П Р О Т О К О Л   7

 

гр. Първомай, 28.01.2009 г.

 

Първомайският районен съд – първи състав, в публично заседание на двадесет и осми януари през две хиляди и девета година, в състав:

 

Председател:

Елена Калпачка

 

 

 

 

при секретаря Мария Запрянова

и прокурора Йоанна Запрянова

 

сложи на разглеждане НОХД № 239 по описа на Съда за 2008 г.,

докладвано от Председателя.

 

На именното повикване в 09:30 часа:

За Районна прокуратура гр. Първомай се явява прокурор Й.З..

Подсъдимият А.П.Х., редовно призован, явява се лично и с адвокат С.К.С. от Адвокатска колегия Пловдив, с пълномощно от 23.01.2009 год..

Пострадалият З.К.З., редовно призован, не се явява. Вместо него се явява адвокат Д., с пълномощно от днес.

Свидетелят Х.Р.З., редовно призована, явява се.

Свидетелят И.В.И., редовно призована, явява се.

Свидетелят Т.И.И., редовно призован, явява се.

Експерт Т.С.Д., редовно призован, не се явява.

 

Адвокат Д.: Свидетелят З. не се явява поради здравословното си състояние – същият не може да ходи, на легло е. Упълномощен съм от доверителя си да го представлявам в настоящото дело. Същият заявява, че поради тежко здравословно състояние не може да се яви, с оглед това си здравословно състояние считам, че ще се наложи допълнителни процесуално следствени действия – включително назначаване на вещо лице и произнасяне за здравословното му състояние към момента, което ще затрудни производството по настоящото дело. Поради това заявявам, че към настоящия момент не желаем да бъдем конституирани като граждански ищци и частен обвинител. Ще се ползвам от възможността да предявим граждански иск в отделно гражданско производство след приключване на наказателното дело.

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО.

Прокурор З.: Да се даде ход на делото.

Адвокат С.С.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът счита, че няма процесуална пречка за даване ход на делото в днешно съдебно заседание, за което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Сне се самоличността на подсъдимия.

 

Подсъдим А.П.Х. - роден на **.**.**** год. в гр. ********, живущ ***, ул. “********** *******” № *, ********, ********* гражданин, с ******о образование, ********, осъждан, не работи, ЕГН **********.

 

Съдът на основание чл. 254 и чл. 255 от НПК провери връчени ли са преписите от обвинителния акт на Прокуратурата и разпореждането на Съда.

 

Подсъдим А.П.Х.: Получил съм препис от обвинителния акт на прокурора и разпореждането на Съда.

 

Сне се самоличността на свидетелите, както следва:

 

Свидетел Х.Р.З. – на ** години, живуща ***, ********, ********* гражданка, с **************** образование, *******, **********, *********, ЕГН **********.

 

Свидетел И.В.И. – на ** години, живуща ***, ********, ********* гражданка, с ******* образование, *******, **********, *********, ЕГН **********.

 

Свидетел Т.И.И. – ** години, живущ ***, ********, ********* гражданин, с ******* образование, *****, *********, ********* *********, ЕГН **********.

 

Съдът предупреди свидетелите за наказателната отговорност по чл. 290 от НК.

 

Председателят на състава на основание чл. 274, ал. 1 от НПК разясни на страните правото им на отводи срещу състава на съда, прокурора, защитниците, съдебния секретар.

Отводи и възражения не постъпиха.

Председателят на състава на основание чл. 274, ал. 2 от НПК, разясни на страните правата им, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс.

На основание чл. 275, ал. 1 от НПК се даде възможност на страните за искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

 

Прокурор З.: Моля да ни бъде дадена възможност да постигнем споразумение, тъй като с подсъдимия и неговия защитник сме в процес на преговори за постигане на споразумение за решаване на делото.

Адвокат С.: Да ни се даде възможност да постигнем споразумение за решаване на делото.

Подсъдим А.П.Х.: Считам се за виновен по повдигнатото ми обвинение и моля да ни се даде възможност да постигнем споразумение за решаване на делото с адвоката и прокурора.

 

Съдът счита, че следва да уважи искането на страните и им предостави възможност да оформят писмено споразумение за решаване на делото, за което

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ПОЧИВКА от 20 минути.

Заседанието прекъсна в 09:50 часа.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: (п)

 

 

СЕКРЕТАР: (п)

 

 

Заседанието продължава в 10:10 часа.

 

Прокурор З.: Постигнали сме споразумение за решаване на делото. Да се даде ход на съдебното дирене по реда на глава ХХІХ от НПК предвид постигнатото споразумение за решаване на делото, за което ни бе дадена възможност, и което представяме в писмен вид.

 

Адвокат С.: Да се даде ход на съдебното следствие по реда на глава ХХІХ, тъй като постигнахме спразумение.

Подсъдим А.П.Х.: Съгласен съм делото да се гледа със споразумение.

