РЕШЕНИЕ

 

№ 74

 

град Първомай, 12.10.2009 година

 

 

Първомайски районен съд, трети съдебен състав в открито съдебно заседание на пети октомври две хиляди и девета година в състав:

 

Председател

Спасимир Здравчев

 

при участието на секретаря Атанаска гаджева и прокурора Миглена Кирова, разгледа докладваното от Председателя гражданско дело № 231 по описа на Съда за 2009 година и за да се произнесе, взе предвид:

Искане на основание чл. 28, ал. 1 и чл. 27, ал. 2 във връзка с чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.

Дирекция „Социално подпомагане” при Община Първомай иска настаняване на малолетния М.М.А. с ЕГН ********** в семейството на баба му по бащина линия М.С.М. с ЕГН ********** до навършване на пълнолетие на детето или до промяна на обстоятелствата от значение за случая по преценка на Съда с оглед на най-добрия интерес на детето.

В съдебно заседание представителят на Дирекцията поддържа молбата.

Прокурорът счита, че искането е основателно и че е в изключителен интерес на детето да бъде настанено в семейна среда до навършване на пълнолетие или до промяна на обстоятелствата за това, като в случая това е семейството на М.С.М. с ЕГН **********.

Малолетният М.М.А. заявява, че иска да бъде настанен при баба си, тъй като тя се грижи за него от три години, а там е и брат му А. Споделя, че баба му го храни, купува му, каквото поиска, че ходи на училище. За майка си казва, че не му прави подаръци, не я вижда, а и не иска да я вижда.

М.С.М. споделя, че откакто са се родили, при нея живеят двете деца на сина й - М. и А. и че само тя ги отглежда. Откакто баща им умира през 2008 година, майката престава да се грижи за тях – работи в Гърция. Когато за последно идва да ги види, е по повод на „пари от кръвнина” заради смъртта на бащата, тогава тя е бременна. Оттогава не се интересува от тях, въпреки че преди смъртта на М.А.М. е изпращала от Гърция пари на името на бабата. Изявява желание да продължи отглеждането на внуците си.

Ж.И.А. споделя, че от 6 месеца не е виждала децата си, а от три години не живее с тях, защото работи в Гърция, откъдето първоначално им е изпращала пари. Казва, че сега не им праща подаръци и пари, нито пък има възможност да ги вземе при себе си, защото има тримесечно бебе Я., което е при баща си от два-три дни, а самата тя в момента живее при майка си. Доходите й са от майчинство и детските за бебето. За децата си М. и А. казва, че е подписала декларация да бъдат настанени при баба си М., защото те самите искат това и са се отдръпнали от нея като майка.

Експертът, изготвил социалния доклад, го поддържа и изразява становище, че в изключителен интерес на М. е да остане в семейството на баба си, тъй като връзката с майка му е трайно прекъсната.

Като прецени събраните доказателства, с оглед на становището на страните и разпоредбите на чл. 235 от ГПК, Съдът намира за установено от фактическа и правна страна следното:

М.М.А. с ЕГН ********** и с постоянен и настоящ адрес:***, е роден от майка Ж.И.А. с ЕГН ********** и с баща М.А.М. с ЕГН **********, съгласно Удостоверение за раждане № *** от 22.07.1998 година, издадено въз основа на Акт за раждане № *** / 24.06.1998 година на Община Първомай. От съвместното безбрачно съжителство между Ж.А. и М.М. е родено още едно дете – А.М.А. с ЕГН **********.

В дома на бащата живеят родителите и бабата М.М. и съвместно отглеждат двете деца до 2006 година, когато майката заминава за Гърция да печели средства за довършване на строителството на покрива на къщата им. Първоначално изпраща по около 100-200 евро месечно и периодично се прибира вкъщи за по няколко дни, но впоследствие преустановява. М.М. я посещава на два пъти за по около 15 дни, втория път през 2008 година. Според М.М. синът й започва да подозира снаха й за връзка с друг мъж в Гърция и след второто му завръщане оттам се променя и започва да злоупотребява с алкохол.

На 06.09.2008 година бащата почива, прегазен от автомобил, видно от препис-извлечение от Акт за смърт № *** / 06.09.2008 година на Община Първомай.

След погребението Ж.А. се връща в дома им за около 40 дни. Една сутрин, без да уведоми никого, заминава в неизвестна посока с лек автомобил, чакащ я пред къщата. Оттогава прекратява контактите си с децата и спира да им изпраща средства.

