Мотиви към Присъда №  15 от 25.06.2009г. по н.о.х.д. № 63/2009 година по описа на Първомайския районен съд:

Производството е по реда на чл. 371 и сл. от НПК.

            Обвинението срещу подс. Т.Н.В. е по чл. 235, ал. 6, във вр. с ал.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.20, ал.2  от НК за това, че на 26.11.2008 г. в землището на с. ***, общ. Първомай, в съучастие като извършител е товарел и транспортирал незаконно добит от другиго дървен материал – 3,5 пространствени метра дърва за огрев от широколистни дървесни видове - акацияна обща стойност 157,50 лв, като деянието представлява маловажен случай.

            Подсъдимият в с.з. се признава за виновен. Адв. Д. моли съда да приложи чл. 78а от НК.

            Първомайска районна прокуратура чрез представителя си в съдебно заседание поддържа обвинението. Предлага на обвиняемия за извършеното престъпление да се наложи административно наказание глоба в размер на минималния.

Подсъдимият се явява в съдебно заседание. Изразява критично отношение към деянието, не оспорва фактическата обстановка изложена в обвинителния акт.

В законоустановения седемдневен срок от връчване на обвинителния акт подсъдимият не е направил искания за събиране на нови доказателства.

Съдът след като разгледа делото в рамките на фактическите положения посочени в обвинителния акт и прецени събраните в наказателното производство доказателства, приема за установено следното:

Фактическа обстановка:

На 26.11.2008г. около 21 часа на подсъдимия Т.Н.В. се обадил подсъдимия Н.М. и му казал, че е видял в землището на село ***, нарязани дърва за огрев прикрити с трева и готови за товарене. Двамата подсъдими тръгнали с автомобили с прикачени ремаркета към мястото където М. бил видял нарязаните дърва.  Двамата отишли на мястото и натоварили дървата в ремаркетата. Двамата видели, че дърветата нямат контролна марка, но въпреки това ги взели и тръгнали да се прибират.  В село  *** били спрени за проверка от  свидетелите Т.С.Т. и Д.Х.Х., мл.ПИ при РУ на МВР Първомай. Свидетелите установили, че превозваните дърва са без контролна марка и без разрешително за превоз. Двамата подсъдими били отведени в РУ на МВР Първомай, заедно с автомобилите и по случая било образувано досъдебно производство.

За случаят бил е уведомен и свидетелят Н. Д., горски надзирател, който пристигнал в РУ на МВР Първомай и след оглед на автомобилите и ремаркетата установил, че същите са натоварени с дърва от акация. След измерване се установило, че дървата са 3,5 пространствен куб.м., предназначени за огрев, немаркирани с експедиционна горска марка и без документи за произход. Дърветата не били маркирани по предвидения в Закона за горите ред.

Подсъдимият е предал доброволно на свидетеля Н. Д. /горски надзирател/, дървеният материал и ремаркето. 

Натоварената дървесина заедно с ремаркето били оставени на съхранение в базата на разсадника при ДГС при ДЛ Първомай.

Свидетелят Д. съставил на обвиняемия АУАН серия Д 2003 № 0064944, акт № 67 от 26.11.2008г. за нарушение по чл.80 ал.16 от ЗГ – транспортиране на дървесина без документ за произход. Видно от заключението на лесооценителна експертиза, изготвена от инженер лесовъд, към инкриминирания момент, стойността на предмета на престъплението – незаконно сечените, събрани и извозени дърва за горене – 3,5 пространствен куб.м. дърва за огрев от широколистен вид акация е 157,50 лева. Заключението не е оспорено, а съдът го приема като компетентно и добросъвестно дадено.

