Р Е Ш Е Н И Е

             

Номер        № 4                                        10.02.2010 година                                  Град Първомай

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

ПЪРВОМАЙСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                          ВТОРИ ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ

На двадесет и осми януари                                                                                  Година 2010

в публично заседание в следния състав :

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ : МАТЕЙ ЗЛАТАНОВ

Секретар: Таня Петрова

Прокурор :

като разгледа докладваното от съдията Матей Златанов гражданско дело № 186 по описа за 2009 година, установи:

            Предявени са четири обективно съединени иска с правно основание чл. 344, ал. 1, т. 1, 2 и 3  от КТ – за признаване уволнението за незаконно и неговата отмяна, за възстановяване на предишната работа и за заплащане на  обезщетение за времето на оставане без работа поради уволнението, за не повече от шест месеца.

Производството е образувано по искова молба на К.В.К., на основание чл.357 и сл. от КТ, във връзка с чл. 344, ал. 1, т. 1, 2 и 3 от КТ, срещу ЕТ “***” гр.***, с която моли да бъде признато уволнението му за незаконно, да бъде отменена заповедта, с което е извършено и да бъде възстановен ищеца на заеманата от него длъжност преди уволнението –  продавач консултант в бензиностанция, находяща се в село ***, както и да бъде осъден ответника, да му заплати сумата от 2 010 лева обезщетение по чл. 225, ал. 1 от КТ, за това, че е останал без работа, в следствие на незаконното му уволнение, за периода 17.06.2009 год. – до 17.12.2009 година, ведно със законната лихва от датата на подаване на исковата молба до окончателното изплащане на задължението.

Ответникът ЕТ “***” гр.*** не е представил в срок отговор на исковата молба и негов представител не се е явил в съдебно заседание.

В с.з. на 28.01.2010 година, ищеца, чрез процесуалния си представител е направил искане за постановяване на неприсъствено решение по делото, което следва да бъде уважено. От приложените по делото, съобщение и призовка е видно, че на ответника са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването му в съдебно заседание. Освен това исковете се явяват вероятно основателни с оглед посочените в исковата молба обстоятелства и представените доказателства.

Поради изложеното съдът счита, че предявените искове за признаване на уволнението за незаконно, за неговата отмяна, възстановяване на ищеца на заеманата длъжност и изплащане на обезщетение по чл.225, ал.1 от КТ, за това, че ищеца е останал без работа, вследствие на незаконното му уволнение, за периода от 17.06.2009 година до 17.12.2009 година, ведно със законната лихва от датата на подаване на исковата молба до окончателното изплащана на задължението, са вероятно основателни и следва да бъдат уважени.

С оглед изхода на спора и признаване на уволнението за незаконно ответникът следва да заплати на ищеца направените разноски в размер на 200 лева за адвокатска защита на осн. чл.78, ал.1 от ГПК. Както и да заплати по сметка ***. Първомай  направени деловодни разноски за вещи лица в размер на 125 лева, на осн.  чл. 78, ал. 6 от ГПК.

Съобразно правилото на чл.359 от КТ, при този изход на делото ответника следва да бъде осъден да заплати  държавна такса в размер на  170,40 лв – 90 лв по трите неоценяеми иска и 80,40 лв по уважената част на оценяемия иск.

            Воден от горните мотиви, съдът

Р   Е   Ш   И  :

     ПРИЗНАВА за незаконно уволнението на К.В.К. *** с ЕГН **********, извършено на осн. чл. 325,  т. 1 от КТ и ОТМЕНЯ заповед № 11/17.06.2009 година на управителя на ЕТ “***”, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление град ***, улица ”Димитър Димов” бл.1, вх.В, ап.6.

ВЪЗСТАНОВЯВА К.В.К. с п.а., на заеманата преди уволнението длъжност продавач консултант при ЕТ “***”, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление град ***, улица ”Димитър Димов” бл.1, вх.В, ап.6, представляван от И. В. Т., ЕГН **********.

ОСЪЖДА ЕТ “***”, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление град ***, улица ”Димитър Димов” бл.1, вх.В, ап.6, представляван от И.В.Т., ЕГН **********, да заплати на К.В.К. с п.а. сумата от 2 010 лв /две хиляди и десет лева/, произтичаща от обезщетение за времето през което е останала  без работа на осн. чл.225, ал.1 от КТ, ведно със законната лихва на осн. чл.86 от ЗЗД, считано от датата на подаване на исковата молба до окончателното изплащане на сумата.

ОСЪЖДА ЕТ “***”, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление град ***, улица ”Димитър Димов” бл.1, вх.В, ап.6 да заплати на К.В.К. с п.а  направените от него разноски в  размер на 200 лв / двеста лева/.

ОСЪЖДА ЕТ “***”, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление град ***, улица ”Димитър Димов” бл.1, вх.В, ап.6, представляван от И.В.Т., ЕГН **********, да заплати на държавата по сметка ***, държавна такса в размер на 170,40 лв /сто и седемдесет лева и четиридесет стотинки/, както и направените разноски   в размер на 125,00 лв /сто  двадесет и пет лева/, възнаграждение за вещи лица, платени от бюджета на съда.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на въззивно обжалване.                                                      

 

 РАЙОНЕН СЪДИЯ :    /п/

 

     МЗ/ВК