Р Е Ш Е Н И Е 

 

Номер       11                                        26.02. 2010 година                                  Град  Първомай  

 

 

В  И М Е Т О  Н А  Н А Р О Д А

 

 

Първомайски районен съд                                                      Втори  граждански състав

На втори февруари                                                                 година две хиляди и девета

В публичното заседание в следния състав

 

                                                                                             Председател: Матей Златанов

                                                                                             Членове:

Секретар: Таня Петрова

Прокурор:

като разгледа докладваното от председателя Матей Златанов гражданско дело номер 286 по описа за 2008 година, установи:

            Производство по реда на чл. 443 от ГПК, във вр. с чл. 14 от ЗЛС.

            Молителката желае съда да обяви смъртта на П. Х. П., роден на *** ***, област П., като обяви за дата на смъртта 03.09.1995 година. Моли да бъде задължена Община Първомай да състави акт за смърт.

            Община Първомай не взема становище по молбата.

            Районна прокуратура прие молбата за основателна и доказана.

            Съдът, като прецени събраните доказателства, с оглед становището на страните и разпоредбите на чл. 424 и сл. от ГПК, намери за установено от фактическа и правна страна следното:

            Молителката е сестра на П. Х. П., видно от представеното удостоверение за родствени връзки № 193/26.10.2009 година. Видно от представените удостоверения за постоянен и настоящ адрес № 14 и 15 от 27.10.2009 година на Кметство село Е.,  П. Х. П. е жител ***.

            От събраните по делото гласни доказателства от разпита на свидетелите Д. и К., както и от приложените документи от РПУ Първомай – служебна бележка за издирващо се лице, обявено за ОДИ с телеграма № 4025/1995 година, се установи безспорно, че П. Х. П. е излязъл от дома си на 03.09.1995 година и от тогава никой не го е виждал. Близките са го издирвали по роднини и болници, но не получили никаква информация за него.

            Съгласно разпоредбата на чл. 14 от ЗЛС след като изтекат пет години от отсъствието на едно лице съдът, по искане на всеки заинтересован или прокурора обявява неговата смърт. Безспорно се доказа в настоящото производство, че от 03.09.1995 година П. Х. П. е напуснал дома си, откогато отсъства и няма данни за него, въпреки обявяването му за ОДИ. От тогава са изминали петнадесет години. Налице са условията за обявяване смъртта на П. Х. П. Съгласно чл. 16, ал.2 от ЗЛС съдът следва да приеме за ден на смъртта денят на последното известие за лицето, а именно 03.09.1995 година.

Съгласно разпоредбата на чл. 443 от ГПК молбата за обявяване на смъртта на лицето е подсъдна на настоящия съд, тъй като последното местожителство на П. Х. П. е било в село Е., Община Първомай.

            Поради изложеното съдът следва да счете молбата за основателна и обяви смъртта на П. Х. П., като посочи дата на смъртта 03.09.1995 година. Следва да задължи Община Първомай да състави акт за смърт на лицето. Тъй като обявянето на смъртта има същите правни последици като настъпването на действителната смърт и не е необходимо обявяването на наследниците на обявения за починал от съда.

            Ето защо и на основание чл. 445, във вр. с чл. 431, ал. 1 от ГПК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

 

ОБЯВЯВА смъртта на П. Х. П., ЕГН **********, роден на *** ***, постоянен адрес село Е., област Пловдив, като определя за дата на смъртта 03.09.1995 година, за което да се състави акт за смърт.

ПРЕПИС ОТ РЕШЕНИЕТО да се изпрати на Общинска администрация Първомай за изпълнение.

РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

 

РАЙОНЕН  СЪДИЯ: /п/

МЗ/НК