Гореизложената фактическа обстановка съдът приема за установена от обясненията на подсъдимия, които по своето естество представляват направени признания, от всички събрани доказателства по досъдебното производство, приобщени към доказателствения материал чрез прочита им в съдебно заседание – протокол за разпит на подсъдимия М., по отношение на който досъдебното производство е приключило с одобрено от съда споразумение, протоколи за разпит на свидетелите П., М., Д., Т. и Х., които са непротиворечиви и кореспондират изцяло с обясненията на обвиняемия, от заключение на лесооценъчна експертиза, Акт за нарушение № 67 от 26.11.2008г.; констативен протокол 0003509 от 26.11.2008г.; от два броя разписки за отговорно пазене.  По делото не се представиха доказателства противни на тези въз основа на които бе възприета гореописаната фактическа обстановка, което да налага отделното им обсъждане.

Правна квалификация:

Предвид гореизложената фактическа обстановка съдът приема за установено, че обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.235, ал.6 вр. ал.1 от НК, тъй като на 26.11.2008 г. в землището на с. ***, общ. Първомай, в съучастие като извършител е товарел и транспортирал незаконно добит от другиго дървен материал – 3,5 пространствени метра дърва за огрев от широколистни дървесни видове - акацияна обща стойност 157,50 лв, като деянието представлява маловажен случай. Изпълнителното деяние на престъплението е осъществено под формите – товарене  и извозване, като извозването от горския фонд е станало с автомобил с прикачено туристическо ремарке. Дейността по пренасяне, извозване на трупите е станало с автомобил, собственост на подсъдимия. Дървата, в случая акация е част от горския фонд/ чл.2 ал.2 от Закона за горите дефинира какво изобщо е горски фонд/. Горският фонд включва такива материални ценности – горски насаждения, които са част от природата. В случая, подсъдимият е нямал редовно писмено позволително, издадено от директора на държавното лесничейство или от упълномощено от него длъжностно лице /чл.59 ал.1 от Закона за горите/.

От събраните по делото доказателства, съдът приема, че процесното деяние, с оглед количеството /3,5 пространствен куб.м. дърва за огрев от широколистен вид акация/, ниската му стойност /157,50 лв./ - значително по-ниската от стойността на минималната работна заплата за страната към инкриминирания момент/, направените  признания, оказаното съдействие на разследващите органи и изразеното критично отношение към извършеното, чистото съдебно минало, представлява маловажен случай по смисъла на чл.93 т.9 от НК, тъй като представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение  с обикновените случаи на престъпление от този вид.

Престъплението е извършено при пряк умисъл – подсъдимият е съзнавал, че няма редовно писмено позволително, но въпреки това е предприел товарене и извозване от горския фонд 3,5 пространствени куб.м. дърва за огрев от широколистен вид акация, а това означава, че е съзнавал обществено опасния характер на извършеното и е искал настъпването на обществено опасните последици.

В конкретния случай са налице всички кумулативно посочени от законодателя изисквания и предпоставки за приложение на чл.78А, ал.1 от НК. С оглед императивната разпоредба на чл.78а, ал.1 от НК съдът освободи от наказателна отговорност обвиняемия за извършеното престъпление и му наложи административно наказание –  глоба. При определяне размера на наказанието съдът взе предвид обществената опасност на деянието, личността на дееца, цялото конкретно своеобразие на обстоятелствата, при които е извършено престъплението и всички смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства. Съдът отчете като смекчаващи вината обстоятелства  направените признания, съдействието което подсъдимият е оказал по време на разследването, сравнително младата възраст на дееца, семейното и имотно състояние на дееца съобразно приложената ДСИС.  Отегчаващи отговорността обстоятелства не са налице. Отчитайки горното, съдът наложи на подсъдимия административно наказание – глоба при превес на смекчаващи отговорността обстоятелства, в размер на законоустановения минимум, а именно 500.00 /петстотин/ лева.

            На основание чл.53 ал.2 б.”б” от НК предмета на престъплението – три и половина пространствени куб.м. дърва за огрев от широколистен вид акация, оставен на отговорно пазене с Разписки серия Л  № 000351 и 000350 от 26.11.2008г., на стойност 157,50 лева, следва да се върнат на Държавно лесничейство Първомай.

Водим от горните мотиви, съдът постанови решението си.     

 

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:  /П/

 

 

МЗ/ВК