Децата М. и А. продължават да живеят в дома на баба си М.М.. И двамата са ученици, а средствата на домакинството не са достатъчни за посрещане на нуждите им от храна, дрехи, училищни пособия и др., което принуждава баба им на 20.07.2009 година да се яви в отдел „Закрила на детето” при Дирекция „Социално подпомагане” – Първомай и да помоли за подкрепа и съдействие, като заявява, че ще продължи да се грижи за внуците си.

От Дирекция „Социално подпомагане” към Община Първомай е започната процедура по предприемане на мярка за закрила на децата по чл. 4, ал. 1, т. 2 от Закона за закрила на детето.

От извършената проверка по случая се установява, че М. и А. живеят с баба си М.М., харесва им в дома й, разбират се помежду си и не могат да посочат нещо, което ги притеснява.

Родителите на майка им живеят в село Г., децата ги посещават веднъж годишно за кратко време, но не са свикнали с тях и не желаят да живеят там.

Майката Ж.И.А. съжителства в село М. с М.Я.М., с когото имат дете Я., родено на *** година. И двамата не работят, препитават се със средства от извършване на случайни услуги и продажба на билки, като Ж. еднократно е подпомогната за раждането на третото си дете, получава детски надбавки и обезщетение за майчинство за детето си Я. и в собственоръчно подписана декларация изразява съгласие децата й М. и А. да бъдат настанени при свекърва й М.С.М..

Същевременно М.М. декларира желанието си да продължи да се грижи за внуците си, тъй като тя е привързана към тях, а и те не искат да живеят другаде.

Социален работник установява, че жилището на М.М. представлява двуетажна къща без покрив – тримата обитават първия етаж, а вторият е необитаем, недовършен, във вид на грубо строителство без прозорци и врати. Жилищно-битовите условия на обитавания от тях етаж са подходящи за отглеждането на децата. Състои се от 3 стаи и кухня – през зимния период А. и М. ползват обща стая с баба си, обзаведена с легла, гардероб, телевизор и маса. Останалите две стаи са обзаведени със спалня и ъглови легла. Домът има електричество, в добра хигиена е и предоставя нормални условия за живот. През летния сезон има възможност децата да обитават самостоятелни стаи.

Доходите от заплата на бабата, работничка в „Дениз 2001” ЕООД, за месец юни 2009 година са бруто 408,27 лева, а наследствена пенсия на М. е в размер на 90,77 лева.

Горното се установява от приложените документи и изслушване на заинтересованите лица, въз основа на които доказателства може да се направи обоснован извод, че малолетният М.М.А. е дете в риск съгласно § 1, т. 11, буква А, предложение последно от ДР на Закона за закрила на детето.

Налице са предпоставките на чл. 25, ал. 1, т. 1 и т. 2 от Закона за закрила на детето М.А. да бъде настанен извън семейството си, тъй като бащата е починал, а майката без основателна причина трайно не полага грижи за него.

Въз основа на предприетите от страна Дирекция „Социално подпомагане” при Община Първомай действия се установява, че най-близка на М., при която той да бъде настанен, е баба му М.М., при която детето се чувства спокойно и сигурно.

Фактическото положение към момента на разглеждане на делото е това, че по издадената от Директора на Дирекция “Социално подпомагане” при Община Първомай Заповед № РД *** / 03.09.2009 година М.М.А. е настанен в семейството на баба си по бащина линия М.С.М. и няма причина детето да бъде премествано в друго семейство или в специализирано заведение.

В изключителен интерес на М.М.А. е да бъде настанен в семейна среда, в която ще му се осигури добро социално развитие и задоволяване на свързаните с него физиологични, психологически и образователни нужди и искането за прилагане на мерки за закрила при хипотезата на чл. 26, ал. 1, предложение първо от Закона за закрила на детето се явява основателно е следва да се уважи.

Настаняването в семейна среда следва да е до навършване на пълнолетие от детето или до настъпване на основания за неговото прекратяване по смисъла на чл. 29 от Закона, в каквато насока са и исканията на страните.

Воден от горното и на основание чл. 28, ал. 4, 5 и 6 от Закона за закрила на детето, Съдът

 

 

Настанява малолетния М.М.А. с ЕГН ********** в семейството на баба му по бащина линия М.С.М. с ЕГН ********** ***, до навършване на пълнолетие от детето или до настъпване на основания за прекратяване на настаняването на основание чл. 29 от Закона за закрила на детето.

 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд - Пловдив в 7-дневен срок от връчването му.

 

Председател:

(п)

 

СЗ / АГ