 

Съдът, с оглед становището на страните и предвид  представения проект за споразумение за решаване на делото, подписан от страните, счита, че следва да се промени редът на съдебното следствие и делото да продължи по реда на Глава ХХIХ от НПК.

О П Р Е Д Е Л И:

 

Дава ход на СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ по реда на Глава двадесет и девета от НПК.

ОСВОБОЖДАВА от съдебно заседание свидетелите и адвокат Д..

 

ДОКЛАДВА СЕ СПОРАЗУМЕНИЕТО чрез прочитане от прокурора.

 

Прокурор Й.З.: На основание чл. 384 във връзка с чл. 381 и следващите от НПК бе изготвено настоящото споразумение за решаване на делото, като същото бе обсъдено между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от мен, подсъдимия А.П.Х. и защитника адвокат С.К.С. от Адвокатска колегия - Пловдив. Със споразумението са обсъдени всички въпроси, произтичащи от извършеното деяние от подсъдимия и на същия бе разяснен смисълът на сключеното споразумение. Подсъдимият А.П.Х. декларира съгласието си, полагайки подписа си доброволно върху предложението за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред.

Адвокат С.: От името на подзащитния ми Ви моля да уважите представеното споразумение и да го одобрите, тъй като същото отговаря на изискванията на чл. 381 и следващите от НПК. Подзащитният ми се признава за виновен, а също така доброволно подписа проекта за споразумение. Отказва се от разглеждане на делото по общия ред.

 

Съдът запита подсъдимия разбира ли обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от споразумението, съгласен ли е с тях и доброволно ли е подписал споразумението.

 

Подсъдим А.П.Х.: Разбирам обвинението. Признавам се за виновен по него. Запознат съм с предложението за споразумение, препис от което ми е връчен. Доброволно съм подписал споразумението. Известни са ми последиците от него. Желая да бъде одобрено от Съда. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред.

 

 

Съдът, след съвещание намира, че по представеното предложение за споразумение не се налагат промени, поради което и на основание чл. 384 във връзка с чл. 381, ал. 6 от НПК то следва да има следния окончателен вид:

 

Подсъдимият А.П.Х., роден на **.**.**** г. в гр. ********, обл. *******, живущ ***, ул. “********** *******” № *, ********, ********* гражданин, с ******* образование, ********, осъждан, не работи, ЕГН **********, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че на 21.07.2008 год., в гр. Първомай, област Пловдив, е причинил на З.К.З. ***, средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на дясната бедрена кост през трохантера, причинило трайно затрудняване на движенията на долния десен крайник за около 6 – 8 месеца, при обичаен ход на болестта и оздравителните процеси, поради което и на основание чл. 129, ал. 1, вр. с ал. 2 от НК, и вр. с чл. 55, ал. 1, т. 2, буква “Б” от НК МУ СЕ ОПРЕДЕЛЯ НАКАЗАНИЕ “ПРОБАЦИЯ”, както следва:

- “Задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от ОСЕМ МЕСЕЦА;

- “Задължителни периодични срещи с пробационен служител” за срок от ОСЕМ МЕСЕЦА;

- “Безвъзмезден труд в полза на обществото” в размер на 100 (сто) часа , за срок от ЕДНА ГОДИНА.

 

ЗАДЪЛЖАВА СЕ подсъдимият А.П.Х. да заплати по сметка на Районен съд – Първомай сумата 50,00 (петдесет) лева за съдебно-медицинска експертиза на досъдебното производство.

 

 

Прокурор Й.З.: Съгласна съм с окончателния вид на споразумението.

Адвокат С.: Съгласен съм с окончателния вид на споразумението.

 

 

Прокурор:

 

(п)

 

Защитник:

 

(п)

 

(Й.З.)

 

(Адвокат С.С.)

 

 

 

 

 

 

 

Подсъдим:

 

(п)

 

 

 

(А.П.Х. )

 

Съдът намира, че подписаното от страните споразумение е съобразено с изискванията на чл. 381, ал. 5 и 6 от НПК, не противоречи на закона и морала и съответства на събраните по делото доказателства, поради което следва да бъде одобрено и наказателното производство – прекратено.

Ето защо на основание чл. 384 във връзка с чл. 382, ал. 7 и ал. 9 от НПК, Съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото между Районна прокуратура – Първомай, представлявана от прокурор Й.З., подсъдимия А.П.Х. и защитника му адвокат С.К.С. от Адвокатска колегия - Пловдив, СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА РЕШАВАНЕ на НОХД № 239 / 2008 год. по описа на Районен съд – Първомай.

На основание чл. 24, ал. 3 от НПК ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по НОХД № 239 / 2008 год. по описа на Районен съд – Първомай.

ОТМЕНЯ взетата спрямо подсъдимия А.П.Х. мярка за неотклонение “Подписка”.

 

Определението в частта му за одобряване на споразумението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, като има последиците на влязла в законна сила присъда.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието се закри в 10:30 часа.

 

Председател:

(п)

 

 

Секретар:

(п)

 

 

 

 

 

ЕК / МЗ