освободено преди повече от две години и оттогава те нямат такова.

СТРАНИТЕ заявяват, че по време на брака нямат придобити никакви недвижими и движими вещи, банкови сметки, ценни книжа, които да имат статут на съпружеска имуществена общност.

СТРАНИТЕ заявяват, че след прекратяване на брака съпрузите не си дължат издръжка един на друг.

СТРАНИТЕ се споразумяват съпругът В.Т.Т. с п.а. да поеме изцяло заплащането на всички остатъчни дължими суми по договор за кредит срещу ипотека № *** година, от *** година, сключен по време на брака от двамата съпрузи с “***” АД гр.С.      

СТРАНИТЕ заявяват, че с настоящето споразумение уреждат имуществените си и неимуществени отношения, произтичащи от прекратяването на брака.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 40 лв /четиридесет лева/ , платими поравно от молителите.

ОСЪЖДА  Р.П.Т. ЕГН: ********** *** да заплати държавна такса в размер на 20.00 лева /двадесет лева/ по сметка на Районен съд Първомай.

ОСЪЖДА  В.Т.Т. с ЕГН: ********** ***  да заплати държавна такса в размер на 164.00 лева /сто шестдесет и четири лева/ по сметка на Районен съд Първомай.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /П/

 

МЗ/НК