Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

Номер         24                                             01.04.2010 година                          град Първомай

 

ПЪРВОМАЙСКИЯ РАЙОНЕН  СЪД                                                   ВТОРИ   СЪСТАВ

На шестнадесети март  през  две хиляди и десета година, в публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                                                                

                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Матей Златанов

                                                                  ЧЛЕНОВЕ:

                                       СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

  

  

СЕКРЕТАР: Таня Петрова

като разгледа докладваното от съдията Матей Златанов

гражданско дело номер 317 по описа  за 2009 година, за да се произнесе, взе предвид:

            Предявен е иск за прекратяване на брака с правно основание чл.49 ал.1 СК.

Ищцата Д.П.Д. твърди в исковата си молба, че с ответника са законни съпрузи сключили граждански брак на ***г., който е първи и за двамата и от който имат родени две деца  – В. И. Д., родена на ***г. и Д. И. Д., родена на ***г. В началото на семейния живот отношенията между съпрузите били нормални, двамата се грижели за отглеждането и възпитанието на първото родено от брака дете. След раждането на второто дете, отношенията им се влошили, ищцата заминала на работа в чужбина и при завръщането нупуснала семейното жилище, като понастоящем живее при родителите си в с.Я., обл. П. Родените от брака деца живеят при съпруга в семейното жилище в Г., обл.П.

 Счита, че бракът й с ответника е дълбоко и непоправимо разстроен. Моли съда да постанови решение, с което да прекрати брака като дълбоко и непоправимо разстроен без да се произнася по въпроса за вината, да  предостави упражняването на родителските права по отношение на родените от брака деца на ответника, да определи режим на лични контакти на ищцата с децата, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 9.00 часа в събота до 18.00 часа в неделя със преспиване, както и един месец през лятото. Ищцата е съгласна да заплаща ежемесечна издръжка на родините от брака деца в размер на 60 лв за всяко от тях, чрез техния баща и законен представител. Иска от съда да постанови след прекратяване на брака да носи предбрачното си фамилно име И. Не претендира ползване на семейното жилище в с.Г.

            Ответникът И.Д.Д. не представя писмен отговор. Не се явява в с.з.

Дирекция „Социално подпомагане” Ст.Загора, редовно призована не изплаща представител. Представя по делото социален доклад.

Съдът като обсъди събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност и като взе предвид становищата и доводите на страните, приема за установена следната фактическа обстановка:

Видно от представеното по делото удостоверение за сключен граждански брак по акт № ***г. страните по делото са законни съпрузи сключили граждански брак на ***г. в с.Г., обл.П. По делото не се спори, че от брака си страните имат родени две деца – В. И. Д., родена на ***г. и Д. И. Д., родена на ***г.

С оглед правилно изясняване на делото от фактическа страна са допуснати и събрани гласни доказателства. От разпитаният по делото свидетел се установи, че неразбирателствата и проблемите в семейството датират от много години. Разпитаният свидетел отдават това на поведението на ответника, свързано с грубо и неуважително отношение към съпругата му. Същата сочи, че той обижда ищцата без основателна причина. Свидетеля заявява още, че съпрузите са във трайна фактическа раздяла. Съдът кредитира с доверие показанията на разпитаният свидетел, тъй като същите са вътрешно непротиворечиви и отразяват преки впечатления от семейния живот на страните.

            При така описаната фактическа обстановка съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен. По желание на ищцата не следва да издирва вината за това дълбоко разстройство в брачните отношения. С оглед на горното, съдът намира, че понастоящем между съпрузите са изчезнали отношенията на обич, взаимно уважение, доверие, привързаност, а трайно са установени отношения на неразбирателство и недоверие, които лишават брака от негово присъщо вътрешно съдържание, изискуемо от закона и нравите на обществото, като този брак не е в интерес на съпрузите и роденото от брака малолетно дете. С оглед на установената по-горе фактическа обстановка, съдът намира, че бракът между страните е и непоправимо разстроен.

            Предвид гореизложеното съдът намира, че бракът между страните не може да бъде запазен и заздравен, настъпило е дълбоко и непоправимо разстройство в същия, поради което следва да бъде прекратен.

            ПО ВЪПРОСА ЗА ВИНАТА

            Съдът счита, че с оглед направеното искане от ищцата и липсата на становище от страна на ответника, не следва да се произнася по въпроса за вината за дълбокото и непоправимо разстройство на брака.

            ПО ВЪПРОСА ЗА УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА

            Съдът счита, че родителските права спрямо родените от  брака деца В. И. Д., родена на ***г. и Д. И. Д., родена на ***г следва да се предоставят на бащата, тъй като от събраните по делото гласни доказателства се установи, че от момента на фактическата раздяла основно той полага грижи по тяхното отглеждане на възпитание, добър баща е, има необходимите родителски качества и според представения социален доклад.

Съдът намира, че следва да определи режим на лични контакти на майката с децата В. И. Д., родена на ***г. и Д. И. Д., родена на ***г., както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 9.00 ч. в събота до 18.00ч. в неделя и 30  дни през лятото, когато това не съвпада с платения годишен отпуск на бащата.

            ПО ВЪПРОСА ЗА ИЗДРЪЖКАТА

            С оглед определяне размера на дължимата издръжка, съдът взе предвид материалните възможности на страните.

Съдът счита, че с оглед възрастта на детето В. И. Д., родена на ***г., нормативната уредба по въпроса за размера на дължимата издръжка и възможностите на родителите, следва да определи ежемесечна издръжка в размер на 80,00 лв., която да се заплаща от майката.

Съдът счита, че с оглед възрастта на детето Д. И. Д., родена на ***г., родена на ***г., нормативната уредба по въпроса за размера на дължимата издръжка и възможностите на родителите, следва да определи ежемесечна издръжка в размер на 60,00 лв., която да се заплаща от майката.

 

            ПО ВЪПРОСА ЗА ПОЛЗВАНЕТО НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ

            От събраните по делото доказателства се установи, че като семейно жилище на страните са ползвали къща в с.Г. в дворното място на родителите на ответника. Ищцата не претендира ползването й, поради което съдът счита, че не следва да се произнася по този въпрос.         

            ПО ВЪПРОСА ЗА ФАМИЛНОТО ИМЕ

Ищцата е направила искане след прекратяване на брака да носи предбрачното си фамилно име И. Съдът намира, че следва да уважи направеното искане.

            Разноските по делото, съобразно констатациите за брачна вина, изложени в мотивите и на основание чл.270 ал.1 ГПК, следва да бъдат понесени поравно от страните.

            Водим от гореизложените съображения, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

            ПРЕКРАТЯВА сключения на ***г. с акт № ***г. в с.Г., обл.П. граждански брак между Д.П.Д., ЕГН **********,***, съдебен адрес - гр.Първомай, ул. “Княз Борис І” № 1 , адв.С.М. и И.Д.Д., ЕГН **********,***, като ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН, без да се произнася по въпроса за вината.

            ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права спрямо малолетното дете Д. И. Д., ЕГН ********** на бащата И.Д.Д., с п.а., като ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на майката Д.П.Д. с детето, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 9.00ч. в събота до 18.00ч. в неделя и 30 дни през лятото, когато това не съвпада с платения годишен отпуск на бащата.

            ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права спрямо непълнолетното дете  В. И. Д., ЕГН ********** на бащата И.Д.Д., с п.а., като ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на майката Д.П.Д. с детето, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 9.00ч. в събота до 18.00ч. в неделя и 30 дни през лятото, когато това не съвпада с платения годишен отпуск на бащата.

 

            ОСЪЖДА Д.П.Д., ЕГН **********,*** да заплаща на малолетното си дете Д. И. Д., ЕГН ********** , чрез неговия баща и законен представител И.Д.Д., ЕГН **********,*** ежемесечна издръжка в размер на 60,00лв /шестдесет лева/, считано от завеждане на иска - 14.12.2009г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до настъпване на законно основание за изменение или прекратяване на издръжката.

            ОСЪЖДА Д.П.Д., ЕГН **********,*** да заплаща на непълнолетното дете  В. И. Д., ЕГН **********, чрез неговия баща и законен представител И.Д.Д., ЕГН **********,*** ежемесечна издръжка в размер на 80,00лв /осемдесет лева/, считано от завеждане на иска - 14.12.2009г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до настъпване на законно основание за изменение или прекратяване на издръжката.

ПОСТАНОВЯВА след прекратяване на брака съпругата да носи предбрачното си фамилно име – И.

            ОСЪЖДА Д.П.Д., ЕГН **********,***  да заплати ДТ върху присъдената издръжка в размер на 201,60 лв /двеста шестдесет и един лева и шестдесет стотинки/лв. по сметка на Районен съд Първомай.

            ОПРЕДЕЛЯ ОКОНЧАТЕЛНА ДТ в размер на 50,00 лв /петдесет лева/, 25 лв, внесени предварително от ищцата.

            ОСЪЖДА Д.П.Д., ЕГН **********,*** да заплати ДТ по сметка на РС Първомай в размер на 12,50 лв /дванадесет лева и петдесет стотинки/.

            ОСЪЖДА И.Д.Д., ЕГН **********,*** да заплати ДТ по сметка на РС Първомай в размер на 12,50 лв /дванадесет лева и петдесет стотинки/.

 

            Решението подлежи на въззивно обжалване в двуседмичен срок от връчване решението на страните, пред Пловдивски Окръжен съд.

 

РАЙОНЕН  СЪДИЯ: /П/

МЗ/НК